Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

51 új határátkelőhely létesül 123 milliárdból

Magyarország a határátkelőhelyek számában messze elmarad a fejlett Európai országoktól.
Nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot indít kormány. A következő másfél évben 123 milliárd forintból 51 helyen fejlesztik határon átnyúló közlekedési infrastruktúrát - jelentette be Gyulán Szijjártó Péter a magyar-román határszakasz Gyula és Nagyzerénd közötti útja átadásának ünnepsége előtti sajtótájékoztatón csütörtökön.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a nehéz helyzetbe került magyar határ menti térségek fejlesztése és a határokon átnyúló gazdasági együttműködés feltételeinek megteremtése érdekében indít nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot a kormány. A következő másfél évben összesen harminchárom új határkeresztező út épül, tíz út akadálymentesítéssel válik ismét járhatóvá és nyolcat felújítanak. A kormány a beruházást hazai és uniós támogatásból valósítja meg.

A program jelentőségéről szólva az államtitkár kiemelte: az európai növekedés egyik fontos eleme a közép-európai tagországok szorosabb együttműködése, ennek egyik fontos eleme a határok átjárhatósága. A kormány célja a valamikor szerves társadalmi, gazdasági és kulturális egységet alkotó, kettévágott határ melletti térségek összekapcsolása, újraélesztése - fejtette ki Szijjártó Péter.

Magyarország a határátkelőhelyek számában messze elmarad a fejlett Európai országoktól. Szijjártó Péter ismertette: az ország 19 megyéje közül 14-nek van határszakasza, a 15 kilométeres határövezetben 1,9 millió ember él 982 településen.

Magyarországon jelenleg 91 határátkelőhely van, átlagosan 25 kilométer a távolság közöttük - mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a német-francia határon négy kilométer az átkelők közötti távolság, a belga és a holland határ esetében kettő, a francia-belga határon pedig mindössze 1,5 kilométer.

Az államtitkár az Esztergom és Párkány közötti határátkelőhelyet példaként említve kiemelte: évente jelenleg 1,6 millió autó halad át itt, míg korábban a kompos közlekedéssel az átkelések száma évente negyvenezer volt.

A határátkelőhelyek létesítéséről a magyar kormány két ország közötti államközi szerződéseket köt, ezzel elősegítené a határátkelők létesítését, lerövidítve az engedélyeztetési eljárásokat. A magyar kormány tárgyalást kezdeményezett a kérdésről Szlovákiával és Szlovéniával, továbbá rövidesen Romániával is felveszi a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter.

Olvasóink írták

 • 4. 80sFan 2012. december 01. 06:04
  „Erre van kapacitás?”
 • 3. DomeSL 2012. november 30. 07:01
  „Az egész ország akkora mint máshol két falu közt a távolság.
  Csak akkor lesznek boldogok, ha annyi határátkelő lesz mint Német országnak?”
 • 2. deszkás 2012. november 29. 20:55
  „Határátkelő az meg minek?”
 • 1. Miértne? 2012. november 29. 18:45
  „Ez a temérdek pénz máshol-és nem magánzsebekben-sokkal nagyobb hasznot hozna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP bírálja a postai fehér csekk bevezetését

Az ellenzéki párt szerint a postának nem kellene ösztönözni a készpénzbefizetést. Tovább olvasom