Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

80 ezer hektárt borított el a víz

Szabolcsban, Nyírbátorban és Újfehértón, Hajdú-Bihar megyében Debrecen mellett Püspökladányban, Kabán, Hajdúböszörményben, valamint Sápon okoz gondot a belvíz. Kétmilliárd forintot csoportosított át a Belügyminisztérium a belvíz elleni védekezésre.
Félszáz utca szinte járhatatlan és több lakóházat is megrongált a víz Hajdúhadházon. A kisvárosban öt családot kellett kitelepíteni és jelenleg is harmadfokú a védekezés. A víz 8-10 házat tett tönkre. Hajdú-Bihar megyében még 11 településen okoz súlyos gondokat a belvíz. A megyében a vízzel elöntött földterület nagysága két nap alatt 12 ezer hektárral nőtt, s immár megközelíti a 22 ezer hektárt.

Hajdúhadházon sok helyen még mindig bokáig ér az olvadt hólé. Jelenleg a település felét, mintegy 50 utcát veszélyeztet a belvíz. Szombat óta folyamatosan dolgoznak a szivattyúk. A veszélyeztetett lakóházakat pedig homokzsákokkal védik.

Kétmilliárd forintot csoportosított át a Belügyminisztérium a belvíz elleni védekezésre. Erről Gyurcsány Ferenc számolt be, miután találkozott a megyei védelmi bizottságok vezetőivel.

Szabolcsban, Nyírbátorban és Újfehértón, Hajdú-Bihar megyében Debrecen mellett Püspökladányban, Kabán, Hajdúböszörményben, valamint Sápon okoz gondot a belvíz.

Egyelőre Észak-Magyarországon is főként a belvíz okoz gondot. A szakemberek attól tartanak, hogy tovább nő az elöntött területek nagysága, mert az előrejelzések szerint a hó jelentős része elolvad a hétvégére.

Észak-Magyarországon, a Felső-Tisza vidékén 9, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 7 belvízvédelmi szakaszon van készültség. Csak a Felső-Tiszánál 4 ezer hektárnyi területet öntött el víz. Az előrejelzések szerint ez tovább növekedik majd, mert az enyhülés miatt a hétvégére a hó jelentős része elolvad.

Árvízvédelmi készültségre egyelőre nincs szükség az ország északkeleti részén. A külföldi vízgyűjtő területeken működő figyelőszolgálatok adatai folyamatosan érkeznek. Az elkövetkező 5 napban nem várható jelentős eső, vagy hó.

Közben az emelkedő vízállás miatt a Berettyó folyó újabb szakaszán rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Szeghalomnál 305 centiméteres vízállást mértek, így jelenleg már elsőfokú készültséget léptettek érvénybe a Berettyó mindkét partján Szeghalom és az országhatár között.

Ugyancsak elsőfokú a kézsültség az Ér folyón, a Kálón és hétfőn reggeltől a Hortobágy-Berettyón is. Debrecenben és Hajdúhadházon harmadfokú, Püpökladányban, Kabán, Hajdúböszörményben és Sápon másodfokú, Derecskén, Hosszúpályiban, Vámospércsen, Hajdúsámsonban, Balmazújvároson és Ebesen pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom