Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

5,4%-os hiányt vár novemberre a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium (PM) 172,2 milliárd forintos államháztartási hiányt vár az önkormányzatok hiánya nélkül novemberben, ami a bruttó hazai termék (GDP) 5,4 százalékának felel meg - közölte a tárca államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.
Októberben 18 milliárd forinttal haladta meg a deficit a korábbi várakozásokat, és az államháztartás hiánya 49,8 milliárd forintot tett ki a 10. hónapban. A PM a november eleji munkaszünetek miatt októberre előrehozott állami bérkifizetésekkel magyarázza a vártnál nagyobb hiányt. Az első 10 havi hiány így szintén magasabb lett a várakozásoknál, önkormányzatok nélkül 1196,9 milliárd volt. Ez a GDP 4,7 százalékának felel meg. Az év egészére 5,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol a PM önkormányzatok nélkül - mondta Tátrai Miklós.

Az államháztartás hiánya a helyi önkormányzatok nélkül 49,8 milliárd forint volt októberben. A PM egy hónapja még 31,9 milliárd forinttal számolt. A különbség 17,9 milliárd forint. A pénzügyi tárca azzal magyarázza az októberi hiány vártnál nagyobb növekedését, hogy a novemberi munkaszüneti napok miatt a közigazgatásban sok helyen októberre előrehozták a kifizetéseket, amelynek mértékét nem lehetett pontosan megbecsülni. Októberben a központi költségvetésben 43,1 milliárdos, a társadalombiztosítási alapoknál pedig 17,5 milliárdos deficit keletkezett. Az elkülönített állami pénzalapok 10,8 milliárdos többlettel zártak.

Az államháztartás az idei első 10 hónapban az önkormányzatok nélkül 1196.9 milliárdos hiánnyal zárt. A korábbi prognózis 1179,1 milliárdos deficittel számolt. A különbség oka itt is a novemberi bérkifizetések előrehozása - mondta az államtitkár. Az államháztartás első 10 havi hiánya a GDP 4,7 százalékét teszi ki.

A PM becslése szerint novemberben az államháztartásban 172,2 milliárd forintos hiány keletkezik, így a 11 havi hiány a GDP 0,7 százalékával, 5,4 százalékra emelkedik - közölte Tátrai Miklós. Az emelkedés oka szerinte a nyugdíjkorrekció és a 13. havi nyugdíj-kifizetések, amelyek 160 milliárd forintot tesznek ki.

Az év egészére vonatkozó előrejelzéseken azonban nem módosít a pénzügyi tárca. Az államtitkár szerint tartható legutóbbi becslésük, amely önkormányzatok nélkül 5,8 százalékos hiánnyal számol 2007-ben. Az eredeti hiánycél 6,6 százalékos volt erre az évre, amelyet májusban 6,2-re, szeptemberben pedig 6 százalékosra korrigált a PM. Önkormányzatokkal együtt 6,2 százalékos, az uniós szabvány szerint készülő, úgynevezett ESA-hiány pedig 6,4 százalékos lesz a tárca várakozásai szerint. Itt a hiánycél 6,8 százalékos volt erre az évre, amit májusban 6,6 százalékra módosítottak.

Nem várható meglepetés a készülő újabb konvergenciaprogramban - mondta Tátrai Miklós. A dokumentumot várhatóan november 28-án fogadja el a kormány, amelyet határidőre, december elejéig megküldenek Brüsszelnek. A korábbi konvergenciaprogramban 4,3 százalékos hiánycél szerepelt 2008-ra, az újabb dokumentumban azonban már 4,1 százalékos jövő évi uniós szemléletű hiányt tervez a kabinet.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 21. 09:24
    „A képviselők fizetését most emelték háromszorosára, a tisztviselőknek karácsonyi ajándékokat osztogatnak, dijakat adnak át... ki csodálkozik még, hogy hiány van az államháztartásban? Mert én nem. Vagy talán majd a sztrákokra fogják, hogy a nem gondolkodókat meggyőzzék, az "oszd meg és uralkodj" erkölcstelen elveít alkalmazva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerda reggel leáll Békés megye tömegközlekedése

Vas mellett Békés az egyik olyan megye, amelyet leginkább érintenek majd a szerdára tervezett… Tovább olvasom