Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

6 helyett 8 évig hitelesítik a vízórákat

Olcsóbb és ritkább lesz a mellékvízmérők cseréje, valamint az eljárás is egyszerűsödik – idézte a Vidékfejlesztési Minisztériumot az Index.
Egy társasháznak, ha mellékszolgáltatási szerződést akartak kötni a víziközmű-szolgáltatókkal, saját költségükön kellett mellékvízmérőt kellett felszereltetniük, melynek hitelesítéséről is önmaguknak kellett gondoskodniuk. Ezek jelentős terhet jelentettek, ám most, módosítással csökkennek a fogyasztók kiadásai, és az ügyintézési idő is lényegesen rövidebb lesz majd - írta az Index.

A költségek negyedét spórolhatjuk meg azzal, hogy a vízórákat ezentúl hat helyett nyolc évre hitelesítik. A cserével egy időben üzembe helyezik és bélyegzéssel, zárral is ellátják a mellékvízmérőket, amelyeket a szabályoknak megfelelő vállalkozó is elvégezhet, így egyszer kell csak szakemberhez fordulni, amellyel újabb ezreseket spórolhatunk majd meg.

Olvasóink írták

 • 18. Mike3 2012. augusztus 26. 14:51
  „1 köbös tartály használatáért cserében 1 köbméter vizet adok. majd én hitelesítem ezt az órát, mert valami rohadtul bűzlik körülötte”
 • 17. kumisz 2012. augusztus 26. 08:24
  „Egyébként meg fizesse az akinek az érdeke ez a hitelesítés, engem nem érdekel, ez is csak egy lehúzás a sok közűl!”
 • 16. kumisz 2012. augusztus 26. 08:21
  „"6 helyett 8 évig hitelesítik a vízórákat"
  Jó munkához idő kell..........................”
 • 15. A.R. 2012. augusztus 26. 07:14
  „A címet talán át kellene olvasni még egszer: 6évig hitelesítenek az igen :)”
 • 14. macs 2012. augusztus 25. 20:04
  „12. Fatboy35,
  azért az átalánydíj se piskóta. :-) Anno nálunk is úgy volt, lakásméret szerint fizettünk. A kislakásban lakott egy fiatal házaspár két kicsi gyerekkel, a nagyban egy idős hölgy. Képzelheted ki mennyit használt és mennyit fizetett.”
 • 13. jelentkezem 2012. augusztus 25. 19:47
  „Nagyon egyszerűnek tűnik: leolvassa a közös képviselő és beszedi a pénzt...
  1. Indul a vita, hogy mindenki azt írja-e ki, ami a valós fogyasztás - a vízórák cseréjekor az addig be nem diktált fogyasztást kiterhelik a fogyasztóra.
  2. Sok társasházban a közös költség megfizetése is elmarad (sajnos) sok lakó esetében, így majd a hideg vizet is a lakótársak fizetik meg?
  A legnagyobb kérdés azonban számomra az, hogy a Szegedi Vízmű-nek van egy fő órája (amiről tudjuk, hogy soha nem egyezik a lakók általi fogyasztással), a SZETÁV-nak azonban nincs. Csendben jegyzem meg, hogy amióta ellenőrizzük a bizonyos főórát, azóta elmaradt a Vízmű esetenként + 30e Ft számlája a társasház felé.....”
 • 12. Fatboy35 2012. augusztus 25. 18:56
  „Nálunk 3 hete volt vízóra csere.Vettem egy vadonatúj vízórát 3000 ft-ért amit saját kezűleg beszereltem.A vízműves szaki rátette a kettő db kis műanyag plombát 1090 ft-ért.Ez volt a műszaki átvételi díj.Tehát összesen került 4090 ft-ba.Ez nem olyan horribilis összeg hogy ne lehetne 6 vagy a tervezett 8 évente kibírni.Így nincs vita a lakóközösséggel mivel ha nem cserélek órát akkor ők álltalányt fizettetnének ami sokkal több a valós fogyasztásomnál.”
 • 11. macs 2012. augusztus 25. 18:48
  „Elfogadom, amit Bősze úr mond, csak szerintem sokkal tisztább az egyéni óra és az egyéni számla. Jól értem ezt a főmérős számlázást, a ház kap egy számlát, amit a közösképviselő szétoszt és beszedi a lakóktól a pénzt?
  Van éppen elég konfliktushelyzet egy társasházban, miért kell még egyet generálni? Nem vagyok ellensége a saját pénztárcámnak, de azt a havi 246 Ft-t megéri a békesség.
  8. X_Y,
  biztosan igazad van, én elhittem, amit mondtak. :-)”
 • 10. v.imre 2012. augusztus 25. 17:07
  „Bősze Attila nyugalmazott energetikus megjelent levele a Délmagyarország 2012. április 7.i számában:

