Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Filmet forgattak

a győri belvárosban

Kosztolányi Dezső novelláinak hősei elevenedtek meg az elmúlt két napban a győri belvárosban, a Nefelejcs közben forgatták ugyanis a „Tavasz, nyár, ősz” című játékfilmet. A kis téren olyan neves színészek fordultak meg, mint Benedek Miklós, Szacsvay László és Ónodi Eszter.
Két napon keresztül, tegnap késő éjszakáig forgatott a negyvenfős stáb a Rómer-ház szomszédságában, a barokk győri belváros hangulatos kis terén, ahol a Kosztolányi Dezső novelláit feldolgozó játékfilm több mint harminc jelenetét vették fel. Molnár György, a film rendezője nem gondolkodott sokat, amikor felmerült a kérdés, hol forgassák a nagyrészt Budapesten készülő film vidéki jeleneteit.
– Itt harminc méteren belül megtaláltunk mindent, amire az 1913-ban játszódó történethez szükségünk volt: forgatunk a téren, ahol felállítottuk egy korabeli fényképészműhely utcafrontját, a téren álló régi házban, sőt, annak az udvarán is. A forgatási helyszínek kiválasztásakor mindig nagy súllyal esik latba a praktikum – például, hogy ne kelljen sokat költözködni egyik helyszínről a másikra –, különösen manapság, hiszen míg régen egy hónapunk volt egy hasonló film felvételére, most tizenöt nap alatt kell mindent filmre vinnünk – mondta a rendező, amikor két jelenet között szusszant egyet a tér sarkában felállított asztalnál. Molnár Györgynek azért sem kellett sokat keresgélnie a helyszínt, mert ismerős a városban: több mint tíz éve a győri színházban rendezte a Hyppolit, a lakáj című produkciót. Mi több, húsz éve a belváros is szolgált már helyszínül egyik filmjéhez, a Rafinált bűnözőkhöz, igaz, akkor Prágaként mutatta be a győri utcákat.
A novemberre, Kosztolányi Dezső halálának 70. évfordulójára elkészülő, 70 millió forintos költségvetésű játékfilm nemcsak nevében, hanem formájában is „játékos” lesz: három epizódban három történetet mesél el férfiszemmel, a címben szereplő tavasz, nyár és ősz a férfikor szakaszait jelentik.
A győri forgatáson megfordult szinte az összes színész, aki szerepet kapott a filmben: Benedek Miklós, Szacsvay László, Ónodi Eszter és Gáspár Sándor. Sajnos győri arcokat nem láthatunk majd a képernyőn, mert bár a film készítői helyi statisztákat szerettek volna szerepeltetni, túl kevés volt az idő a szereplőválogatásra, így azok végül a fővárosból érkeztek.
A filmet várhatóan tavasszal tűzi műsorára a Magyar Televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekerekező kerek erdő

„ Hej, óvoda, óvoda, de fényes az ablaka, de tágas az ajtaja, de szép tiszta minden terme,… Tovább olvasom