Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

6-8 ezer állás szűnhet meg a központi közigazgatásban

A karcsúsítás részeként felmerült, hogy a párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradjon - írta a Népszabadság.
Jelentős leépítésre készül a központi közigazgatásban a kormány, 6-8 ezer állás szűnhet meg a minisztériumokban és a háttérintézményekben - írta a Népszabadság egy kormányközeli szakemberre hivatkozva.

A lap szombati számában azt írta, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban augusztusban elkészült elemzés szerint 2 ezer tartósan betöltetlen állás megszüntetése mellett 5500 fővel lenne csökkenthető a minisztériumokban a nem szakmai feladatokat végzők száma. Az elemzés készítői javasolták a minisztériumok mögött működő kutatóintézetek számának csökkentését is.

A lapban idézett, meg nem nevezett kormányközeli szakember elmondása szerint a karcsúsítás részeként felmerült, hogy a párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradjon. Mindez érintené az oktatási, a nyugdíj-biztosítási, a közlekedési, a honvédségi és az egészségügyi háttérintézményeket, így megszűnhetne például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is.

A lap szerint ez összefügghet azzal az értesülésükkel, hogy nyáron az IMF-delegáció azzal a megállapítással távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma 40 százalékkal magasabb, mint amire a feladatok alapján szükség lenne.

Ezzel kapcsolatban idézik Fehér Lajost, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnökét, aki elképzelhetetlennek tart egy ilyen arányú leépítést.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a lap kérdésére közölte: "Az IMF-tárgyalások érdemben októberben várhatók, sem olyan kormánydöntés, sem olyan megállapodás nincs, amely alapján a közszféra 40 százalékos leépítését terveznénk. A kormány többek között rögzítette, szó sem lehet arról, hogy a közszférában a jövedelmek csökkenjenek."

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 22. 09:16
    „Nna..milyen jó hogy van aki olyan jól értesült , mint a Vörös Újság !
    bár szerintem is túl sok az egy számítógépre eső tintanyaló - de oldódik a helyzet , mert szét lesznek terítve a járási hivatalokba.”
  • 1. lukrecia 2012. szeptember 22. 08:49
    „"a köztisztviselők és közalkalmazottak száma 40 százalékkal magasabb, mint amire a feladatok alapján szükség lenne." Évek óta világítok rá erre a tarthatatlan helyzetre, hogy óriási arányban vannak foglalkoztatva a magánszférához és tennivalókhoz képest. Mivel a fizetésük meg a csillagos, óriási kihatással van a büdzsére is. Magyarországon ezért kiugróan magas a korrupció is. a bürokrácia is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerevissza: munkába visszatérő szülőket segítő program indul

Kétszáz, jelenleg gyermekgondozási ellátásban részesülő szülő vállalkozói vagy alkalmazotti munkába állását segítő program indul. Tovább olvasom