  Vízóracsere
  Nem muszáj vízórát cserélni, sőt sokkal gazdaságosabb kilépni az almérős rendszerből a Vízmű nem hivatalos tájékoztatása szerint is. Először is gondosan el kell olvasni a vízmű felszólító levelét, a vastag kiemelt sorokat, és a legkisebb betűket is. Azaz ez a felszólító levél a csere mellett, azt is tartalmazza, hogy korlátlan ideig hiteles az almérő, ha egy házon belül a költségmegosztás célját szolgálja, és nem kér számlát a szolgáltatótól. Ezért a számláért még körülbelül 500 forint alapdíjat is fizet az ügyfél, plusz a főmérő után is a reá eső alapdíjat is. Ha lemond az almérős státuszáról, az almérője egy kormányrendelet szerint korlátlan ideig hitelessé válik, és nem kell lecserélnie hatévenként! hogy nem tudják ezt a közös képviselők Szegeden? A Vízmű pedig bölcsen hallgat, és szedi a díjakat...
  Bősze Attila, nyugalmazott energetikus Szegedről”
 • 9. macs 2012. augusztus 25. 17:05
  „5. igazságkereső,
  nem értem amit leírtál. Én is társasházban lakom. Minden lakásban van vízóra, és a számlákat is az általunk bediktált óraállás alapján kapjuk. A ház is kap számlát, de azon csak minimális mennyiség van. Mikor kérdeztük ez mi, akkor azt mondták, hogy főmérő és az összesített mellékmérők különbsége, ami leolvasás időbeli csúszásával magyarázható.
  Szóval ki számláz kinek, és mit?”
 • 8. X_Y 2012. augusztus 25. 16:56
  „6. macs 2012.08.25. 15:28
  Én is kérdeztem, hogy miért kell 6 évente vízórát cserélni, akkor azt mondták, azért mert a fogaskerekek műanyagból vannak, amik megkopnak, tehát az óra nem mér pontosan. Mivel nem értek hozzá és számomra logikusnak tűnt a magyarázat, elhittem.

  Ja, amúgy átlagos használat mellett szerintem 30 év alatt sem kopnak el a fogaskerekek...”
 • 7. v.imre 2012. augusztus 25. 16:46
  „5.igazságkereső

