Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

5 milliárd forint értékű ÁFA-csalást lepleztek a vámosok

5 milliárd forint értékű ÁFA-csalást leplezett le a Vám-és Pénzügyőrség nyomozószolgálata és az APEH - jelentette be hétfőn Nagy János altábornagy, a Vám-és Pénzügyőrség országos parancsnoka, valamint Szikora János, az APEH-elnöke.
A körülbelül 10 cég 2005-ben és 2006-ban a tényleges értéknél jóval nagyobb összegről kiállított fiktív számlákkal vásárolt számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon, amelyeket aztán Szerbiába szállítottak román vállalkozásoknak címezve, a termék után pedig, az ÁFÁ-t visszaigényelték.

A címzettek szerbiai vámszabad területen tárolták az árut, így nekik sem kellett vámot és adót fizetniük Szerbiában, később pedig, az alkatrészeket egy amerikai bejegyzésű offshore cégnek adták el. Ez a társaság végül visszaszállította az árut Szegedre. Rögtön ezután az offshore cég Romániába vitte az árut, és ott értékesítette, a megfelelő piaci áron - ismertette a bűncselekmény-sorozat menetét Nagy János tábornok.

A cégek több mint 8 milliárd forint ÁFÁ-t igényeltek vissza, a nyomozás eddig megállapításai szerint ebből legalább 5 milliárd törvénytelen. Nagy János altábornagy nem tudta megmondani, mekkora összeg térülhet meg a kárból. Annyi tudható, hogy a vámnyomozók eddig, 30 millió forint értékű fizetőeszközt tudtak lefoglalni.

A csalás-sorozat felderítése tavasszal kezdődött, amikor egy hasonló ügyben eljárva kaptak jelzést a vámnyomozók - közölte Nagy János. Az országos, összehangolt akcióban, több mint 40 pénzügyőr végzett házkutatást 4 megyében, összesen 10 helyszínen.

A cégháló középpontjában lévő egri társaság két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyzete a bíróság, a vámkezeléseket irányító személlyel szemben lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, a fiktív számlákat kibocsátó egyik cég vezetőjét, egy román állampolgárt pedig, körözik. A csalás-sorozatért 2-8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Jelenleg körülbelül 100, hasonló méretű ügyben folyik nyomozás a vámhatóságnál, amelyeknek a teljes elkövetési értéke 30-35 milliárd forintra tehető - mondta Nagy János tábornok.

FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy császárné naplója

Tovább olvasom