Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Az LMP üdvözli Joachim Gauck német államfővé választását

Az LMP szerint Joachim Gauck megválasztásával olyan erkölcsi tekintély került hatalomra, aki csak a közép- és kelet-európai rendszerváltások nagy formátumú történelmi személyiségeihez hasonlítható.
A Lehet Más a Politika (LMP) szerint Joachim Gauck megválasztásával olyan erkölcsi tekintély veszi át a német szövetségi elnök hivatalát, aki csak a közép- és kelet-európai rendszerváltások nagy formátumú történelmi személyiségeihez, Václav Havelhez és Lech Walesához hasonlítható.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt frakcióvezetője és Ertsey Katalin, a párt országgyűlési képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt írta: "az ökopárt büszke arra, hogy Európa egyik legfontosabb államelnöki tisztségét olyan személy tölti be, akinek neve összeforrt a kommunista múlt megalkuvásmentes feltárásával. Joachim Gauck tevékenysége a példa rá, hogy az állami elnyomó szervezetek iratainak minél teljesebb körű nyilvánossága nem szükséges rossz, hanem nélkülözhetetlen feltétele a múlttal való szembenézésnek".

A közleményben úgy fogalmaznak: a kommunista diktatúrának ellenálló lelkész nem véletlenül lett 1989 végén a keletnémet politikai ellenzék ernyőszervezetének, az Új Fórumnak a szóvivője.

Az LMP szerint nem véletlen az sem, hogy az emberi és polgári jogok feddhetetlen múltú harcosát kérték fel a Stasi, a volt keletnémet állambiztonsági hatóság levéltára felett őrködő különleges képviselő tisztségére. Tízéves működése következtében a levéltárat nem hivatalosan azóta is Gauck intézetként emlegetik világszerte - tették hozzá.

Joachim Gauck evangélikus lelkészt, egykori keletnémet polgárjogi harcost vasárnap választották meg Németország államfőjének. Gauck már az első fordulóban megkapta az 1240 tagú szövetségi közgyűlés többségi támogatását. A konzervatív CDU/CSU és a liberálisok (FDP) kormányzó koalíciója, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek közös jelöltjét 991 érvényes szavazattal választották meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: nem volt érdemi kifogása az oktatási bizottságnak

Nem volt érdemi kifogása az Országgyűlés oktatási bizottságának a Nemzeti alaptanterv (NAT)… Tovább olvasom