Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Fidesz: az eljárási törvény elfogadásával megkezdődhet a választási felkészülés

A választási eljárási törvény újbóli elfogadásával és államfői jóváhagyásával megkezdődhet a felkészülés a választásra - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
A parlament kora este szavaz a választási eljárási törvényről, amelynek több rendelkezését január elején ítélte alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (Ab). A testület Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére vizsgálta a jogszabály alkotmányosságát.

Gulyás Gergely tájékoztatóján felidézte, az Ab az új választási eljárási törvény hét szakaszát minősítette alkotmányellenesnek. Ezek között a leghangsúlyosabb a belföldi magyar állampolgárok regisztrációja volt, amelynek bevezetéséről ennek nyomán eltekintett a Fidesz - emlékeztetett a kormánypárt szakpolitikusa.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak a választási regisztráció lehetősége augusztus 1-jével nyílik meg - ismertette, és kérdésre hozzátette azt is: az eljárási törvény tekintettel volt arra, hogy sokan vállalnak munkát külföldi országokban, így nekik (akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási hellyel az adott országban) lehetőségük lesz levélben szavazni. Ezt egy tájékoztató kampánynak kell megelőznie - fűzte hozzá.

A javaslat nem tartalmazza a szintén alkotmányellenesnek nyilvánított hirdetési tilalmat internetes szolgáltatók honlapján, képújságban, teletexten és mozikban, és változás továbbá, hogy közvélemény-kutatásokat bármeddig, akár még a választás napján is nyilvánosságra lehet hozni - sorolta Gulyás Gergely.

Jelezte ugyanakkor: a negyedik alkotmánymódosítás megteremtette azt a lehetőséget, hogy továbbra is egyenlő feltételek mellett közszolgálati médiumokban lehessen hirdetéseket közzétenni. Ha emiatt az Európai Unió bármilyen eljárást is kezdeményezne, nem teheti meg, hogy Franciaországgal szemben ne tegye meg ugyanezt, ahol szigorúbb formában és hosszabb ideje létezik ez a tilalom - jegyezte meg a képviselő kérdésre válaszolva.

A módosítás elfogadása, majd a "reményeink szerinti" államfői jóváhagyás után hatályba léphet a jogszabály, és megkezdődhet a felkészülés a választásokra - összegezte szavait a fideszes politikus.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy néhány hét múlva a parlament elé kerül a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a per

Az április 8. és 12. közötti tárgyalássorozatban hétfőtől több mint 10 tanút hallgatnak meg. Tovább olvasom