Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

95 éves tükörcserepekbe nézve

Az advent a várakozás, a készülődés ideje. Az ember, de a kor is olyan, ahogyan várakozni tud – a csodára, a karácsonyra. Milyen az elmúlt évszázad és a kor embere? Ez is fölvillan a 95 éves Délmagyarország nyomdafesték-illatú oldalait lapozgatva.
Címlapján Mária álmaival, Révész Béla novellájával köszönti olvasóit az első adventi vasárnapon, 1912. december 1-jén az I. évfolyam 94. számnál tartó Délmagyarország. A Návay című tudósítás a képviselőházi viták hangulatát érzékelteti. Az ország ügyeit irányító, „a klasszikus vágású" Návay Lajos „az óhajtott békét csakúgy véli realizálhatónak, ha tényezőiben felülemelkedik a belátás, jóakarat és méltányossági érzés az egyéni érzékenységek, indulatok és illúziók fölé". A karácsonyi hangulatú, ma is érvényes óhaj mellett a Szegedi kalendárium írója azt mondja: nem elég, hogy az év legutolsó zord óráihoz közelednek, „még a legnagyobb zord valami, a háború is" izgatja a zord embereket.

„Kis rongyosok"

A lap arról is ír, hogy a monarchia konfliktusának hatására „Hihetetlen fölszaporodott azoknak a szerencsétleneknek a száma, akik rákényszerültek a jótékonysági egyesületek segélyezésére… Munkátlanok nagy serege lézeng az utcán… Mind várja a háborút. Ők úgy gondolják, hogy a háború után talán kellemesebb élet vár reájuk." A hirdetésekben ajándéknak ajánlja Kreiner R. az órát és az ékszert, a Pollák testvérek 6 koronáért az esernyőt, a színházi sálkendőt, „Ocassio árért", 3 koronáért az arannyal átszőtt kézitáskát.

„Ma az izgat a legjobban, hogy 19 pengős havi nyugdíjamat fölemelik-e, mert ez még száraz kenyérre sem elegendő" – panaszolja Tóvölgyi Margit, a szegedi színház egykori drámai hősnője. „A város nem épít kultúrházakat és nem épít tanítói lakásokat" – tudósít lapunk 1928. december 14-én. A nagy pénztelenségre vall, hogy a zálogház hatalmas raktárhelyiségei már zsúfolásig megteltek: 480 kerékpárt, 3 motorkerékpárt és 2 autót őriznek többek között ott. Közben „Somogyi Szilveszterné méltóságos asszony, a polgármester úr neje, a Szent József-akció egyik vezetője" saját kezével adja át a kis csomagokat a „kis rongyosoknak".

Képeslapok a frontra

Megélénkült a felderítő tevékenység honvédeink arcvonalán – kezdődik a haditudósítás a keresztény politikai napilap, a Délmagyarország 1942. december 6-i, advent vasárnapi híreinek élén. Beljebb őrölt jánoskenyeret ajánlanak a háziasszonynak – diók, mák, mogyoró, mandula helyet; a Franck cikóriakávét pedig babkávé helyett. A tudósító szerint kevés a fa, magasak az árak a karácsonyfa piacon: a legdrágább az ezüstfenyő, egy közepes méretű fa 15-18 pengő, míg az ültetésre alkalmas fenyőcsemeték 1,50-2 pengőbe kerülnek. A kormány közleménye szerint a papírtakarékosság jegyében „ne küldjön a közönség karácsonyi és újévi üdvözlőlapokat" – lehetőleg még az orosz frontra se.

A politikán túli életről, a valóságról az apróhirdetések beszélnek 1950 decemberében: „Középtermetre vennék egy olcsó télikabátot…", Zsebóráját karórára átalakítani karácsonyra már most rendelje meg, hogy kellő időre elkészüljön, Fischer órásmester." Mert még az ajándékra váró gyerekek is állandó politikai közegben élnek, december 5-én hallották: „Az öreg Télapó legjobban szereti, ha kis úttörőit is megvendégelheti…"

Ajándéknak televíziót

A „Dél-Magyarország", a Magyar Szocialista Munkáspárt Lapja 1960 decemberét az ENSZ leszerelési vitájáról, a „nyugati kormányok mesterkedéseiről" és a KGST kifizetésekről szóló tudósítással indítja. Szegedi kirakatrendezők szépítik – Budapest kivételével – az ország valamennyi, több mint kétszáz Óra-Ékszer, valamint OFOTÉRT-kirakatát: december 5-ig. A Marx téri piaci hírekből kiderül: a csirke kilója 26, a hízott kacsáé 22 forint, a tojás darabja 2 forint 40 fillér. Az alma kilója 3,50-5,50, a szőlő 7, a dió 18, a mák 28 forint. A Tisza Szálló épületében elkezdődött a nagy karácsonyi játék és ajándék kiállítás és vásár, ahol órák, fényképezőgépeket, porcelán és kristályárukat, illatszereket is kínálnak. Egy másik hirdetés szerint „Karácsonyra legszebb ajándék és legjobb szórakozás egy televíziós készülék". Az ünnepi készülődés a sportot is megérintette: a Csongrád megyei Labdarúgó- szövetség most is megrendezi a Karácsonyi Kupa mérkőzéseket.

Hiánycikk a szaloncukor

A Délmagyarország tudósítója szerint 1970. december 5-én – Budapesttel szemben – Szegeden csendesebben készülnek az ünnepre. Az ÉLIKER-nél akadozik a mákszállítás (kilóját 56 forintért árulják), 600 karácsonyfát Sopronból hozattak. Az édesipar – szokás szerint – késlekedik: a december 13-i adventi vasárnapon azt ígérik, a jövő héten kerülhet forgalomba a szaloncukor. A Delta boltjaiban újdonság az olcsó Szatmár rádió, a japán és lengyel magnetofon, de az Orion televíziókból most sincs elegendő. Ellenben a lap december 20-i Vasárnapi Magazinja a karácsonyi szokások leltárát adja.

A Szeged utcáin sétáló Télapó 1980. december 5-én is osztott ajándékot – Mikulás fiákerrel című képes hírünk szerint. A VIDIA Vállalat megszervezte a hiánycikkek kiállítását, hogy gyártókat keressen. Kevés a hirdetés a lapban: például a Centrum Áruház azt üzeni, „Karácsonyra hasznos ajándékot nálunk vásároljon!" Az ünnepek előtt a postán megsokszorozódik a csomagforgalom. A szilveszterre hangol a város legfrissebb büszkeségéről, a Szeged Nagyáruházban működő bárról olvasható Pezsgő és sztriptíz című tudósítás.

A szeretet ereje

Az adventi készülődés jegyében fogant a Mikulás- futás egész településeket mozgásra ösztönző ötlete, amire a Délmagyarország 1990. december 1-jei szombati száma is buzdít. A vásárlási lázat pedig az ezüst- és aranyvasárnapi hirdetési mellékletek szolgálják. A közgyűlés úgy határozott december 14-én, hogy a jövő héten fellállítják Szeged karácsonyfáját a városháza udvarán. Az ünnepig odavárják mindazokat, akik szociális célra adományoznak, az ajándékokat a leginkább rászorulók kapják. A szombati magazin karácsonyi hangolódást támogató oldalán Spurgeon gondolatát idézi: „A világ összes anyagai között a szeretetnek van a legerősebb kötőképessége és a legnagyobb teherbíró ereje."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom