Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

6218-cal kevesebb pedagógus kezdi a tanévet

Hétfőig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból a fenntartók, s az intézményi átalakítások következtében jelenleg 6218 pedagógusnak nincs állása; a közoktatási feladatot ellátó intézmények száma ma 456-al kevesebb, mint tavaly ősszel - közölte az oktatási tárca.
Az állástalan pedagógusok közül 2638 nyugdíjba vonult, igénybe vette a Prémium évek program kínálta lehetőséget, vagy lejárt a határozott idejű szerződése. Üres álláshelyeket is megszüntettek, mintegy 1200-1400 ilyen betöltetlen álláshelyről van szó - áll a szaktárca közleményében.

Az elmúlt hónapokban érkezett visszajelzések alapján az állásukat elvesztett pedagógusok 30 százaléka valamilyen rokon szakmában talál munkát, vagyis továbbra is a közszférában foglalkoztatják. A szociális ellátórendszerben, gyermekvédelem területén vagy kulturális intézményekben tudnak elhelyezkedni.

Az oktatási és munkaügyi tárca már június végén, július elején eljuttatta valamennyi iskolafenntartóhoz és pedagógusokat tömörítő érdekvédelmi szervezethez azoknak a lehetőségeknek a listáját, amelyek kiutat jelenthetnek a most állás nélkül maradt pedagógusoknak. Ennek alapján a fenntartók felsőfokú szakképzéseket, a Prémium évek program fokozatos és méltányos visszavonulásra lehetőséget kínáló programját, az állandó helyettesítési rendszer kínálta lehetőséget, több egymást kiegészítő uniós forrásból megvalósuló átképzési formát, távmunka programokat, európai munkavállalási tájékoztatást kínálhattak fel távozó munkatársaiknak.

A tárca közleményében arra is kitért, hogy az iskolafenntartók közel egyharmada annak ellenére nem jelölte be az elektronikus rendszerbe a legfrissebb adatait, hogy ezt augusztus 31-ig meg kellett volna tennie. Elsősorban a kisebb önkormányzatok késlekednek az adatszolgáltatással, ezért - bár várhatóan nagyságrendileg nem változnak az adatok - azok pontosítása a korábbi évek tapasztalata alapján akár szeptember végéig is várható.

A minisztérium tájékoztatása szerint a közoktatási feladatot ellátó intézmények száma ma 456-tal kevesebb, mint tavaly ősszel. Ez a csökkenés az esetek túlnyomó részében nem jelenti azt, hogy semmilyen formában nem folytatódik az addigi munkájuk.

A közleményben az áll, hogy 423 intézmény vagy tagintézményként, vagy másik épületben, összevonás után, az eddigitől eltérő formában dolgozik tovább. A jelenlegi adatok szerint mindössze 33 intézményt szüntetett meg fenntartója jogutód nélkül. Köztük megtalálható alapfokú művészetoktatást végző intézmény, nem önkormányzati fenntartású szakiskola és általános iskola, középiskola egyaránt.

Erre az adatszolgáltatásra is igaz azonban, hogy a fenntartói döntések után nem közlik azonnal az adatokat az önkormányzatok, tehát szeptember végéig várhatóan folyamatosan érkeznek friss adatok az átszervezésekről. Párhuzamosan új intézmény létrehozását jelző kérések is folyamatosan érkeznek a tárcához: közel 100 új OM azonosító számot adtak ki a nyári hónapokban és további 100 ilyen kérelem elbírálása van folyamatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a fiatal cserbenhagyó

Tovább olvasom