Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

98 milliárddal csökkent az államadósság

A forint erősödésének köszönhetően a második negyedévben 98 milliárd forinttal csökkent az államadósság - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti bank.

Az államháztartás EU-s szabvány szerint számolt névértéken számításba vett konszolidált - úgynevezett maastrichti - adóssága 23 249 milliárd forint volt június végén, a GDP 81,1 százalékára csökkent a március végi 82,3 százalékos szintről. Az árfolyamváltozás hatása 314 milliárd forinttal csökkentette, a nettó hitelfelvétel 216 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot. Az euró 3 százalékkal (9,14 forinttal), a dollár 4,7 százalékkal (11,18 forinttal) gyengült a forinttal szemben a második negyedévben.

A nettó adósság azonban 306 milliárd forinttal - GDP-arányosan 0,4 százalékponttal - 17 666 milliárd forinttal nőtt a második negyedévben és a bruttó hazai termék 61,6 százalékán állt június végén.

Az MNB adatai szerint 2013 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye (hiánya) 772 milliárd forint volt.

A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben kiemelkedő szerepet játszott a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége (szufficitje) 568 milliárd forintot tett ki a második negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően csökkentek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik alakulását pedig az adósságátvállalás határozta meg, aminek következtében jelentősen csökkent hosszú lejáratú értékpapír-állományuk és hiteltartozásuk.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámlabetétek és a háztartásokkal szembeni adóköveteléseik növekedtek, kötelezettségeik közül a rövid lejáratú hiteltartozások csökkentek elsősorban.

A központi kormányzat, a helyi önkormányzatok és a társadalombiztosítás együttes egyenlegéből 115 milliárd forint államháztartási finanszírozási igény adódott a második negyedévben, ami az időszak GDP-jének 1,6 százalékával egyenlő az előző két negyedév 3,2, illetve 3,3 százalékával szemben.

A június végén zárult négy negyedévben az államháztartás hiánya 659 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt.

Az MNB tájékoztatása szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége (megtakarítása) a 2013 második negyedévével záruló négy negyedévben a GDP 5,5 százaléka, 1576 milliárd forint volt, 2013 második negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége 383 milliárd forintot, a negyedéves GDP 5,3 százalékát tette ki.

A háztartások pénzügyi eszközeik közül 2013 második negyedévében a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állománya növekedett számottevően, emelkedett a készpénzállomány, a folyószámlabetét-állomány, illetve az egyéb követelések állománya, miközben a tranzakcióból eredően az egyéb betétek jelentősen visszaestek.

A kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése állt - tájékoztatott az MNB.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 3,4 százaléka, 985 milliárd forint volt, a második negyedéves nettó finanszírozási képességük a negyedéves GDP 3,8 százalékát érte el, 274 milliárd forint volt. Mind értékét, mind a GDP-arányos mértéket tekintve az elmúlt egy évben a legnagyobb megtakarítást eszközölte a vállalati szektor, amely az előző négy negyedévben is nettó megtakarító volt, azaz kevesebb hitelt vett fel, mint amennyit különféle eszközökbe befektetett.

Olvasóink írták

 • 8. macs 2013. október 02. 12:33
  „A II. negyedévről szól a cikk, csak kérdés, a III. negyedévben mennyi volt a változás?”
 • 7. y-akta 2013. október 02. 07:23
  „Amit Pimpa írt, azt transzparensre fogom festeni és házalok vele. Még egyszer nem követheti el az ország ezt a hibát. Ha meg mégis, akkor, nos akkor végünk. Tömegével vándorolnak majd el az emberek, az öregek meg idővel elhalnak, marad még pár nyugdíjas és hazafi, de ennyi. Hungary helyett valami etnikai országnév kellene.”
 • 6. Zotya100 2013. október 01. 21:50
  „Dumaaaaa!!!!!!”
 • 5. rózsakert 2013. október 01. 15:31
  „még most, de ha megérinti a hetes range felső szárát, és remélem, hogy még októberben megfogja, az 310 feletti eurót jelentene, azaz 83% felett lesz...sőt 85 % közelében.”
 • 4. kumisz 2013. október 01. 14:16
  „Az Én szufficitem is elég <moderálva> áll..............”
 • 3. grafika88 2013. október 01. 12:32
  „1. Pimpa sajnos jól írod !
  hiába lopták el a MNYp vagyonunkat, a kivetett 32 féle ÚJ adót ..mind hiába ! Kifizették ??? az IMF hitelt ..ami 2 , 2,2 % os kamatra volt, és ellenőrízték mire költik !
  De az nem volt jó, adtak el : 5 896 milliárd ft államkötvényt ! 5..6 % os kamatra ..amit ugye SENKI nem ellenőríz ..5...10...20 évre ! Na ezt kifizeti vissza ?? a gyerekeink, unokáink !!!orbán és matolcsi ..min. 20 évre ELADÓSÍTOTTA Magyarországot ! de hol lesznek már ezek akkor ???

  Kamu minden fideszes adat ! Csalnak mindenütt.
  a jövőévi költségvetés is csak KAMU: hiszen 2 hetente át írják !
  Londoni elemzők szerint ..még 2014..15 ben se lesz itt nagy fellendülés ! + 4 % feletti lesz az infláció ..ami orbánék szerint 2..3 % között saccolják ! hvg.hu”
 • 2. mivan? 2013. október 01. 12:04
  „Én már 2010-ben megmondtam, hogy minden pénzt le fognak nyúlni beleértve a deviza tartalékot is és ugyanolyan <moderálva> maradunk. Miért?? Azt nem tudom. Talán mert nem értenek hozzá amit csinálnak?? Mielőtt elkezdené valaki a szocialistákról is ugyanez a véleményem.”
 • 1. Pimpa42 2013. október 01. 10:36
  „"a nettó hitelfelvétel 216 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot"

  Tehát a fülkeforradalmárok népsanyargató intézkedései közepette a tőlük független árfolyammozgások nélkül ennyivel, 216 milliárd forinttal növelték az adósságot.
  Azt, ami ellen tűzzel-vassal (de leginkább a mi pénztárcánkkal) küzdenek.

  Ezért kellett elvenni a nyugdíjmegtakarításokat? Ezért kellett ÁFÁt emelni? Elvenni az adóvisszatérítést? Csökkenteni az egészségpénztári és magánnyugdíj kedvezményeket? Külön adót kivetni a megtakarításokra? Külön adót kivetni a telekommunikációs cégekre? Duplán? Külön adót kivetni a bankokra? Triplán? Amelyeket szintén mi fizetünk meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy tehervonat Vas megyében

Vasvár és Püspökmolnári között több napig vágányzár várható, és addig vonatpótló autóbuszokkal… Tovább olvasom