Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Elutasította az ügyészség a feljelentést Bayer Zsolt ellen

Bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség a Bayer Zsolt ellen közösség elleni izgatás miatt tett feljelentést - közölte Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész.
Bayer Zsolt ellen a Magyar Hírlap szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléssel kapcsolatban született írása miatt érkezett feljelentés, az ügyészség azonban azt bűncselekmény hiányában elutasította.

A megbízott fővárosi főügyész közleményében emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) egy 1992-es állapította meg határozatában állapította meg azt a zsinórmértéket, amely a véleménynyilvánítás szabadságának és a közösség elleni izgatás bűntettének elhatárolására alkalmas. Az Ab-döntés alapján kialakult egy töretlen bírói gyakorlat, amely az ilyen bűncselekmények jogi megítélését mára egységessé tette - tette hozzá.

Ibolya Tiborfelidézte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla egy 2003-as döntésében kifejtette: "nem a véleménynyilvánítás szabadságával él, hanem gyűlöletre uszít az, aki erőszakos cselekedetre ilyen magatartás vagy tevékenység kifejtésére hív fel akkor, ha a veszély nem csupán feltételezett, hanem a veszélyeztetett jogok konkrétak, és az erőszakos cselekedet közvetlenül fenyeget".

Az ügyészség minden olyan ügyben, amelyben e hármas követelmény megvalósul, megindította, megindítja a büntetőeljárást - írta a megbízott fővárosi főügyész. Ennek egyik friss példájaként említve meg azt az eljárást, amelyben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon Polgár Tamást közösség elleni izgatás bűntettében bűnösnek mondta ki. Ebben az ügyben a terhelt olyan konkrét kijelentést tett, amely a megkövetelt hármas elemet az ügyészség álláspontja és az első fokú bíróság döntése alapján is megvalósítja. A Tomcat néven ismert blogger, Polgár Tamás a vitatott bejegyzésben azt írta: "Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket!" Ez az a konkrét magatartási forma, amely a kialakult bírósági gyakorlat szerint a közösség elleni izgatás megállapításához szükséges - magyarázta Ibolya Tibor.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyészség korábban több ügyben megkísérelte tágítani a fenti gyakorlatot, ez azonban nem vezetett eredményre, hanem felmentő ítéletek születtek.

Az ügyészségnek mint büntetőügyekben eljáró állami szervnek, büntetőjogi kérdésekben kell állást foglalnia. Egyéb állásfoglalásra nem terjed ki a hatásköre - zárta közleményét a megbízott fővárosi főügyész.
Fazekas Géza ügyészségi szóvivő szerdán közölte, két magányszemély is feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva a cikk miatt. A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) pedig jelezte, hogy hétfőn tesz feljelentést.

Bayer Zsolt a szóban forgó, január 5-ei írásában a szigethalmi esetre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. queenmargareth1 2013. január 11. 16:03
  „<moderálva>, megérdemlitek!”
 • 33. reader 2013. január 10. 23:11
  „31. mediashreck 2013.01.10. 21:01

  "A magyarok akkor ertik meg a toleranciat es demokraciat,
  amikor egy ökör a relativitas elmeletet."

  Mit kell "toleralni"? Neked szerintem fogalmad sincs arról, hogy itthon milyen dolgok mennek!”
 • 32. tzrtz 2013. január 10. 22:02
  „Hirtelen azt olvastam, hogy "elutasította Bayer az ügyészségi feljelentését". Az már durva volna azért. :-D”
 • 31. mediashreck 2013. január 10. 21:01
  „A magyarok akkor ertik meg a toleranciat es demokraciat,
  amikor egy ökör a relativitas elmeletet.”
 • 30. Mozimasiniszta 2013. január 10. 20:54
  „23#-as ! nem szóltam, de megszólíttattam. Nem kell külföldre menni, saját hülyeségük tengerében fürödhetnek
  egyesek, úgymint x és y....”
 • 29. Király75 2013. január 10. 20:47
  „Az igazság megírása talán még nem bűn!”
 • 28. gyukolac 2013. január 10. 20:40
  „sztem igaza volt Bayernek. Mi az hogy! Nagyon is!”
 • 27. lukrecia 2013. január 10. 18:54
  „23: nezd nem akarok tobb okbol sem vitatkozni veled. Az elso szamu problemam veled, h beteg vagy , es ezt nem sertesnek mondom. Megkernelek a szemelyemmel ne foglalkozz, es ne emlits , ne hivatkozz ram. En is megprobalok masodik mondatom miatt is atnezni rajtad.
  Egyebkent azt sem tudom ki a tomcat, de nem is erdekel. Ebben a topikban a ciganyokrol , ill azok viselkedesi formairol beszelgetunk, ezzel kapcsolatban Bayerrol.
  Sajnalatos hogy keves ujsagiro van Magyarorszagon aki ennyire oszinten tud irni , mint Bayer ebben a cikkben.
  Mszp-nek csak az ellenkezes a lenyeg- Nem a tema”
 • 26. kasza 2013. január 10. 18:46
  „23. X_Y:Ságvárinak csak 32 neve volt :)”
 • 25. muhelyiek 2013. január 10. 18:31
  „Sajnos igaza van.Félreértés ne essék,nem vagyok rasszista,de az ilyen aljanépéből sokaknak tele van a hócipője./Finoman szólva!!!/ Aki nem tud-akar beilleszkedni és betartani legalább minimális írott-íratlan együttélési szabályokat,minek kell pátyolgatni? És ez minden rendű-rangú-fajú "emberre"/?/ vonatkoz/hat/na.”
 • 24. rodnás 2013. január 10. 18:24
  „Örülök, hogy nem büntették meg Bayer Zsoltot, mert megírta az igazságot!”
 • 23. X_Y 2013. január 10. 18:02
  „14.lukrecia 2013.01.10. 15:52

