Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

9 százalékkal nőtt a fogvatartottak száma

Kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási (bv.) intézetekben.
A jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17 ezer 300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban - közölte a Belügyminisztérium az MTI megkeresésére. Ez mintegy 138 százalékos telítettséget jelent országos szinten.

Előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság.

Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. A telítettség Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Az intézetrendszer befogadóképességét három százalékkal bővítették; ez jórészt az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti objektumában található körletrészek, valamint a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai objektum újranyitásának köszönhető.

A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka.

Anya-gyermek körlet az országban egyetlen helyen, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, ahol a fogva tartás ideje alatt született gyermekek 6-12 hónapig maradhatnak az anyjuk mellett. Ezt követően a gyerekeket lehetőleg rokonoknál, vagy ha erre nincs lehetőség, gyermekvédelmi intézményrendszerben helyezik el.

A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtási fokozatuknak megfelelően helyezik el az intézetekben. A jogerősen elítélt felnőttek esetén ez fegyház, börtön vagy fogház fokozat lehet, amelyet a bírói ítéletben határoznak meg.

Fogházban jelenleg 1300-an, börtönben közel 7800-an, fegyházban pedig mintegy 3200-an töltik büntetésüket. A végrehajtási fokozatok közötti különbözőség leginkább az elítélt életrendjében, az adható kedvezmények mértékében jelentkezik.

A fogház a szabadságvesztés-büntetés legenyhébb végrehajtási fokozata. Fogházban az elítélt rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, külső munkában részt vehet, életrendje csak részben meghatározott, szabadidejét belátása szerint használhatja fel, a büntetés-végrehajtási intézet területén szabadon járhat.

Börtönben az elítélt rövid tartamú eltávozásra csak kivételesen engedélyezhető, külső munkában ugyancsak kivételesen vehet részt, életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.

Fegyházban az elítélt életrendje részleteiben meghatározott, állandó irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett járhat. Külső munkában csak kivételes esetben vehet részt.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést jelenleg tizenöten töltenek az intézetekben, külön körleten elhelyezve; a büntetéseket emberölés minősített eseteiért szabtak ki.

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek - az intézetfenntartáshoz, ellátáshoz kapcsolódó - munkát. Termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A bv. intézetek mellett 12 gazdasági - nyolc ipari és négy mezőgazdasági - társaság működik, alapfeladatuk a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása.

Az elítéltek eddig csaknem tízezer egyenruhát varrtak a rendőrségnek, a járőrök ma már ebben teljesítenek szolgálatot. A cél az, hogy a jövőben még ennél is nagyobb szerepet kapjanak a büntetés-végrehajtás ellátásában. A kormányváltás idején majdnem nulláról induló önellátási mutatókat jövőre 65 százalékra, 2013-ra pedig a felső határnak számító 80 százalékra kívánja emelni a Belügyminisztérium.

A fogvatartottak legalább havonta fogadhatnak látogatót, és korlátlanul levelezhetnek az intézet által engedélyezett személyekkel. Telefonálni csak az intézet által kijelölt vonalas készülékről lehet, mobiltelefont pedig nem használhatnak. A zárkákban a rabok az oktatás-képzés, a munkavégzés vagy a szakköri foglalkozás után - a napirendnek megfelelően - televíziót is nézhetnek.

A fogvatartottak "reintegráció elősegítése céljából" művészeti tevékenységet is folytathatnak, szakkörökön vehetnek részt. Napi egy óra szabad levegőn tartózkodást - tekintet nélkül arra, hogy téli hideg vagy, mint most, kánikula van - az intézetekben biztosítják.

Olvasóink írták

 • 8. deszkás 2011. augusztus 22. 22:53
  „Ne széditsünk már:börtön fokozatú elitéltek a valamikori Délép telepén is dolgoztak (anno Kádár rendszer) egy művezető és 10-15 fogvatartott. És az "újkorban" Vásárhelyen. Mert akkor csak ezt szigoritották a többit meg nem? Ezt olvastam a többit nem nézem mert csak felhúzom magam.Tessék utánanézni mert igy félrevezető.”
 • 7. bánki 2011. augusztus 22. 21:02
  „3. Nyomozo 2011.08.22. 17:12

  17 300 elítélt napi költsége = 147 millió forint !

  5000 előzetes = 43,5 milla testvérek között is. !

  Egy ilyen nyomozó 42 éves korában nyugdíjas havi nettó 190 000 Ft!

  Hát szelektálni kéne, de nagyon !”
 • 6. Írástudatlan 2011. augusztus 22. 20:32
  „Lessz az még több is!Amikor már egy sóskifli ellopásáért is életfogytiglan jár!Röhejes ez az egész <moderálva> ország.”
 • 5. zoltanszabo 2011. augusztus 22. 17:59
  „Remélem ez a szám lesz még több is. mint : 17 ezer 300.
  Hol van még az elszámoltatás ? Csak az a baj, hogy a sztár ügyvédek--kimossák ezeket a sikkasztó, rabló, bűnöző bandát.
  Megnyitni a só bányát, a kőfejtőt, lehetne ott dolgoztatni.”
 • 4. 620829 2011. augusztus 22. 17:36
  „3. Nyomozo 2011.08.22. 17:12

  A MEGÉLHETÉSI BÜNÖZŐK MAJD KI IS FIZETIK....NAIVSÁG-NYOMOZÓ A NEVED.....ISZLÁM EGY PICIT HONoSÍTVA-LENNE ITT REND GYORSAN !”
 • 3. Nyomozo 2011. augusztus 22. 17:12
  „Át kellene gondolni, hogy kit utaljon a bíró bv. intézetbe. Kis súlyú bcs. elkövetése miatt felesleges a szabadság vesztés büntetés. Magas pénzbüntetést kellene kiszabni.. Luxus, hogy egy kerékpár, vagy csoki lopásért napi 10.000.Ft. költséggel pihenjen az elkövető. Piroson áthaladás 100.000.Ft. akkor a kerékpár lopás legyen 200.000.Ft. Közlekedési baleset elkövetőjét főleg ha ittas volt 1 millára büntetném. Ebben az esetben az állam 1 millióhoz jutna és nem kellene egy évi fogvatartás esetén 3.650.000.Ft.-ot költeni. Természetesen a rablás és az életellenes elkövetőket be kell csukni.”
 • 2. 620829 2011. augusztus 22. 17:12
  „1. varadipal 2011.08.22. 16:50
  És én fizetem mindgyiknek a zabáltatását, ruháját, fedelét.A kőbányába meg a csatornapucoláshoz nem lehet munkaerőt találni.Reformot!!

  Huhhhhh de egyetértünk..rablánc -golyó és mehetnek köztisztasági munkát végezni helyes...így is odavalók !”
 • 1. varadipal 2011. augusztus 22. 16:50
  „És én fizetem mindgyiknek a zabáltatását, ruháját, fedelét.A kőbányába meg a csatornapucoláshoz nem lehet munkaerőt találni.Reformot!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy kamion a 76-os főúton

Felborult egy szlovák rendszámú kamion Zalaegerszeg közelében, a 76-os főút andráshidai… Tovább olvasom