Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

800 ezer betöltetlen állás Németországban

Az októberre vonatkozó munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban Berlinben nyilvánosságra hozták azt is, hogy jelenleg több, mint 800 ezer állás betöltetlen. Az elmúlt évek viszonylatában ez is rekordnak számít és jól tükrözi a gazdasági élet érzehető élénkülését.
A Volkswagen a közeljövőben 20 ezer állás, a Telekom pedig egyenesen 32 ezer állás leépítését tervezi, mégis, a lehangoló adatokat egyre inkább túlharsogják az új elhelyezkedési lehetőségekről szóló jelentések.

A nyár eleje óta negyedmillióval emelkedett az újra munkába állók száma, más szóval az elmúlt évhez viszonyítva csaknem félmillióval csökkent az állásnélküliek száma, míg a korábbi alig 200 ezer helyett októberben már 825 ezer elhelyezkedési lehetőség várt betöltésre.

A helyzet persze szektoronként változik. A közalkalmazottak létszámleépítése éppúgy folytatódik, mint a pénz- és biztosító intézetek karcsúsítása. Viszont az egészségügy, a szociális intézmények, a szolgáltató ágazatok, de a közlekedés is nagy számban kínál elhelyezkedési lehetőséget.

Munkáshiányról panaszkodik az építőipar is, kiváltképpen villanyszerelőkre, lakatosokra, szobafestőkre és kőművesekre lenne szükség az egyre nagyobb számban érkező megrendelések kielégítésére.

A munkaadók már nem zárkóznának el az új uniós országokból érkező jelentkezők elöl sem, azonban az év elején történt ismételt razziák nyomán a Kelet-Közép-Európából jött időszaki alkalmazottak inkább Nagy-Britanniában vagy Írországban helyezkedtek el, mert ott nem szembesülnek nehézségekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyeket a Taxidermiára

Nyerjen mozijegyet a Taxidermia c. film november 10-ei vetítésére, melyen magával a rendezővel is… Tovább olvasom