Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

„Múzeumokra mindig is szükség volt”

A megyei múzeumok visszaminősítésének újragondolását szorgalmazza a mosonmagyaróvári Múzeumbarátok Egyesülete. Vezetőjük, Németh Alajos a Hansági Múzeummal együttmqködve helytörténeti gyqjteményét többször bemutatta a nagyközönség előtt.
Németh Alajos magángyqjtőként negyven éve foglalkozik Moson megye tárgyi emlékeinek feltárásával, gyqjtésével. Régebben főként a fegyverek iránt mutatott érdeklődést, a hetvenes években tért át a helyi anyagok felkutatására. A Múzeumbarátok Egyesülete 1986-ban élesztette fel a száz évvel korábban létesített Moson Megyei Történelmi és Régészeti Egyletet. Azóta szoros kapcsolatot ápolnak a Hansági Múzeummal. Közös kiállításokat szerveznek neves évfordulókhoz kapcsolódva.
– A megyei múzeumok visszaminősítése megdöbbentett. Ez nemcsak a muzeológusokat érinti, hanem minket, gyqjtőket is. A gyqjteményeinket ingyen adjuk át a múzeumnak, de az átszervezéssel nem érzem biztonságban a negyvenéves munkámat – fogalmazott a lokálpatrióta gyqjtő.
Németh Alajos több évtizede járja a terepet, Mosonmagyaróvárnak és térségének minden négyzetkilométerét ismeri. A családi hagyományok is segítséget nyújtanak kutatásaiban: a família a XVI. századtól jegyzi magát Óvár történetében. Különösen kötődik az 1848-as forradalom helyi eseményeihez: egyik őse, Steindl százados Kossuth futára volt, így büszkén őrzi gyqjteményében őse díszszablyáját, egyenruháját, pisztolyát, de leveleit, iratait is. Érdekes darab a Kossuth-ezüsthúszasokból forrasztott bross, melyet a családtagjai viseltek, és büszkén mesél a megőrzött korabeli kokárdáról is.
Úgy érzi, a magángyqjteményeknek akkor van igazán értelmük, ha bemutatkozási lehetőséget kapnak a múzeumokban, hogy a közönség számára is hozzáférhetővé váljanak. – Múzeumokra mindig is szükség volt, a megszorítások, pénzhiány ellenére fenn lehetett tartani őket. Egy gyqjteménynek élnie kell, nem szabad magára hagyni – tette hozzá Németh Alajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom