Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Az Együtt-PM mindent megtesz, hogy népszavazás legyen Paksról

A pártszövetség szerint ez a kérdés évtizedekre határozza meg az ország jövőjét.
Az Együtt-PM az Alkotmánybírósághoz (Ab) valamint Székely László ombudsmanhoz fordul, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kikényszerítse a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló referendumot - közölte Jávor Benedek társelnök csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében úgy fogalmazott, pártszövetsége nem tartja elfogadhatónak, hogy "a kormányzat jogi trükközéssel meg tudja akadályozni népszavazás megtartását", mert szerintük ez a kérdés évtizedekre határozza meg az ország jövőjét.

Sajnálatosnak tartják, hogy a Kúria döntésében megjelenő jogértelmezés lényegében általános népszavazási tilalmat érvényesít minden olyan kérdésben, amely bármely érintőlegesen is nemzetközi szerződést érint.

Az Együtt-PM reméli, hogy az Ab visszaadja a polgároknak a döntés szabadságát a jövőjüket alapvetően befolyásoló kérdésben.

Székely László ombudsmantól azt kérik: kezdeményezze az Ab eljárását arról, hogy a paksi bővítési és orosz államkölcsön-szerződés nem sérti-e az alaptörvény azon rendelkezését, amely az államadósság növelését tételesen tiltja.

"Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy az útjába álljunk ennek a szerződésnek, mert a nemzeti érdekkel ellentétes, hazánkat mind pénzügyileg, mind az energiagazdálkodás tekintetében orosz függőségbe taszítja" - írta Jávor Benedek.

A Kúria kedden hozott végzésében - helybenhagyva a Nemzeti Választási Bizottság döntését - megállapította, hogy nem lehet népszavazást tartani a paksi erőmű bővítéséről. A Kúria azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Magda kapta a 2014-es Lélekpillangó-díjat

Az elismeréssel idén járó mintegy 200 ezer forintból a debreceni emlékszoba múzeummá fejlesztését, a… Tovább olvasom