Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Belvízkárok

A dunai árvíz okozta károk felmé- rése során eddig 7 településen 39 lakóingatlannál végeztek a szak- emberek. Tegnaptól a belvíz okozta károk rendezéséhez is elkezdőd- hetnek a felmérések.
A dunai árvízzel kapcsolatos megyei kárfelmérések befejeződtek, azok összesítése megtörtént. Tegnap az újabb kárfelmérések végrehajtásáról tartott megbeszélést a megyei közigazgatási hivatal vezetője, dr. Németh Éva és Funk József ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint Tóth Gábor, a megyei védelmi bizottság titkára az érintett települések jegyzőivel.
A kormányzati támogatást azok a helyi önkormányzatok igényelhetik, amelyek lakosainak ingatlanában 2005 végétől a csapadékos időjárás miatti belvíz következtében közvetlen vagy járulékos károk keletkeztek. A támogatás alapvető feltétele, hogy a kár a belvízzel összefüggésben keletkezett, a károsodott ingatlan lakás céljára létesített, építési vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik, illetve vélelmezhető, hogy építése vagy használatba vétele megfelelt az akkor hatályos jogszabályoknak. Továbbá az ingatlant a káresemény idején a tulajdonos életvitelszerűen lakta. Nem adható azonban támogatás annak a tulajdonosnak, aki az ingatlant bérlakásként hasznosította, a károsodott ingatlanon túl beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga van. Nem adható támogatás azon károk helyreállításához sem, amelyek megtérítésére a biztosító vagy a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap (WMA) kötelezett. A biztosítással nem rendelkező, illetve a WMA-hoz nem csatlakozott károsult magánszemély akkor részesülhet támogatásban, ha vállalja, hogy a helyreállított, újjáépített, vásárolt ingatlanára – legalább 10 évre – árvíz okozta károkra is érvényes biztosítást köt, vagy csatlakozik a kártalanítási alaphoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az argentínok megnyerték utolsó meccsüket

VB-felkészülési mérkőzést játszott három dél-amerikai válogatott. Argentína biztosan verte… Tovább olvasom