Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

„Nem kellett iskolába járni

Kiadónk igazgatója, Pap Klára 1970-ben tízéves gyerekként élte át azokat a drámai heteket, amikor Makót árvíz fenyegette és végül, május 21-én az egész város kitelepítése mellett döntöttek. A Maros akkor a város legalacsonyabb pontjához képest közel négy méter magasságban hömpölygött.
Buzgár Makónál Fotó: Somogyi Károlyné
Pap Klára máig emlékszik rá, hogy május 21-én, csütörtökön este tíz órakor házról házra járva értesítették az embereket: mindenki csomagoljon és a nők, a gyerekek, valamint az idősek egy-két órán belül a munkahelyeken jelentkezzenek, de csak a legszükségesebb holmit vigyék magukkal. Fejenként legfeljebb tízkilós csomagot. Mivel Klára édesanyja a kisegítő iskolában tanított, hármukat – kétéves húgával együtt – onnan szállították busszal Vásárhelyre, egy kollégiumba. A férfiak maradtak és az elkövetkező két hétben a gátakon dolgoztak.

Az akkor harmadik osztályos kislány nem emlékszik arra, hogy pánikoltak volna a kitelepített családok. Ő maga sem félt, inkább nagy kalandként élte meg a történteket, arról nem is beszélve, hogy iskolába sem kellett járni. Két hétig maradtak Vásárhelyen, június 3-án költözhettek vissza Makóra, de a tanítás már nem folytatódott, a félévet lezárták. A vásárhelyi kollégiumban sok iskolatársával találkozott, együtt játszottak, míg a felnőttek tartották a kapcsolatot azokkal, akik az árral küzdöttek otthon. Még a családot is sikerült „egyesíteni", mivel dédnagymamáját először egy másik szállásra vitték, ahonnan aztán édesanyja az első napokban magukhoz költöztette. Édesapja, aki Szegeden, a megyei tanácsnál dolgozott, látogatta őket, hozta-vitte a híreket.

A vásárhelyi kollégiumból tömegszállás lett, hatvan-hetven embert is egy helyiségbe zsúfoltak, de ennek a helyzetnek a gyerekek csak a jó oldalát látták. Emlékszik egy történetre is, ami akkor közszájon forgott, hogy állítólag a makói tanácselnöktől a soproni „polgármester" azt kérdezte, miben segíthet, mire az volt a választ: küldhetne egy hegyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi még a politikai vitaműsorokat?

Tovább olvasom