  Jo, de akkor Tomcat-re miért is szabtak ki felfüggesztettet? Ja, nem övé az 5. számú párttagkönyv.

  frakk-lukrécia-kontrapista-Mozimasiniszta - vagy hogy is nevezzelek a sok neved közül, lassan olyan leszel mint Ságvári, akinek 52 neve volt :)

  Éppen ez volt az "átkosban" is a módszeretek, a "mik kutyánk kölyke" az lophatott, rabolhatott, sikkaszthatott - talán mág embert is ölhetett vagy megnyomoríthatott büntetlenül (lásd Shittpali elvtársatok..)”
 • 22. queenmargareth1 2013. január 10. 18:00
  „ha-ha, pofon drágáimnak”
 • 21. studyfy 2013. január 10. 17:54
  „lukrecia, ha ilyen nagy az önbizalmad, a Bayer-féle szöveget mondd el Németországban egy hivatalos helyen. Megtudod majd, hogy a németek véleménye mi!”
 • 20. Anmari51 2013. január 10. 17:44
  „Anmari51
  Nekem úgy rémlik amit a 18. achilleus & 10. roxper kommentben olvasható az tegnap szó szerint elhangzott Bánó András TÉT műsorában Ceglédi Zoltán politikai elemző véleményeként. Korrekt és valós vélemény volt!”
 • 19. spiler 2013. január 10. 17:16
  „NA TIBI mit mondtam˘;˘;˘!!!!!!!!”
 • 18. achilleus 2013. január 10. 17:15
  „10. roxper 2013.01.10. 15:26
  Miből gondolod, hogy "általánosított"? Ez is benne van:
  "(...) És az a legiszonyatosabb ebben az egész agyrémben, hogy ezek pillanatok alatt teszik tönkre a cigányság normális felének esélyeit. Amikor Oláh Gergő megnyerte az X-Faktort, éppen azon gondolkodtam, hogy lám-lám, mennyire szép és csattanós választ adott az összes, magyarokat rasszistázó rohadéknak a nép, amikor ezt a tehetséges, szimpatikus, szerény és meghatóan mélyről jövő cigány fiút szavazta meg a verseny győztesének. S azt gondoltam még, hogy ez a mélyről jött és nagyon is szerethető cigány fiú egymaga többet tett a cigány-magyar konfliktus enyhítéséért, mint az összes ,,jogvédő" gazember együttvéve. Aztán eljött szilveszter éjszakája, (....) Mert kést rántanak nyomban, ha negyvenen is vannak, és szúrnak. Szívre, sokszor egymás után. Uramisten, mennyire elviselhetetlen mindez, mennyire tönkretesz mindent, ami emberi. És mennyire nincs helye itt semmiféle magyarázkodásnak és toleranciának!" - http://www.magyarhirlap.hu/ki-ne-legyen
  - A hiányolt megoldás pedig az, hogy azokat, akik képtelenek betartani a társadalmi normákat ki kell vetni a társadalomból, mert a "normálisak" utolsó esélyeit teszik tönkre.
  - De válaszoljon már valaki arra a kérdésre, hogy növeli-e a cigányság integrációs esélyeit az, ha olyan dolgok történnek, mint a szilveszteri, a veszprémi, az olaszliszkai? Vagy ezekről hallgatni kellene? És ha hallgatna mindenki, az növelné? Legfeljebb csak gyűlne a feszültség, a robbanásig. Bayer hamarabb "bukott ki", de ha ez nem verbálisan, hanem más eszközökkel és tömegesen történik, akkor már nincs megállás és nincs mérlegelési lehetőség. Ezt ugyan ki akarhatja?”
 • 17. KamuNeni 2013. január 10. 16:31
  „En nem latok semmi uszitast benne csak az igazsagot. Nem ertem mi rossz volt a kijelentesevel. Ha a disznot nem tudod megtanitani enekelni akkor ne tedd az enekkarba.”
 • 16. balihoho 2013. január 10. 16:07
  „Ha rendet akar, akkor gyakoroljon nyomást a mindenható Pintérre! Ő mondta, két hét alatt rendet tesznek!”
 • 15. vmagdi 2013. január 10. 15:54
  „nem is tudom, hogy lehet komolyan venni egy magyar ügyészséget”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EMIH további lépéseket tesz a Gyöngyösi-ügyben

A közlemény szerint az EMIH és az alapítvány csalódottan értesült a sajtóból arról, hogy a Gyöngyösi… Tovább olvasom