Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Aki nagyobb akar lenni...

„ Tudjátok, hogy azok, akiket a világ urainak tartanak, zsarnokoskodnak a népeken, a hatalmasok pedig önkényüket éreztetik velük. Köztetek azonban ne így legyen...”

Sír az október: az aranyló-vöröslő lombokat viharos szél tépázza, hideg eső mossa. Jézus pedig a világ urait és hatalmasait említi, akik zsarnokoskodnak és önkényeskednek. Mintha csak a mai korról szólna. Másképpen áldozatról, szolidaritásról, szolgálatról beszél. Felhívja követői figyelmét, hogy ne a méltatlan uralkodók, vezetők példáját tartsák szem előtt, hanem közöttük másként legyen: „Aki nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, és aki első akar lenni, legyen mindenkinek a cselédje. Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy ő szolgáljon és váltságul adja oda életét sokakért.” (Mk. 10/41–45.)
Sajátos a magyar sors, a magyar történelem. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy vesztes forradalmakban, szabadságharcokban bővelkedik. Talán ebből (is) következik, hogy az egykori szabadságvágyó forradalmak céljai mindmáig aktuálisak maradtak. Sorsfordító eseménynek indult az ötven évvel ezelőtti történet. Az önkényeskedő hatalom csak idegen lánctalpakkal tudta vérbe fojtani. Bár mindent megtett, de a szabadságvágyat képtelen volt a magyar szívekből kioltani. Aztán harmincnégy évvel később joggal azt gondolhattuk, beértek ötvenhat gyümölcsei. Ma már kristálytisztán látjuk, tévedtünk, hiszen a hőn áhított „rendszerváltás” nagyon sok tekintetben virtuális volt csupán. Hogy mennyire a széthúzás férge rágja a magyar szíveket, arra szomorú bizonyság, hogy sorsfordító kérdésekben sem tudunk egyezségre jutni, így ötvenhat túlélői sem egységesek, hiszen tucatnyi szervezetük létezik.
A Jézus által említett s a világban érvényesülő tendencia mutatkozik meg nálunk is: az önkénnyel hatalmaskodók keserítik-nehezítik meg sokak életét. Mindenütt széthúzás érvényesül. Ne hagyjuk, hogy ez a folyamat gyűrűzzön be a mi életünkbe is. Jézus tanítását megszívlelve, a nemzeti egységet szorgalmazva lehetünk ötvenhat méltó örökösei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom