Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

5x2

A 8 nő és a Swimming Pool rendezőjének új filmje a párkapcsolatok rejtelmeit boncolgatja, melyben a főszereplők hosszú utat járnak be a mindent elsöprő szenvedélytől az egyre erősödő konfliktusokon át a jéghideg közönyig.
rendező: François Ozon

forgatókönyvíró: François Ozon, Emmanuele Bernheim
operatőr: Yorick Le Saux
jelmeztervező: Pascaline Chavanne
zene: Philippe Rombi
látványtervező: Katia Wyszkop
vágó: Monica Coleman

szereplő(k):
Valeria Bruni-Tédeschi (Marion)
Stéphane Freiss (Gilles)
Géraldine Pailhas (Valérie)
Françoise Fabian (Monique)
Michael Lonsdale (Bernard)
Antoine Chappey (Christophe)

A film sztorija

Férfi és nő egymásba szeretnek, összeházasodnak, gyermekük születik, majd kapcsolatuk hirtelen megromlik. Problémáikra végül nem találnak más kiutat, elválnak. Öt jellegzetes momentum egy ma tipikusnak mondható párkapcsolat történetéből, happy end nélkül. A film érdekességét az adja, hogy rendező visszafelé meséli el a történetet, a boldogtalan végkifejlettől haladva a két ember megismerkedéséig, ahol a szerelmes Marion (Valeria Bruni-Tedeschi) és Gilles (Stéphane Freiss) jövőjüket csak együtt tudják elképzelni. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Dóka Péter

"Az 5x2-ben a melodráma kötelező kellékeiből minden megvan –
naplemente, szerelmes csók, megcsalás, hazugság –, de semmi sem a szokványos helyen és pillanatban. Két emberi roncsot látunk, akik visszafelé utazva az időben egyre fiatalabbak és boldogabbak, de a nézőt ez már nem vigasztalja: a jövő ismerete a szereplők legvidámabb mosolyát is baljóslatúvá festi át. A jelenetek válaszolnak egymásnak, minden fontos eseménynek megvan a párja, utóbb az is kiderül, milyen rituális oka volt a durva szeretkezésnek. Az 5x2 egyetlen szexuális bűnre épülő cselekménylánc, a bűn indítékát azonban nem ismerjük meg. Ozon nem keresi az okot, és filmje csak azért nem bukik bele ebbe az alapvető hiányosságba, mert legfőbb hatáseleme éppen az elhallgatás: a történet tele van hézagokkal és csönddel, olyan, akár egy sötét, szexuálisan túlfűtött ballada."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kropfné Knipp Mária

Tovább olvasom