Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

65 ezer rászoruló kap idén üdülési csekket

Napokon belül értesítik azokat az alacsony jövedelmű nyugdíjasokat, nagycsaládosokat, fogyatékossággal élőket és szakiskolai diákokat, akik ebben az évben üdülési csekkhez jutnak. A 65 ezer hátrányos helyzetű ember között összesen 2,2 milliárd forintnyi támogatást oszt szét a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz (MNÜA) idén 170 ezer pályázat érkezett be, ebből 120 ezer megfelelt a kritériumoknak. Végül a rendelkezésre álló összegből csaknem 27 ezer nyugdíjasnak, 25 ezer alacsony jövedelmű és legalább két gyermeket nevelő munkavállalónak, 6500 fogyatékossággal élő embernek és 4400 szakiskolai tanulónak ítélték meg a támogatást. Ez azt jelenti, hogy a rászorulók fejenként átlagban 40 ezer forint értékben jutnak üdülési csekkhez. Az MNÜA 1,5 milliárd forintos saját forrását csaknem 160 civil és szakszervezet egészítette ki, így végül idén összesen 2,2 milliárd forint értékben tudnak szétosztani üdülési támogatásokat - mondta el Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke.

A pályázatok nyerteseit a napokban értesítik. Azok, akik nem kapnak levelet, telefonon péntektől már érdeklődhetnek a (06-1) 248-21-50-es számon. Ha megadják az adószámukat, azonnal kiderül, hogy nem nyertek vagy csak az értesítés nem érkezett még meg - tette hozzá.

A 65 ezer rászoruló 27 szolgáltatási területen használhatja fel az üdülési csekkeket. A többi között gyógyfürdőkben, kempingekben, különböző kulturális rendezvényeken válthatják be őket, országszerte majdnem 9000 elfogadóhelyen. Karácsony Mihály hozzátette: Magyarországon jelenleg nincs olyan, legálisan működő szálloda, amelyik elutasítaná az üdülési csekkel érkezőket. Ráadásul nemcsak a szobákért, hanem a kiegészítő szolgáltatásokért is lehet így fizetni, például a wellness- és sportprogramokért, az éttermi étkezésért, de egészségmegőrzési járó- és fekvőbeteg szolgáltatásoknál is elfogadják az üdülési csekkeket.

Az elfogadóhelyekről a www.udulesicsekk.hu internetes honlapon lehet tájékozódni, de a teljes listát tartalmazó kiadványt be lehet szerezni az önkormányzatok ügyfélszolgálatain, a Tourinform irodákban és civil szervezeteknél is.

Olvasóink írták

 • 10. Nagy Jánosné (Ági) 2008. június 13. 15:28
  „Már Három éve gyűjtögetünk rá a férjemmel, hogy végre-nagyok a gyerekek-30 év után elmehetnénk valahova ketten. harmadszor adtam be,de nem kaptunk.Az én nyugdíjam 41.000ft, a férjemé 62.000ft akkor ki kapja meg? Ezért spóroltunk több éven keresztül(és nem megyünk az Önk.hoz segélyekért mint a gazdagabbak, akik röhögve megkapják a segélyeket mert minimálbérre vannak bejelentve közben külföldön nyaralnak).Egy örök vesztes, akinek mindenért nagyon meg kell dolgozni.”
 • 9. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 17. 23:33
  „Nem rossz ötlet ez az üdülési csekk, csak sem hiteltörlesztésre, sem az elmaradt gázdíj kifizetésére nem használható fel. Másra átruházni sem lehet. Élményfürdőzés közben legalább elfelejtheti egy pár órára tartozásait, aztán úgyis jön a végrehajtó.”
 • 8. Földönjáró 2008. május 17. 17:13
  „T. matriné!
  Az üdülési csekket nem csak üdülésre lehet fordítani. El lehet menni étterembe, vagy uszodába, múzeumba. Úgy tudom, hogy vnatjegyet is lehet vele fizetni, amit kp-ért a szegényebb réteg nem biztos hogy kifizetne. Tudjatok már valaminek örülni, és nem mindig a rosszat látni benne. Nagyon érdekes, hogy Magyarországon ha valaki, vagy valakik valamit juttatnak az embereknek, akkor biztos, hogy a rokon, barát kapja. Nem gondoljátok, hogy ez már nagyon-nagyon beteges gondolkodás? Ha te kapnál a cégedtől jutalomként, ami ugye adható, nem tudom mit szólnál, ha az ismerősöd azt mondaná, hogy valami sumákság van a dologban. Nem hiszem, hogy jól esne. Ezért a te véleményed is rosszul eshet másoknak. Pl olyannak, aki a gyerekével csak így jut el 1 évben egyszer -kétszer az élményfürdőbe.”
 • 7. nem rászoruló,de jól értesült 2008. május 17. 16:19
  „a baj csak az hogy legfőképp nem a rászorulók kapják!!!!!hanem azok az elosztók akiknek a kezéhez adják ,osztják szét a családtagjaik és jóismerőseik között.!!!!!a rászorulók meg csak hallgatnak,mert különben mégjobban rászorulók lesznek,ha állásuk sem lesz!!!!!”
 • 6. Állampolgár 2008. május 17. 10:43
  „vóVaze, ti minek tudtok örülni? Illetve tudtok egyáltalán valaminek is örülni?”
 • 5. matriné 2008. május 17. 09:37
  „Akiknek üdülésekre van ideje, kedve és a csekk mellé még százezerei erre költendő pénze azok kapják a csekkeket! Ők a rászorulók! Akik a megélhetésükre kapott bér és nyugdíjuk csupán a vegetálásra elég az nem is gondolhat erre az üdülőcsekkekre! Itt és mosti is azok kapnak akik közel vannak a "tűzhöz"! Elkapkodják az "érdekképviseletrek" és a saját rokon, s haveri körben elosszák, mint annak idején a fütőolaj jegyeket! Persze most is tátják a szájukat azok, akik ezt a módszertr ismerik és azon csodálkoznak, hogy ezt miért nem olvashatták eddig az írott pairos alapú sajtókban?”
 • 4. VCrash 2008. május 17. 08:49
  „A ~ 34 ezer forint/rászoruló üdülési hozzájárulása = neszesemmifogdmegjól... a rászorulóknak, mert gondot okoz, hogy mit csináljanak vele! Inkább az árát adnák oda, annak jobban örülnének. Hiszen köztudott, hogy már, nem ´üdülésre´ használják az arra szánt csekkeket.”
 • 3. Pircsi 2008. május 16. 21:49
  „Aki nem tudja kifizetni a rezsit, gondolom éppen üdülni vágyott!”
 • 2. 4 2008. május 16. 21:35
  „És tényleg a rászorulók kapják ??”
 • 1. orgona 2008. május 16. 21:30
  „Vegre egy jo hir az allamtol! Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: kevesen tolják a szekeret és sokan ülnek rajta

A legfontosabb az elkövetkezendő időben, hogy Magyarországnak az EU átlagát meghaladó tartós… Tovább olvasom