Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Csend legyen!

Hirtelen nem jut eszembe senki, aki még részt vehetett volna a péntek esti buliban, hivatalos nevén az összehangolt ellenőrző akcióban. Talán csak az ÁNTSZ-nek kellett volna még szólni: jöjjenek gyorsan és vizsgálják meg a megyeszékhely leghíresebb, legnagyobb szabású és tradíciójú rendezvénysorozatának nyitónapján az éttermek fagylaltkínálatát. (Ehhez kapcsolódó cikkünket a győri kiadás 1. és 5. oldalán találják.) A tisztiorvosi szolgálat helyett azért ott volt a rendőrség, a határőrség, a vámosok, az APEH, a munkabiztonsági felügyelet és a város újonnan létrehozott „teraszkommandója”. Végül is ünnep volt aznap: megnyílt a Győri Nyár.

Próbálom meggyőzni magam, hogy európai dolog egy európai színvonalúnak mondott kulturális fesztivál tűzijátékos nyitányán végigrazziázni az egész várost, de istenuccse nem megy. Félreértés ne essék, egy pillanatig sem gondolom, hogy a törvényeket, a zajongásra vonatkozó előírásokat és a KRESZ-t ne kellene betartani, s aki ezeket megszegi, azt ne kéne megbüntetni. Hajtottam már én is gyorsabban a kelleténél, parkoltam tilosban – s fizettem is többet a kelleténél. Abba sem akarok belemenni, amit kollégám ebben a rovatban szombaton már leírt, hogy aki a belvárosban él, az lesz szíves elviselni a zajongást, ami egy fesztivállal vagy a teraszokkal a világon mindenhol együtt jár. Egyedül csak annak a fejébe szeretnék belelátni, aki felcsapta a naptárát, rábökött június 23-ra, s azt gondolta: ez minden szempontból tökéletes időpont lesz egy jó kis ellenőrzésre.
Nincs kétségem, papíron mindenki mindent összehangoltan és hiba nélkül csinált. Csendben jegyzem meg, bár mindenre olyan gyorsan és olajozottan születne válasz, mint a sokakat zavaró belvárosi zajongásra. A városvezetés ugyanis pénteken délelőtt tíz órakor állt ki „az ellenőrzési csoport” létrehozásának és a zajterhelés mérésének hírével, s alig több mint tíz órával később az már akcióba is lépett. Itt egy ültömben tíz olyan problémát fel tudnék sorolni, amelynek megoldására nem tíz óra, hanem tíz év is kevés volt eddig. Hadd ne mondjam most az utakat, a panelokat, a parkolókat, a folyópartokat... Végül is ünnep van, megnyílt a Győri Nyár.
Nem tudom, legfeljebb sejtem, ki vagy kik döntik el az üveggömb fölé görnyedve, melyek azok a problémák, amelyek „most fontosak nekünk”, s ezért azonnal meg kell oldani. De ha újra leülnek ahhoz a bizonyos asztalhoz, egy pillanatig próbálják elképzelni: ők is csak egyvalakik a városban, akik a fullasztóan (döglesztően) meleg hét után kiülnek a Rába-partra zenét – KFT-t, Cotton Club Singerst – hallgatni; a barátokkal a meccset, a szerelmükkel tűzijátékot nézni. Ha ez megvolt, akkor gondolatban vegyék elő a személyi igazolványukat, fújjanak bele a szondába, éjfélkor pedig bontsanak asztalt és menjenek haza. Aztán higgyék továbbra is azt, jó ötlet volt razziázni péntek este.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a sárospataki csládi napon

Tragikus véget ért egy családi nap Sárospatakon. A rendezvényt egy helyi cég szervezte a Bodrog… Tovább olvasom