  Ahogy mondod. A dolog kiválóan alkalmas megtapasztalni, hogy a kedves lakótársakban még mennyire él a szocializmusban kialakult viszonykapcsolat az állami intézményekhez. Mint volt közös képviselőtől tőlem sem fogadták el a lakók, hogy nem áll fenn az a mellőzhető kötöttség, kötelezettség a jelenlegi magántulajdonban lévő szegedi vízművekkel. A mai napig azt hiszik, hogy át akartam, át akarom verni őket. Azt az egyszerű méréstechnikai jelenséget sem hiszik el, hogy miért mér többet a főmérő, mint az almérők összesített adata. Egyszerű pedig a válasz: a főmérő összesíti azokat a tört köbméter adatokat is, amelyek a főmérőn átfolytak, de a mellékmérők egész számait még nem forgatták tovább eggyel. Hiszen csak az egész számú óraállást kell jelenteni az adott leolvasás napon. Szóval hiányos a műszaki ismeret. Kell a mellékmérő a lakásokba, lehet is kapni a magyar mérésügyi hatóság által hitelesített, leplombált mérőt a kereskedelemben, de azt az istennek nem akarják elfogadni hitelesnek. A vízművek ugyanezeket szerelheti fel a lakásokba mellékmérőként. Minden esetben a lakóval szerződve és nem a közös képviselővel. A vízművek és a társasház között csak a főmérő az összekötő kapcsolat, az elszámolás alapműszere. A ház belső rendszere a lakóközösségre tartozó ügy, kapcsolat, amelyet a kötelező társasházi Szervezeti és Működési Szabályzatban kell rendezni. Ebben olyan csereidőt határozhatnak meg a lakók, amennyit ők jónak látnak. Itt kell rendelkezni az ellenőrzés lehetőségéről is, természetesen.”
 • 6. macs 2012. augusztus 25. 15:28
  „Én is kérdeztem, hogy miért kell 6 évente vízórát cserélni, akkor azt mondták, azért mert a fogaskerekek műanyagból vannak, amik megkopnak, tehát az óra nem mér pontosan. Mivel nem értek hozzá és számomra logikusnak tűnt a magyarázat, elhittem.
  Egyébként nálunk kb. 1 hónapja cseréltek a mellékvízmérőt. Mivel nálunk a lakók beszélnek egymással 7-en összefogtak és az egyénenként árnál lényegesen olcsóbban, flotta kedvezménnyel, 7 500 Ft/óra díjért történt a csere. Ebben benne volt a kiszállás, az óra le és felszerelése, az új óra, és az új óra hitelesítése, mert a szerelővel jött a szolgáltató embere, aki hitelesítette az új órát és leolvasta a régi adatát.
  Számomra azt jelenti a Minisztérium bejelentése, hogy ezt az akciót legközelebb 2020-ban kell megszervezni. :-)”
 • 5. igazságkereső 2012. augusztus 25. 15:17
  „Nem oly régen jelent meg egy energetikai mérnök tollából ( éppen a Délmagyarország napilapban), hogy egyáltalán nem szükséges hitelesíteni sem 6, sem nyolcévenként a tömblakásokban levő mellékvízmérőket, mert a Vízművek a fővízmérőóra adatai alapján számláz! A tételes magyarázat megtalálható a Délmagyarország 2012. április 07.-i számában, mely tanulmányt Bősze Attila nyugalmazott energetikus tett közzé, melyet a tartalom hosszúsága miatt most nem tudok ide bemásolni!”
 • 4. berlo 2012. augusztus 25. 13:03
  „Az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanoknál vajon mi várható? Az önkormányzat nem szereltet fel mellékmérőket a saját ingatlanában (még biztosítást sem a saját ingatlanjaira).
  Szentesen úgy működik a dolog, ha a bérlőnek nem tetszik az átalánydíj, akkor szereltessen fel magának. Majd évek múlva előáll, hogy ingyen lecserélné a bérlő tulajdonában lévő mellékmérőket, azonban a mérőóra kiépítéséhez szükséges "platform" (csövek, csapok, munkadíj, stb.) költségeit nem térítené.
  Önkormányzati bérlakás esetén a tulajdonos önkormányzatot kötelezném a mellékvízmérők felszerelésére, ott ahol a bérlő költségére szerelték fel azokat, a bérlő költségeinek 100%-os megtérítésére.”
 • 3. Kolja 2012. augusztus 25. 11:50
  „"6 helyett 8 évig hitelesítik a vízórákat"
  Alapos munkát végezhetnek, hogy hat év nem elég a hitelesítésre!”
 • 2. v.imre 2012. augusztus 25. 09:22
  „Ez annál fontosabb hír, hogy frissessége ellenére egyrészt gyorsan csúszik hátrább a nyitó oldalon, másrészt egy lényeges tartalmat illetően még pontatlan is az idézet. Éppen ott a hiba, hogy a mellékmérőkről nem a társasházaknak kell (vagy lehet: sok közös képviselő azt hiszi még ma is, hogy ez nem alternatív lehetőség) szerződést kezdeményeznie, kötnie a szolgáltatóval, hanem az egyes lakások tulajdonosainak. És ez nem mindegy! Nem elhanyagolható különbség. Nem is beszélve arról, hogy e rendelet változtatással módosítani kell a társasházak kötelezően meglévő Szervezeti és Működési Szabályzatát.
  A rendelet pontos szövege a minisztérium honlapjáról:

  Olcsóbb és ritkább lesz a mellékvízmérők cseréje, valamint az eljárás is egyszerűsödik Vidékfejlesztési- a Nemzetgazdasági- és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös rendeletmódosításának köszönhetően. Közlemény.

  Amennyiben a társasházban, szövetkezeti lakásban élők mellékszolgáltatási szerződést kívánnak kötni a víziközmű-szolgáltatókkal, abban az esetben saját költségükön mellékvízmérőt kell felszereltetniük, melynek esedékes hitelesítéséről is önmaguknak kell gondoskodniuk. Ennek költségei eddig jelentős terhet róttak a háztartásokra. A módosítással csökkennek a fogyasztók kiadásai, és az ügyintézési idő is lényegesen rövidebb lesz majd.

  A rendelkezés szerint a mellékvízmérőket 6 év helyett 8 évente, tehát ritkábban kell majd cserélni. Az érintett fogyasztók ezáltal a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként. A cserével egy időben üzembe helyezik és - az illetéktelen használat megakadályozására - bélyegzéssel, zárral is ellátják a mellékvízmérőket. Ezt ezentúl a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozó is elvégezheti, így csak egyszer kell fogadni a vízmérő cserét végző szakembereket.

  (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

  Ezért kérem a DM online szerkesztőt, hogy e hírt sorolja a megjelenő, folyamatosan változó hírfolyam elejére.”
 • 1. szatyi 2012. augusztus 25. 09:04
  „Évek óta ez az első jó hír!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még zárva az azeri kassza

A keleti nyitás politikájának jegyében a kormány több potenciális piacot is vizsgál, azonban sem… Tovább olvasom