Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Szívinfarktus okozta Milosevic halálát

A hivatalos törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta Slobodan Milosevic halálát. Egy holland toxikológus közölte: a volt jugoszláv államfő szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a magas vérnyomására kapott orvosságot.
A néhai szerb és jugoszláv elnök vérét elemző Ronald Uges szerint Milosevic rifampicin hatóanyagú, részére nem felírt – lepra és tuberkulózis kezelésére használt – orvosságot vett be, amely semlegesítette a magas vérnyomására adagolt szer hatását. A groningeni egyetem szakértője ezt annak a vérmintának az elemzése nyomán mutatta ki, amelyet még tavaly decemberben vettek le Milosevictől. Az akkori vérelemzés célja annak megállapítása volt, vajon miért magas változatlanul a vádlott vérnyomása, noha hipertóniát csökkentő gyógyszereket írtak föl neki.
A hivatalos törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta a múlt évtized balkáni háborúi fő felelősének tartott politikus halálát. A hágai Nemzetközi Törvényszék közleménye szerint a boncolás során a vizsgálatot végző holland orvosok azonosítottak két olyan szívproblémát is, amelyben Milosevic szenvedett.
Oroszországnak „jogában áll nem bízni” Milosevic boncolásának eredményeiben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hozzátéve: orosz orvosok utaznak Hágába, hogy „legalább megismerkedjenek” a boncolási jegyzőkönyvben foglaltakkal.
Megerősítette az orosz külügyminisztérium hétfőn, hogy levelet kapott Slobodan Milosevictől, amelyben a Hágában raboskodó volt szerb elnök néhány nappal halála előtt arra panaszkodott, hogy nem kap megfelelő orvosi kezelést, és segítséget kért ahhoz, hogy engedélyt kapjon moszkvai gyógykezelésére. Orosz orvosok korábban megvizsgálták Milosevicet hágai börtönében, de a törvényszék elutasította a vádlott moszkvai gyógykezelésre vonatkozó kérését.
Milosevic fia „humanitárius alapon” három napra szóló beutazási engedélyt kapott hétfőn a holland hatóságoktól, hogy átvehesse apja holttestét a hágai Nemzetközi Törvényszéktől. Marko Milosevic Belgrádban szeretné eltemettetni apját, de csak akkor, ha a szerb hatóságok garantálják családja biztonságát, nevezetesen édesanyja, a hivatali visszaélés miatt nemzetközi körözés alatt álló Mira Markovic büntetlenségét a temetés idejére. Ellenkező esetben – mondta Marko Milosevic – Oroszországtól kér engedélyt apja eltemetésére.
Belgrád még nem döntött a volt jugoszláv vezető temetése ügyében. Miroljub Labus miniszterelnök-helyettes szerint csak abban van egyetértés, hogy a törvényeket be kell tartani és ne legyen állami temetés.
Nenad Bogdanovic belgrádi főpolgármester közölte: nem fogja engedélyezni, hogy a háborús bűnök miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állított néhai elnököt a belgrádi központi temető panteonjában helyezzék örök nyugalomra, mivel oda csak „pozitív személyiségeket” temethetnek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom