Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

60 milliárd e-mail és spam naponta

Naponta 60 milliárd e-mailt küldenek az internetezők, s ennek jelentős része spam.

Naponta 60 milliárd e-mailt küldenek az internetezők, s ennek jelentős része spam – közölték multinacionális cégek vezetői egy Németországban rendezetett konferencián.

A Deutsche Telekom vezérigazgatója Kai-Uwe Ricke a berlini internet-biztonsági rendezvényen arról beszélt, hogy a kiberbűnözés egyre gyorsabban nő, s mind kifinomultabbá válik. Ennek elhárítása érdekében az internet-ágazatnak, a kormányoknak és a felhasználóknak ébernek kell lenniük, s együtt kell működniük. „Ez az adat nekem is új" – mondta Ricke, amikor bejelentette, hogy naponta 60 milliárd e-mail kering a világhálón. „S ennek jelentős része spam" – tette hozzá kiegészítésként Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.

Wolfgang Schaeuble német belügyminiszter – a Reuters jelentése szerint – arra figyelmeztetett, hogy a jelszavak megszerzésére folytatott adathalászat (phishing) gyakran hamis e-mailek segítségével folyik, s elsősorban az online bankolás területen tervezett bűncselekmények előkészítésére használják. „Tavaly az adathalászat globális méretekben 300 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Nemzetközi becslések szerint az eredményes phishing kísérletek akár az összes internetező 5 százalékát is érinthetik" – mutatott rá a riasztó valóságra Schaeuble.

Ez a sikerességi ráta felbecsülhetetlen mértékű gazdasági károkat okoz világszerte, tekintetbe véve, hogy csak a Symantec biztonsági cég mintegy 8 millió adathalászati kísérletet regisztrált tavaly.

Példaként bemutatták a német szövetségi bűnüldözési hivatal, a BKA által felderített német-litván adathalász hálózatot, amely bankok ügyfeleit károsította meg sokmillió euróval. A csalók felhasználói neveket, jelszavakat és más érzékeny adatokat szereztek meg áldozataik számítógépeiről. A behatoláshoz a félrevezető e-mailekre telepített trójai programokat használtak, amelyek az e-mail megnyitásakor feltelepültek a számítógépekre, s és elküldték az adatokat a phishereknek.

„Sok német nem törődik a biztonsággal, s nem védi számítógépét az internetről érkező támadásokkal szemben. Minden negyedik német internet használó gépéről hiányzik az antivírus program, s felüknél nincs tűzfal" – mondta a belügyminiszter.

Steve Ballmer szerint ez a helyzet az Egyesült Államokban, ha lehet, még rosszabb, annak ellenére, hogy néhány jel alapján ott jobban képzettek a felhasználók a világhálós bűnözés elleni védekezés lehetőségeit illetően. A vezérigazgató kijelentette, hogy emiatt a szoftvercégeknek (így a Microsoftnak is) olyan termékeket kell a piacra vinniük, amelyek annyira biztonságosak, amennyire egyáltalán csak lehetnek. A biztonság javításához azonban szükség volna az erőfeszítések összehangolására, egyesítésére a hatóságok, az ipar és a felhasználók között. „A hackerek igazán okosak és képzetek, sőt egyre inkább azok lesznek. Nekünk mindnyájunknak pedig el kéne szaladnunk előlük" – mondta Steve Ballmer.

Az amerikai kiberbiztonság javítása érdekében a Microsoft valószínűleg a következő hónapban indít egy kezdeményezést, amely egy német program modellezése alapján jön létre. A „Biztonságos Németország a hálón" programot egy éve indította a Deutsche Telekom a Microsfttal, a kormánnyal és az internetes üzletben érdekelt cégekkel összefogva.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenedélután a vízi színpadon

Szombaton délután öt órától a Hotel Fagus vízi színpadán fellép a Lövéri Fiúk sramlizenekar, hattól… Tovább olvasom