Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

60 iskolás kapta el a H1N1-et Baranyában

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával - tájékoztatta az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa az MTI-t. A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak.

Az iskola 206 tanulója közül 60 betegedett meg az elmúlt napokban, mindegyiküknél influenzaszerű tüneteket tapasztaltak - mondta Scha:ffer Károly regionális tiszti főorvos, hozzátéve: 25 beteg jelentkezett a háziorvosnál.

Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyerektől mintát vettek, s mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírust. Az intézmény jövő szerdáig biztosan zárva marad - közölte a tiszti főorvos.

Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.

A polgármester kitért arra, hogy október végén baráti társasággal Ukrajnában járt. Véleménye szerint azonban hazaérkezésük óta, már a múlt héten lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így nem fertőzhettek.

Hozzátette: a legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés.

Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban.

Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg - tette hozzá. A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. Hozzátette, hogy e héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását.

Az iskola bezárásának hírére nőtt a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már több mint negyven receptet váltottak be.

A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak. Nemes Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezetője az MTI-nek elmondta: a levett vérben négyféle kórokozó ellenanyagát keresik, ezek között a H1N1 vírus nem szerepel. Az új influenza megléte azonban "bezavarhat" a tesztek során, a vizsgálaton nem egyértelmű eredménnyel szereplő vért pedig megsemmisítik. Nemes Izabella hangsúlyozta: a véradónak kötelessége tájékoztatni az állomást arról, ha a véradást megelőző egy hónapban fertőzésre utaló jeleket tapasztalt magán. Ha pedig a tüneteket röviddel a véradást követően tapasztalja magán valaki, azt telefonon jelezheti.

A szakember hozzátette: ha egy településen tömeges megbetegedésről kapnak előzetesen információt, ott el is halaszthatják a véradást. Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért kap.

Olvasóink írták

 • 10. lidocain 2009. november 10. 22:53
  „ja. és a 60-ból kettőnél mutatták ki ezt az újat. megy a pánikkeltés ezerrel.”
 • 9. KukoricaJancsi 2009. november 10. 21:34
  „MI ez?? :

  .S m Á T Ó l l E G Y E N E G Y n a g y H Á l a n é p i e s e n -

  ???”
 • 8. flexsnake 2009. november 10. 20:33
  „A H1N1 maga az influenza vírus, na ezért a cím helyes. Nem a firkász bűne ha hülye vagy a témához.”
 • 7. Nornora 2009. november 10. 20:31
  „Elképzelem magam előtt, ahogy sorban állnak egy tömött orvosi rendelőben a receptért, közben beszívják a jó kis H1N1-es levegőt, majd komótosan elballagnak a gyógyszertárba, ahol megint csak sorban állnak a H1N1-es barátaikkal, majd vissza a rendelőbe, ahol megint csak összefutnak egy-két-három vírushordozóval, végül nagy örömmel beadatják maguknak a már semmit sem érő vakcinát. De nem baj. A lényeg, hogy kifizették. :p”
 • 6. valoperes_zugugyved 2009. november 10. 20:14
  „HA 2-ÖT VIZSGÁLTAK MEG AKKOR HONNAN VESZIK A 60-AS ADATOT? rOTÁTOR GONDOLKOZZ MIELÖTT IRSZ.”
 • 5. valoperes_zugugyved 2009. november 10. 20:12
  „70 MSZPS BETEGEDETT LE!AJAJJ,NEM LESZ MEGSZAVAZVA KÖLTSÉGVETÉS! :d”
 • 4. rozator 2009. november 10. 19:07
  „1! Két gyereket vizsgáltak eddig, és mindkettőnél kimutatták!”
 • 3. cumania 2009. november 10. 18:37
  „Uncsi!”
 • 2. comet 2009. november 10. 16:15
  „Az influenza járvány időszaka van, biztos lesz még jónéhány ilyen megbetegedés.
  Ja, és a megbetegedett gyerekeken mit segített az a marhanagy hisztéria amit az eü minisztérium kavart?
  Remélem minél simábban átesnek a betegségen, és a WHO-nak lesz igaza, hogy lényegében ez fertőzés is a szezonális influenza kategóriája.”
 • 1. bespin 2009. november 10. 16:02
  „A <moderálva> kivan!
  Kicsit pánnikkeltő a cím! Két gyereknél mutatták ki, a többi 58 influenza szerű tüneteket mutat. Oda kéne figyelni a számokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús lövedéket találtak

Második világháborús lövedék került elő csatornaépítés közben Székesfehérváron, a Móri úton; a… Tovább olvasom