Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

60 éves lesz szerdán Bródy János

"Művészi értelemben a 60-as években születtem, akkor értek azok a hatások, amelyek az életemet a zenészpályára irányították, most pedig újra belépek a hatvanas évekbe" - jelentette ki Bródy János, aki szerdán lesz 60 éves.
"Művészi értelemben a 60-as években születtem, akkor értek azok a hatások, amelyek az életemet a zenészpályára irányították, most pedig újra belépek a hatvanas évekbe" - jelentette ki Bródy János, aki szerdán lesz 60 éves. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: 1964-ben került az Illés zenekarba és a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára, és 1969-ben diplomázott, de addigra már az Illés zenekar országos hírűvé vált, s ő inkább főállású zenész lett. Felidézte, hogy ezt a foglalkozást akkor nem ismerték el, s ez a kmk, közveszélyes munkakerülés miatt izgalmakat okozott, de ezt később az Országos Rendező Iroda a rendőrség számára ezt elfogadhatóan megoldotta.

A tények: 1964-1973-ig az Illés zenekar, 1974-1984 között a Fonográf együttes tagja. A hetvenes évek végétől kezdte önálló fellépéseit, az Egyetemi Színpadon, a Várszínházban. Első szólólemeze, a Hungarian Blues 1980-ban jelent meg. Ennek a sikere avatott engem önálló előadóművésszé - emlékezik az ünnepelt.

1985-ben a Ne szólj szám, 1989-ben a Hang nélkül, 1994-ben, Az utca másik oldalán, 1995-ben koncertlemeze következett, 2001-ben legutóbbi albuma, a Kockázatok és mellékhatások jelent meg.

Bródy János és Szörényi levente írta az Illés zenekarban az első magyar nyelvű rockdalokat. Első négyszámos kislemezüktől számítják a magyar rockzene történetét. Az utcán című dalban sikerült addig szokatlan módon megfogalmazni egy életérzést. A hozzá közel álló számok közül kiemelte a Ne gondold, az 1968-as táncdalfesztiválon taroló Amikor én még kissrác voltam című számokat, és az "Illések és pofonok" című nagylemezt.

A 60-as évek végén keletkezett a Ha én rózsa volnék, amely miatt a Jelbeszéd című lemezt betiltották. A Fonográf-időkből a Dal az ártatlanságról, Az első villamos, A show folytatódik című dalra, az FG4 és az Edison albumra emlékszik szívesen. Az Edison Magyarországon készítésekor kinyomozta, hogy Edison 1911-ben valóban itt járt, és tőle származik a refrénben megfogalmazott: "Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki, és nem is akarja megtanulni" mondat.

A 70-es évektől Koncz Zsuzsa majdnem minden lemezének ő volt a szövegírója. Akkor kezdődött máig tartó barátsága, művészi kapcsolata Halász Jutkával is - legsikeresebb dalainak ő a szerzője. Bródy írta a Ne várd a májust (Zorán száma) és az Omega Lénáját is.

Azt mondja: a saját magának írott dalokkal tudja a legjobban kifejezni magát. "Ez nem jelenti azt, hogy ne tekintenék nagy tisztelettel az összes zeneszerzőre és előadóművészre, akivel együttműködtem" - fogalmazott. A Szörényi-testvérek és az Illés-együttes minden tagja mellett megemlítette a Fonográfból Tolcsvay Lászlót, Móricz Mihályt és Németh Oszkárt, máig jó barátait.

A zene mellett színházi feladatokat vállalt. Zenét, szöveget írt, vagy szerepelt a darabokban. A legjelentősebb az 1983-ban bemutatott István a király volt - vélekedik. Kiemelte a Volt egyszer egy csapat című legutóbbi színpadi művét, amelyet a világhírű Andrew Lloyd Webberrel közösen írt. A darabot ma is játsszák a Madách Színházban.

Bródy, Illésék egykori "szócsöve" úgy látja: "Ma már nem a dalszövegekbe szorul a politikai mondanivaló, szabad országban élünk, mindenki azt mond, amit akar. Néha az az érzésem, hogy a hazugságok hálójába gabalyodva ugyanolyan nehéz megtalálni az igazságot, mint amikor csak a sorok között lehetett üzenni".

Szabad idejét négy gyermekével tölti legszívesebben, a legidősebb 21, a legkisebb kétéves. Figyeli a mai zenét, több zenei szervezetben képviseli a zenésztársadalmat. Úgy véli: a könnyűzene a showbizniszt és a szórakoztatást szolgálja, de vannak izgalmas alternatív produkciók, amelyek biztosítják a magyar zene magas színvonalának fennmaradását.

A műfaj szerinte irodalmi, zenei iparművészet, amelyben a tehetséges és jó szándékú iparosok nehezen választhatók el a magas művészi hőfokon alkotó egyéniségektől. Sokat tett azért, hogy a rockzenét és művelőit a magyar kultúra részének tekintsék, s meggyőződéssel vallja, hogy a magyar könnyűzenét világszínvonalú.

Nemrégiben jelent meg Bródy képes-kottás dalos könyve, az összes dalszövegét időrendben tartalmazó kötete, és egy koncert DVD-je. Több magas kitüntetés között magáénak mondhatja a Liszt-díjat, Huszka Jenő díjat, Fényes Szabolcs díjat, no meg az Illés együttessel elnyert Kossuth-díjat, s a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, amellyel idén tüntették ki.

Aranyalbum a szülinapra

Bródy János szerdai 60. születésnapja alkalmából hétfőn a Hungaroton Aranyalbum címmel CD-t jelentet meg, rajta Bródy szólólemezeinek 18 dalával és egy bónusszal - mondta el az MTI-nek Mentler Krisztina, aki 17 éve Bródy menedzsere.

A lemez megjelenését ugyancsak hétfőn a Komédiumban jelentik be, ahol este Bródy Jánosról kiállítás nyílik. Enek szervezését és a relikviák gyűjtését az Illés KluBoschok Baráti Köre (FMH) vállalta.

"Április 16-án a Madách Színház művészei két előadáson mutatják be Bródy dalait, s nagyon készülnek Bródy ünneplésére. A televízió felveszi és később sugározza a gálát" - mesélte a menedzser. Az előadás hangszerelője Kocsák Tibor, a dalokat Mahó Andrea, Polyák Lilla, Gallusz Nikolett, Krassy Renáta, Miller Zoltán, Nagy Sándor, Baráth Attila, Serbán Attila és Fekete Pál énekli, s a gálaestet a televízió felveszi, és később műsorára tűzi.

"Olyan produkcióra vágytam a születésnapomon, amelyben nem nekem kell a főszerepet játszani, s élvezhetem az előadást" - mondta Bródy, de hozzátette: gitárja vele lesz, és valószínűleg felmegy a színpadra.

MTI/index.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődjét méltatta beszédében XVI. Benedek pápa

Méltatta elődje, II. János Pál "roppant örökségét", és felidézte utolsó napjainak szenvedését a… Tovább olvasom