Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

90 éves fideszes képviselőt köszöntöttek

Kilencvenedik születésnapján köszöntötte Horváth János fideszes politikust, a Ház korelnökét a kormánypárti frakciószövetség hétfőn a Parlamentben.
Lázár János, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője az Országgyűlés korelnökét köszöntve kiemelte: Horváth János életéből két tanulságot biztosan le lehet vonni, azt, hogy 90 év alatt mennyire nehéz lehetett magyarnak és demokratának maradni.

"Magyarnak maradni és demokratának lenni", erről szól ez a 90 év - fogalmazott, hozzátéve: Horváth János életéből azt meríthetik, hogyan maradjanak magyarok és demokraták.

Megjegyezte: november 7-én ezek a falak más típusú ünnepségeket is láttak, bíztató, hogy ma a korelnök születésnapjára gyűltek össze. Ez mutatja, bizonyítja, hogy van jó irányú változás a világban - mondta Lázár János.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a fideszes politikus személyiségének azt a vonását, példáját emelte ki, amely - mint mondta - a mai politikai kultúrából hiányzik, ez a másik személy tisztelete, ahogyan a vitákban megközelíti a másik embert. Rámutatott: számára az igazság az elsődleges szempont és nem az érdek. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott amiért köztük van, és példát ad számukra.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke azt mondta a politikusról, hogy a református közéletiség életpéldája. Arra a protestáns közéletiségre, amit Horváth János képvisel, úgy van szüksége ennek az országnak, mint egy falat kenyérre, és legalább olyan szüksége van, mint a katolikus hűségre, kitartásra, és teljességre törekvésre.

Horváth János mint mondta, megilletődve áll a köszöntés előtt. "Így nyer értelmet az élet, amikor valahol megállunk és számot vetünk" - fogalmazott, kiemelve: számára igazi ajándék a munka.

"Feladatunk van, és ha tesszük a dolgunkat, már ez boldoggá tesz - mondta.

Kövér László házelnök ajándékul egy házelnöki csengőt adott át Horváth Jánosnak, aki ki is próbálta azt frakciótársai előtt, míg a Fidesz frakció első embere jó egészséget, kitartást kívánva, ajándékul egy 1921-es keltezésű magyar-francia Baudelaire-kötetet nyújtott át.

A fideszes politikus születésnapjára Nagy idők tanúja címmel emlékkönyv jelent meg, amelyhez Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök mellett több kormánytag is írt laudációt.

A kormányfő ebben úgy fogalmazott: a nemzeti együttműködés kormányának kötelessége azoknak a felemelése és példaként állítása, akiknek vitorláját nem a pártpolitika szele dagasztotta, nem a kordivat hullámait lovagolta meg, hanem mindig is kemény munkával, kitartással és a nemzeti érdek feltétlen követésével tették a dolgukat. Horváth János életműve azt üzeni, hogy a dolgos hazaszeretetnek mindig van helye, bárhova is rendelt bennünket a sors - mutatott rá.

Horváth János 1921. november 7-én született a Fejér megyei Cecén, 1940-ben a Gróf Széchenyi István Felsőkereskedelmi Iskolában érettségizett Budapesten. Munka mellett elvégezte a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági Karát. 1947-ig a Nostra Általános Közraktár Vállalatnál könyvelő, főkönyvelő-helyettes, majd a cég elnöke lett. 1936-1939 között bekapcsolódott a református ifjúsági mozgalmakba, 1938-1939-ben az egyik Soli Deo Gloria kollégium elnöke. 1942-ben belépett a Független Kisgazda- Földmunkás- és Polgári Pártba, továbbá a Magyar Parasztszövetségbe. 1944-ben a Szabad Élet Diákmozgalom tagjaként részt vett a nemzeti ellenállásban, a nyilasok halálra ítélték, de megszökött. 1945. májustól 1947-ig a Magyar Parasztszövetség gazdaságpolitikai igazgatója, 1945-től nemzetgyűlési képviselő. 1947. január 16-án a Magyar Közösség-ügyben koholt vád alapján letartóztatták, négyévi kényszermunkára ítélték. 1951-től fizikai munkás, 1954-től műszerész. 1956. október 23-a után részt vett a forradalomban, november 9-én New Yorkba ment az ENSZ-hez. 1957. januárban alapítója a Magyar Forradalmi Tanácsnak. 1966-ban PhD-fokozatot szerzett a New York-i Columbia Egyetemen, 1997. évi hazatelepüléséig egyetemeken tanított; itthon a BKÁE díszdoktora és vendégprofesszora. 1998-ban elvállalta a Fidesz gazdaságpolitikai bizottságának elnöki tisztét. 1998 óta országgyűlési képviselő, 51 év után lett ismét képviselő. Jelenleg az országgyűlés legidősebb tagja. 2011. augusztusában a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést kapott.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2011. november 08. 14:09
    „Isten éltesse!”
  • 1. deszkás 2011. november 08. 10:12
    „A visszavándorolt nagy ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuncze nem fontolgatja a DK-ba lépést

Nem "fontolgatja" Kuncze Gábor a belépést a Demokratikus Koalícióba (DK), ezt az SZDSZ korábbi… Tovább olvasom