Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

75 milliárd roma foglalkoztatási programokra

Ma Magyarországon a roma fiatalok egyharmada, a roma nők fele dolgozik. A jövő héten induló Roma Integrációs Évtized program keretében a foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási problémákra is megoldás születhet.
Áttörést kíván elérni a romák és a megváltozott munkaképességű, valamint fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásában a szaktárca az elkövetkező években - erről Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter beszélt egy szakmai konferencián.

A jövő héten kezdődő Roma Integrációs Évtized program, amely komplex választ kíván adni a foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási problémákra. E célra az Új Magyarország Fejlesztési Tervből 75-80 milliárdot szánnak az elkövetkező időszakban.

A fogyatékkal élőknek, illetve megváltozott munkaképességűek számára átfogó rehabilitációs programot indítanak, amelyre 60 milliárd forintot különítenek el. Lehetőséget kívánnak teremteni továbbá mintegy 54 milliárdos támogatással a "védett foglalkoztatás" segítésére, ez az összeg 30-35 ezer megváltozott munkaképességű ember biztonságos munkavállalásának kereteit teremtheti meg.

Magyarországon jelenleg közel 800 ezer a megváltozott munkaképességűek, illetve fogyatékkal élők aránya, s közülük 500 ezren aktív korúak. Az összfoglalkoztatottságot tekintve Magyarország elmarad az európai átlagtól, míg az EU-ban ez 64-65, addig nálunk csak 57-58 százalék. Az évtized végére a cél a 70 százalék elérése.

Magyarországon ugyanakkor a foglalkoztatási esélyeket fokozottan befolyásolja a tudás és képzettség. A diplomások aktivitási esélyei 80, a szakképzettséggel rendelkezőké 67-70 százalékosak, míg akinek nincsen szakképzettsége csupán 25-27 százalék esélye van, hogy magának munkát találjon.

Noha az elmúlt évben 40-45 ezerrel csökkent az inaktívak száma, s 30-35 ezerrel bővült a foglalkoztatottak köre, a vállalkozások egytizede azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tud megfelelő munkaerőt kapni a munkaerőpiacon. Ugyanakkor ha képesek lennének a munkaerőpiacról igényeiket kielégíteni, akár hét százalékkal is bővülhetne a foglalkoztatottak aránya Magyarországon.

A szakminiszter úgy fogalmazott, hogy olyan "jó reformokra" van szükség, amelyek lépésről-lépésre valósulnak meg, kezdetben pluszforrásokat biztosítanak hozzájuk, s a végeredmény is hatékony lesz.

A miniszter a tanácskozáson kíváló kezdményezésnek minősítette az unió fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek képzését célzó EQUAL-programját. Magyarországon a képzésben 37-en vettek részt, s a program OKJ-végzettséget nyújtott számukra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is… Tovább olvasom