Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A házi áldástól a régi mérlegekig

Szerencsés, ugyanakkor megszállott asszony Ács Gyuláné Teréz, aki nyugdíjasként kitartóan kutatja Pér múltját, gyűjti a tárgyi emlékeket. Családi házuk hátsó része valóságos ékszerdoboz, a páratlan gyűjteményt az asszony a helyi iskolának vagy a művelődési háznak ajánlja fel.
Csicsókás pogácsa pirul a sütőben, fenséges illat terjeng a levegőben. Ács Gyuláné sütis ízvarázsával már csak a látvány vetekszik: családi házuk hátsó fele valóságos múzeum. A községből összegyűjtött tárgyak a múlt század mesterségeiről, eszközhasználatáról mesélnek.
– Igaz, Somogyban születtem, ám közel ötven éve péri vagyok – vallja Ácsné Teréz. – Édesapám kovácsmester volt a faluban, több szerszám, kész darab a keze nyomát dicséri. A házunk padlásáról lehordtam, rendbe tettem a használati eszközöket, ezek később a házunk gazdasági részében kaptak helyet.
Idővel az akciónak híre ment, a périek különböző és régi használati tárgyakkal: varrógéppel, kézzel hímzett házi áldással, rokkával, sütőlapáttal jelentkeztek Ácsék portáján, de sokan egyszerűen csak kíváncsiak voltak a folyamatosan bővülő gyűjteményre. Teréz külön büszkesége a régi konyha, amelynek falát számos falvédő és konyhai eszköz díszíti. Ritka formájú és nyelű bicskák, mérlegek, edények és korsók gazdagítják a látnivalót, amelyet összegyűjtve az asszony a helyi iskolának vagy a művelődési háznak szán.
Több mint harmincan gyarapítják az adományozók listáját, Pér története – a helyi kezdeményezésnek köszönhetően – egyre színesebb, gazdagabb, s ha idegen érkezik a faluba, szinte természetes, hogy Ácsék portájára kalauzolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom