Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

700-900 ezer gyermek él hazánkban a szegénységi küszöb alatt

Magyarországon 700 ezer és 900 ezer között van azoknak a 18 év alatti gyerekeknek a száma, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, s a számuk folyamatosan nő - közölte a becsült adatokat Kissné Kollár Eszter, a gyermekszegénységről rendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatóján Kecelen.
A jelenleg szegénységben élő gyerekek számára a 2005 januári adatokból lehet következtetni, amikor 620 ezer, 18 év alatti gyermek részesült gyermekvédelmi támogatásban, mely az érintett korosztály 30 százaléka volt - mondta a konferencia szervezője, aki egyben a kecskeméti Esélyek Háza vezetője. A szegénységi küszöb érték a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege, mely 2006-ban 25.800 forint volt.

Kissné Kollár Eszter hangsúlyozta, gyermek szegénységről beszélünk akkor is, amikor a gyermek számára nem az alapvető élelmezés a fő probléma, hanem a kulturális, egészségügyi szolgáltatás válik elérhetetlenné. A roma lakosság és a nagycsaládosok tartoznak a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé - tette hozzá az Európai Esélyév alkalmából rendezett konferencia szervezője.

A Bács-Kiskun megyei adatok szerint a regisztrált háztartások közel felében, 100 ezer családban nevelnek 15 évesnél fiatalabb gyermeket, akik közül minden ötödik szembesül kisebb-nagyobb mértékben gyermekszegénységgel. Magyarországon 18 esélyház működik. Az Európai Esélyév alkalmából rendezett keceli konferencián a Szociális és Családügyi Minisztérium munkatársai is részt vesznek, ezért Kissné Kollár Eszter reméli, hogy az itt szerzett tapasztalatokat és a konferencia határozatait figyelembe veszik a törvényalkotásnál.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom