Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

9,9 százalékkal nőhet a csatornadíj Budapesten

Január 1-jétől 9,9 százalékos csatornadíj-emelést javasol a Fővárosi Csatornázási Művek. A cég tájékoztatása szerint így Budapesten köbméterenként 260,5 forint lenne a szennyvízelvezetés díja.
Az emelés egy átlagos háztartás számára körülbelül havi 240 forint többletkiadást jelent. A javaslatról kedden dönt a Főpolgármesteri Kabinet, és a tervek szerint december 10-én a Fővárosi Közgyűlés.

A társaság hétfői közleménye szerint az infláció feletti díjemelésre egyrészt a főváros teljes körű csatornázottságának befejezéséhez van szükség. A csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep 2009 közepén megkezdi a próbaüzemet és 2010-ben munkába áll, ekkor a Dunába visszajutó, biológiailag tisztított szennyvíz aránya 51-ről 95 százalékra emelkedik. A jövő évi díjnak már tartalmaznia kell az új szennyvíztisztítóban keletkező szennyvíziszap kezelésének és elhelyezésének költségeit is. A díjra kihat az energiaárak várható növekedése is, amely növeli az üzemeltetési költségeket. Emellett a szolgáltatás folyamatos és biztonságos fenntartása érdekében az amortizációs költségekkel is számolni kell - áll a közleményben.

A cég tájékoztatása szerint a fővárosi tarifa jelenleg a hazai díjak között az alacsonyabbak közé tartozik, Pécsett, Szegeden, Győrben vagy a Balaton környékén is többet kell fizetni. Európai összehasonlításban pedig a legalacsonyabb a budapesti ár, Berlin, Bécs, Varsó vagy Prága szennyvízelvezetési díja is drágább.

A Főpolgármesteri Kabinet két héttel ezelőtt döntött arról, hogy a vízdíjak 8,4 százalékos emelését támogatja. Az emelés januártól összesen havi 216 forint többletkiadást jelent egy átlagos háztartásnak, ha a Fővárosi Közgyűlés is elfogadja a javaslatot. Az előterjesztés havi 150 forintos (plusz általános forgalmi adó) alapdíj bevezetését is javasolja, amelyet főmérőóránként kellene fizetni. Az előterjesztés szerint az emelés mértékét elsősorban a nem lakossági villamosenergia árának 8,9 százalékos becsült növekedése, valamint a 4 milliárd forintnyi tervezett fejlesztések, csőhálózati rekonstrukciók indokolják.

A tervek szerint a BKV tarifái 7,9 százalékkal drágulnának jövőre. A társaság javaslata szerint a vonaljegy a jelenlegi 270 forintról 290 forintra, a felnőtt bérlet 8250-ről 8900-ra, a nyugdíjas- és diákbérlet pedig 3250-ről 3500 forintra nőne.

A jövő évi díjemelésekről a tervek szerint jövő heti, december 10-i rendkívüli ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely Tamás: szülésért nem kérhető térítés

Az egészségügyi miniszter felkérte az Egészségbiztosítási Felügyelet, hogy végezzen vizsgálatot a veszprémi százezer forintos szülésekkel kapcsolatos ügyben. Tovább olvasom