Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

7 nyugdíjazott bíró miatt Áderhez fordult az OBH elnöke

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Áder János köztársasági elnökhöz fordul hét idén nyugdíjazott bíró újrakinevezése érdekében pénteken.
Handó Tünde erről az ősszel kinevezett bírósági vezetők, bírók és bírósági fogalmazók kinevezési okiratainak átadó ünnepségén beszélt Budapesten.

Az év elején megváltozott nyugdíjszabályok, a bírói korhatár 70-ről 62 évre csökkentése következtében a mintegy 2900 tagú bírói karból mintegy 250 bíró szolgálati viszonya szűnt meg. A szabályozást alaptörvénybe ütközése miatt az Alkotmánybíróság nyáron visszaható hatállyal megsemmisítette, ősszel a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság megállapította, hogy a törvény uniós jogot sért, a diszkrimináció tilalmába ütközik.

Mintegy másfélszáz nyugdíjazott bíró eközben munkaügyi pert indított, amelyekben a bíróságok rendre kimondták, hogy jogellenes volt a jogviszony megszüntetése. Ezek közül hét bíró - köztük volt kúriai bíró - újrakinevezése ügyében fordult az államfőhöz a bírósági hivatal elnöke pénteken.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2012. december 14. 13:36
    „Na nem megy? Ilyen eccerű dolog osztán beüt a baj?”
  • 1. DMagóg 2012. december 14. 12:44
    „"A szabályozást alaptörvénybe ütközése miatt az Alkotmánybíróság nyáron visszaható hatállyal megsemmisítette, ősszel a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság megállapította, hogy a törvény uniós jogot sért, a diszkrimináció tilalmába ütközik."
    Oszt? Jónapot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: hatékonyabb fellépést a családon belüli erőszakkal szemben

Az LMP üdvözli a lengyel kormány azon döntését, amellyel csatlakoztak a nők elleni és a családon… Tovább olvasom