Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

7 százalék marad a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a monetáris tanács 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot kedden. A testület továbbra is az óvatos monetáris politikát tartja indokoltnak, ismét kiáll a mielőbbi IMF/EU-megállapodás mellett, és figyelemre méltónak nevezi a kormány strukturális intézkedéseit.
A testület az MNB honlapján olvasható indoklásában hangsúlyozza: a kockázati megítélés változékonysága és az inflációs alapfolyamatok továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak.

Az indoklásban kifejtik: az elmúlt hónapban a javuló nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ellenére nem változott érdemben Magyarország kockázati megítélése. Mivel a nemzetközi pénzpiacokat az elmúlt fél évben erőteljes volatilitás jellemezte, a monetáris tanács továbbra is fontosnak tartja, hogy a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között minél előbb megegyezés szülessen a finanszírozási kockázatok csökkentése érdekében. A testület figyelemre méltónak tartja, hogy a kormány jelentős strukturális intézkedéseket hozott a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

A monetáris tanács megítélése szerint idén a gazdaság lényegében stagnál, és csak 2013-ban indulhat meg a növekedés. A kibocsátás az elkövetkező időszakban elmarad potenciális szintjétől. Az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések, valamint a 2011 második felében bekövetkezett olajáremelkedés és árfolyamgyengülés érdemben növelik a fogyasztóiár-indexet, hosszabb távon azonban a gyenge kereslet inflációt mérséklő hatása érvényesül.

A fogyasztói árak az év első hónapjaiban az MNB decemberi előrejelzésénél nagyobb mértékben növekedtek, ami részben az indirektadó-emelések vártnál erőteljesebb begyűrűzésére, részben az inflációs alapfolyamatok emelkedésére utal. A visszafogott belső kereslet ellenére a romló profithelyzetű vállalatok részben átháríthatják a gyenge árfolyam és az emelkedő nyersanyagárak költségeit. Ez utóbbira utal, hogy az adószűrt maginfláció januárban és februárban is emelkedett. Az indirektadó-emelések hatásának kifutása után azonban a tanács megítélése szerint az alacsony belső kereslet dezinflációs hatása válhat meghatározóvá a fogyasztói árak alakulásában, de kiemelt figyelmet kell fordítani az emelkedő olajárakból fakadó inflációs hatások alakulására - fogalmaznak.

A globális növekedés lassulása, valamint az euróövezet adósságválsága kedvezőtlen konjunktúrát vetít előre felvevőpiacainkon, és az európai bankrendszer mérlegalkalmazkodása is folytatódik. Ebben a nemzetközi környezetben gyengébb exportnövekedésre és a szigorú hitelezési kondíciók fennmaradására kell számítani a tanács szerint.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy 2012 közepétől fokozatosan élénkülhetnek a felvevőpiacok, és ezzel párhuzamosan az export dinamikája is. A belföldi kereslet várhatóan tovább mérséklődik. A bizonytalan nemzetközi és hazai gazdasági környezet, valamint a hitelfeltételek szigorodása visszafogja a beruházási aktivitást. A bizonytalan jövedelemkilátások és a szigorú költségvetési politika miatt visszafogott lakossági fogyasztás várható. A költségvetési hiány tartását célzó kormányzati intézkedések ugyanakkor szükségesek Magyarország kockázati megítélésének tartós javulásához - szögezik le. A következő időszakban továbbra is laza munkaerő-piaci kondíciókra számítanak, mivel az aktivitás emelkedése várhatóan visszafogott munkaerőkereslettel párosul.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2012. április 11-én 14 órakor jelenik meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Schmitt lopta a disszertációját, ezért le kell mondania

Az MSZP szerint egyértelművé vált, hogy Schmitt Pál "lopta" doktori disszertációját, ezért le kell… Tovább olvasom