Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

691 milliárd dollárba került eddig Bush terror elleni harca

A második világháború csillagászati költségeit leszámítva Bush elnök "terrorizmus elleni globális harca" az eddigi legköltségesebb amerikai háború.
Az afganisztáni és iraki háború - amelyet összevonva Bush elnök globális háborújának lehet nevezni - nemsokára a második legdrágább katonai konfliktus lesz Amerika számára.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek óta a kongresszus 609 milliárd dollárt hagyott jóvá a két országban zajló hadműveletekre. Ha a törvényhozás jóváhagyja az elnök által - a csapatkivonási menetrend előírása miatt - egy hete elutasított 124 milliárd dolláros pótlólagos háborús költségvetést, akkor a kiadások meg fogják haladni a koreai és a vietnami háborúk költségét.

Inflációs korrekcióval, 2007-es dollárértéken számolva a vietnami háború 650, a koreai konfliktus pedig 691 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak. Bush globális háborúja a liberális lap szerint már nem fog kevesebbe kerülni 754 milliárdnál.

Az Öböl-háború "mindössze" 92 milliárd dollárba került, a második világháború azonban 3200 milliárd dollárt emésztett fel.

A The Washington Post szerint a jelenlegi "történelmi nagyságú" hadi költségvetés azonban nem okoz nélkülözést, de még különösebb fejfájást sem az amerikaiaknak, ugyanis az Egyesült Államok sokkal gazdagabb mint a megelőző háborúk idején volt. Az afganisztáni és iraki küldetés finanszírozása csak töredékét képezi az amerikai gazdaság teljesítőképességének. Bush ráadásul úgy tudja finanszírozni a terrorizmus elleni háborút, hogy nem emelte az adókat és nem csökkentette lényegesen a hazai szociális kiadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom