Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

800 millió forint már a kár

Még mindig körözi a rendőrség Faller Ákost, akit jelentős
csalással gyanúsítanak.
Még mindig reménykednek azok a Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyei termelők, akik elmúlt évi napraforgótermésüket – több közvetítőn keresztül – végül a Langterra Bt.-nek adták el. Tőlük a Voest Alpin vásárolta meg a terményt, amelynek piaci árát kifizették Faller Ákosnak. Ő azonban a pénzzel együtt eltűnt.

– Mintegy 800 millió forintos kár érte azokat a több megyében élő egyéni termelőket és mezőgazdasági vállalkozásokat, összesen tizenhatot – közöttük Sopron környékieket is –, akiket képviselek – mondta dr. Rákosfalvy Zoltán győri ügyvéd.

– Mi abban reménykedtünk, hogy a rendőrség az ügy tisztázásáig lefoglalja a Győr környékén raktározott napraforgót, de erre nem került sor, mert a Voest Alpin jogszerűen jutott a terményhez, amelyet azóta kiszállítottak az országból. Ismereteim szerint még nem fogták el Faller Ákost, aki az elmúlt év októberében tűnt el a napraforgóért kapott pénzzel együtt. Mindenesetre elgondolkodtató, miképp tudta egyedül, mezőgazdasági és forgalmazói ismeretek nélkül lebonyolítani ezt az üzletet. Éppen ezért számunkra nem elképzelhetetlen – igaz, erre nincsenek bizonyítékaink –, hogy esetleg társai is voltak, de erre majd a nyomozás deríthet fényt.

A nagylózsi Növény Kft. az egyik kárvallottja az ügynek.
– Nekünk 32,3 millió forintunk bánja az „üzletet" – kesergett Hadarits Kálmán, a kft. ügyvezetője. – Megrendült a pénzügyi helyzetünk annak ellenére, hogy az említett összegből „csak" 14 millió körüli lenne a miénk, a többi azoké az egyéni termelőké, akik bíztak bennünk, s rajtunk keresztül szerették volna eladni napraforgójukat.

„ Ma még nem tudjuk, miből pótoljuk a kiesett milliókat, hogyan kezdjük el a mezőgazdasági évet, tudjuk-e foglalkoztatni azokat az embereket, akik eddig nálunk dolgoztak. Mi még bizakodunk, hogy előbb-utóbb hozzájutunk a pénzünkhöz, vagy legalább egy részéhez."

A lakosság segítségét kérik

Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunk érdeklődésére elmondta: tart a nyomozás az ügyben és továbbra is érvényben van Faller Ákos ellen a hazai és nemzetközi elfogatóparancs. Aki tud valamit hollétéről, az értesítse a megyei rendőr-főkapitányságot, de bejelentést lehet tenni a 107-es és a 112-es számokon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyfelhívás - Új Szó

Te vagy a legszebb? Szeretnél egy Volkswagent?  Ne habozz, itt az… Tovább olvasom