Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

71 500 forint lesz a minimálbér

A kormányzati és a munkavállalói oldal szerint bölcs, illetve vállalható kompromisszum született, míg a munkaadók úgy vélik, a megállapodással jelentős kockázatot vállaltak.
A jövő évre 3-5 százalékos országos bérajánlásról és 71 500 forintos havi minimálbérről írtak alá háromoldalú megállapodást az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) péntek késő estébe nyúlt plenáris ülésén. A minimálbér jelenlegi összege 69 000 forint, vagyis a növekmény 3,6 százalék.

Az aláírás néhány perccel este 21 óra után történt meg, több órán át tartó zárt ülést követően - jelentette az MTI.

A megállapodás értelmében a 86 500 forintos jelenlegi garantált szakmunkás bérminimum a gyakorlati időtől függetlenül két lépcsőben emelkedhet:
januártól 87 000 forintra, július 1-jétől 87 500 forintra.

Az OÉT felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel, a helyi bértárgyalásokon a munkahelyek megőrzését tekintsék elsődlegesnek.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen megállapodás a 2009. évi keresetekről.

Bölcs kompromisszum született - jelezte az aláírást követően a kormányzati oldal nevében Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Vállalható kompromisszumot kötöttünk - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki szerint különös jelentősége van a munka világában a megszületett megállapodásnak a helyi megállapodások érdekében.

Jelentős kockázatot vállalt a munkaadói oldal ezzel a megállapodással, remélhetőleg az idő igazolni fogja a kockázatvállalás szükségességét - hangsúlyozta Dávid Ferenc. A Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hozzátette: a megállapodás nemcsak a munka világában szolgálhat példaként.

A megállapodást az MGYOSZ és a VOSZ záradékkal látta el: eszerint a két szervezet a megállapodással nem ért egyet, de létrejöttét nem akadályozta meg.

Olvasóink írták

 • 8. Ladisz 2008. december 13. 18:14
  „Gyurcsány azt ígérte hogy 2010-re 100000Ft lesz a minimálbér!Ha jövőre csak ennyit emelnek akkor 2010-be igen csak meg kell emelni,hogy ismét ne hazugsággal vádolják ez a bandát! Szemetek ezek!”
 • 7. felhasználónév 2008. december 13. 14:55
  „http://www.seresmaria.hu/

  Aláírást gyűjteni viszont még lehet, és ha meglenne a kétszázezer..."legalább ennyivel előrébb lennénk", mert igencsak a fejünkre nőttek, és ha hagyjuk, ez bizony tovább folytatódik...és még sokminden, amiket ezek művelnek, büntetlenül. Adócsalás és egyebek....hadd ne soroljam.”
 • 6. Miracala 2008. december 13. 11:25
  „Ebben az országban a kétkezi munkát a legkevésbé sem becsülik meg az emberek! Bölcs kompromisszum egy francokat!!! Azt nem veszik észre a tisztelt naplopók hogy körülöttük mindent azok az emberek építettek akiknek a jövőjükröl egy perc alatt dönöttek a tetves képviselők! Ha nekik csak egy hétre kéne kipróbálni azt hogy reggel hattól este hatig munkaruhában kéne szobát festeni vagy bútort összerakni stb, akkor más lenne a véleményük. Van pofájuk 3%-al emelni a minimálbért amikor minden vagy 10-15%-al drágul...”
 • 5. sarnyai 2008. december 13. 10:04
  „Amerikában csökkenteni akarják a veszteséges cégek munkásainak bérét. Igaz, hogy ott 70 dollár az órabér, ami - ha jól számolom - 14 ezer forint. Ott tehát a napi fizetés is több, mint itt a havi. Ott lenne miből csökkenteni, itt meg jobban emelni.

  "A kormánypárti szenátorok közölték: csak akkor hajlandók támogatni a szövetségi mentőcsomagot, ha az amerikai autógyárak jövőre lecsökkentik a béreket a japán termelők bérszintjére. A befolyásos szakszervezet (UAW) nem volt hajlandó ilyen engedményre, csak 2011 után. Az autóipari bérszerződések 2011-ig érvényesek. Az amerikai autógyárakban a nyugdíjjárulékkal és egyéb juttatásokkal együtt egy munkás órabére jelenleg 70 dollár, míg a japán üzemekben 45 dollár."”
 • 4. Giga 2008. december 13. 09:42
  „Hogy rohadna meg az összes ingyenélő politikus... de tényleg az összes!

  Tegnap a Karsai nyilatkozott a Mokkában: Szerinte kevés lenne havi bruttó 1 milla a képviselőknek, mert abból csak kb 500E marad meg.
  Ezeknek az embereknek meg 87.500 bruttó elég kell hogy legyen.

  Én diplomával, közalkalmazottként keresek majdnem ennyit nettóban. Ebből is nehéz kijönni, nemhogy egy kemény fizikai munkát végző szakmunkás embernek ekkora bruttó összegből 1-2-3 gyerekkel.
  Remélem eletük végig rémálmaik lesznek, és mindig csak ennyi hiányozzon nekik.

  Undorító férgek....”
 • 3. KolompárRómeó 2008. december 13. 09:28
  „2. hozzászólás Vöröske 2008.12.13. 07:48:

  Megfelelo mennyisegu uti-, szallas-, egyeb koltsegek megteritesevel siman meg tudna elni ennyi penzbol is. De a munkas igy jart, o a nettobol veszi a berletet, fizeti a lakast, a rezsit, egyebeket.

  Nem mertem utanaszamolni, de az orankent 3 Ft olyan, mint a nemeteknel a keves borravalo. Ne adj semmit, azzal nincs baj. Vagy ha adsz, akkor tisztessegesen (10%). Ha nagyon keveset adsz, akkor az azt jelenti, hogy (moderalva - a szerk.). Nem, nem a szerk volt, hanem en.”
 • 2. Vöröske 2008. december 13. 07:48
  „Felháborító!0,5%-os szakmunkás minimálbér emelés!Bruttó 3 Ft óránként!Ennyire megalázni az embereket.Megnézném meg tudna e élni a minimálbérből bármelyik képviselő,vagy munkáltató!”
 • 1. magyarok 2008. december 13. 06:15
  „Azoknak kellene ennyiből élniük akik a döntést hozzák”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sztrájkolók szombaton tárgyalnának a Budapest Airporttal

A Budapest Airport szerint a repülőtéren azonnal javítani kell az utasoknak és légitársaságoknak… Tovább olvasom