Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ebergőcön épül hamvasztó?

Lapunk információi szerint a Sopronhoz közeli Ebergőcön épülhet meg a korábban Kópházára és Nagylózsra tervezett halotthamvasztó. A határtól 30 kilométernyire épülő létesítmény várhatóan nem jelent konkurenciát az egy éve működő győri halotthamvasztónak.
Fordulatot vett a térségünkben korábban Kópházára, majd Nagylózsra tervezett krematórium ügye. Az Ebergőc határába tervezett, 1200–1400 fokon működő halottégető mintegy öthektáros területen épülne meg. A beruházó többször járt már a településen, a lakosság körében sem volt ellenállás, egy időre azonban megfeneklett az ügy. Kópházán négy éve tartottak népszavazást a kérdésről. Akkor a helybéliek többsége úgy döntött: nem támogatja az elképzelést, Nagylózson pedig a tavaly nyári népszavazáson mondtak nemet a halotthamvasztóra.
Hihetnénk, hogy a létező, ám sok esetben elhallgatott konkurenciaharc kiéleződéséhez vezethet egy újabb halotthamvasztó megépítése megyénkben, ám dr. Ladocsy Géza, a győri Jószív Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója határozottan cáfolta ezt.
– A halotthamvasztó ideális és nemzetközileg is elfogadott helye a város, abban pedig a temető – vélekedett az ügyvezető igazgató. – Győrben alig több mint egy év alatt közel ezerötszáz hamvasztást végeztünk, ám az is tény, hogy a temetkezési kultúra egyre elterjedtebb formáját, a hamvasztás előtti búcsúztatást ma még kevesen választják, pedig a testtől való búcsúzás a szomszédos Ausztriában vagy Belgiumban elterjedt gyakorlat. Az ügyvezető szerint évek kellenek, hogy nálunk is megismerjék ezt, mert a temetkezési szokások csak lassan, sokszor évtizedek, évszázadok alatt változnak.
A Kisalföld úgy tudja, az ebergőci beruházás a tulajdonos ötödik ilyen létesítményét jegyezné, Miskolcon, Siófokon, Magyarszecsődön és Pécs mellett ugyanis már működik halotthamvasztója. Elképzelhető, hogy uniós csatlakozásunk és a határ közelsége azonban fenekestől felfordítja a temetkezési piacot, így ki ahogyan bír, úgy boldogul és fejleszti tevékenységi körét. Mindenesetre a nyugati országok némelyikében több százezer forintnak megfelelő eurót kérnek a halotthamvasztásért, Belgiumban ez 500–600 euró (125–150 ezer forint) között mozog, a temetés összköltsége minimum 2000 euró (félmillió forint).
– Győrnek semmiképpen nem jelenthet konkurenciát az ebergőci halotthamvasztó – folytatta dr. Ladocsy Géza –, hiszen a szakmában azzal mindenki egyetért, hogy a sírkertekben lévő hamvasztók kialakítását kell támogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pér három pilléren

Egy önkormányzat, mégis háromfelé kell gondolkodnia: a 2500 lakóból a legtöbben Péren laknak, de… Tovább olvasom