Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

''…a fiatal szívek forradalma''

Tiszta munka, megható alapossággal, sok energiával, történészi elhivatottsággal született mű – írja a szegedi történész, Nagy István könyvéről az ebben megidézett történelmi események egyik résztvevője, Szőke Sándor nyugalmazott újságíró kollégánk. A Szegedről indult forradalom hiteles történetének szelete a nemrég megjelent kötet.
A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében megindult kutatási alapprogram átfogó képet kíván nyújtani az 1956-os diákmozgalomról. Ennek a nagy ívű kutatómunkának a részeként született meg a szegedi pedagógiai főiskolai hallgatók 1956-os forradalmi tevékenységének kismonográfiája. Fejezetei világos, áttekinthető rendben elemzik azt a társadalmi közeget, amelyben a pedagógiai főiskola tanárai és diákjai a felszabadulás után, a demokratikus remények és a kialakuló állampárti diktatúra viszonyai között éltek.

Az egységes pártállami ifjúsági szervezet hiteltelensége törvényszerűen vezetett az ifjúság útkereséséhez. Mint az közismert, a fiatalok elégedetlenségének ellenőrzött mederben tartására 1956-ban maga a DISZ hozta létre a budapesti Petőfi Kör vezetőségét szinte kizárólag párttagokból. E szervezet vitáinak hatására bontakozott ki a forradalmi hangulat a szegedi főiskolán is. Nagy István könyvéből megtudhatjuk, hogyan született meg a pártállami struktúrán kívül elhelyezkedő, intézményesült programmal rendelkező szervezet, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Szövetség – először Szegeden. Megalakulásának eseményei, programja és a főiskolásoknak a forradalmi eseményekben játszott szerepének tárgyalása után a kötet a megtorlást, a rendszer restaurációját, az oktatás, a diákélet 1957-es újraindulását mutatja be.

A kismonográfia középpontjában a forradalmi történések állnak, amelyek épp olyan hétköznapi létből emelték ki a szereplőket, amilyenben mai utódaik élnek. Hogy miféle reakciókat váltott ki belőlük a helyzet, a forradalom királyvize, erről szól „a fiatal szívek forradalma".

A szegedi pedagógiai főiskolások 56-járól szóló könyv a főiskolai kar, a forradalom emlékét ápoló Nagy Imre Társaság, valamint Nagy Pista tanár úr hallgatóinak és tanítványainak – a Szentesi Baráti Kör és a „Töri" Tanszék Baráti Kör – támogatásával látott napvilágot.

Varga László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet új oktatási épület

Hiába írták alá már az előszerződést is a volt Pattantyús-középiskola épületének megvásárlására, a… Tovább olvasom