Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kormányfőjelöltek nyolcszemközt

Folytatás az 1. oldalról.

A munkahelyteremtésről, az egészségügyről, a fejlesztésről és a korrupcióról vitázott egymással tegnap este a négy kormányfőjelölt a Magyar Televízióban.

Munkahelyteremtés (Fidesz – Orbán V.)

Orbán Viktor azt mondta: a munkahelyteremtéshez radikális társadalombiztosítási járulékcsökkentésre van szükség, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetésére, valamint a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának esetében a régi szabályozás visszaállítására.
Kuncze Gábor szerint az államnak a kereteket kell megteremteni ahhoz, hogy a gazdaság fejlődjön, és ez a fejlődés hoz létre majd munkahelyeket.
Gyurcsány Ferenc közölte: a munkahelyek létrejöttéhez szükség van a piacra, a közlekedés fejlesztésére, a szakképzésre és az állam kiszámítható működésére.
Dávid Ibolya kijelentette: a munkahelyeket nem a politikusok, hanem a vállalkozások és a beruházások teremtik.

Egészségügy (SZDSZ – Kuncze G.)

Az egészségügy kérdéskörében Kuncze Gábor hangsúlyozta, hogy ez ma az egyik legsúlyosabb és legnagyobb kihívást jelentő problémakör Magyarországon, mivel a befizetett járulékokért nem nyújt megfelelő színvonalú szolgáltatásokat és nem becsüli meg a benne dolgozókat. Szerinte a megoldást a több-biztosítós rendszer létrehozása jelentheti.
Gyurcsány Ferenc közölte: pártja az egészségügy átalakítását javasolja, így ebben nem egyezik álláspontja a Fideszével, viszont a liberálisokkal abban van vitájuk, hogy szerintük az egészségügyet nemzeti kockázatközösségben kell tartani, különben szegények és gazdagok biztosítója jön létre.
Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy a betegek jobb ellátásának érdekében a magántőkét be kell vonni az egészségügybe és az egészségbiztosításba. Felidézte, hogy az MDF kormányzása idején elindította a patikák és a háziorvosi rendszer privatizációját, és ezt az ésszerű, konzervatív politikát kívánják folytatni.
Orbán Viktor kijelentette: pártja nem támogatja a kórházak privatizációját. Beszélt arról, hogy a több-biztosítós rendszert kormányzásuk idején nem találták kivitelezhetőnek. Véleménye szerint a kormánynak szerepe van a gyógyszerárak megállapításában, ők a gyártókkal megállapodva alacsonyan tartanák az árakat.

Fejlesztések (MSZP – Gyurcsány F.)

A fejlesztések témakörében az egyes iparágak kiemelt fejlesztéséről, az EU-s források lehívásáról, a magyar vállalkozók helyzetbe hozásáról és a folyamatos, nyugodt építkezéséről beszéltek.
Gyurcsány Ferenc kifejtette: két-három iparágban válhatna Magyarország központtá, amihez közút- és vasútépítésre, valamint a szakképzés fejlesztésére van szükség.
Dávid Ibolya szerint a milliárdos ígéretek helyett rendbe kell tenni a költségvetést annak érdekében, hogy Magyarország hozzájuthasson az uniós fejlesztési pénzekhez.
Orbán Viktor arról beszélt: a költségvetési törvény megváltoztatásával kellene elérni, hogy a magyar vállalkozóknál maradjon a fejlesztési források 70–80 százaléka.
Kuncze Gábor szerint a választás tétje, hogy folytatódik-e a nyugodt építkezés. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekhez a hazai forrásokat is meg kell teremteni.

Korrupció (MDF – Dávid I.)

A hivatalok megerősítéséről, a büntetési tételek növeléséről, az állam méretének csökkentéséről és az átláthatóságról esett szó a parlamenti pártok miniszterelnök-jelölt-

jeinek vitáján a korrupció témakörében.
Dávid Ibolya a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék megerősítésére, valamint a pártpolitikától mentes, a közpénzek felhasználását ellenőrző Tiszta Kezek Hivatalának felállítására tett javaslatot.
Orbán Viktor a Költségvetési Tanács létrehozásáról, a rendőrség megerősítéséről, esetlegesen a kormánytagok és a parlamenti képviselők adóbevallásának kötelező nyilvánosságra hozásáról, valamint a privatizációhoz kötődő korrupció elleni fellépésről beszélt.
Kuncze Gábor javasolta a kisebb állam létrehozását, a közigazgatás átalakítását, a korrupció lehetőségét kizáró törvények megerősítését, a feketegazdaság kifehérítését, a költségvetés rendbetételét.
Gyurcsány Ferenc szerint a választásokat követően gyors megállapodásra nyílik lehetőség a politikai pártok között a korrupció elleni küzdelemről. Szorgalmazta, hogy szigorítsák az összeférhetetlenségi szabályokat a közalkalmazottak esetében és elektronizálják a földhivatali ügyintézést. (mti)

Zárszó

A vita zárszavában a választáson való részvételre buzdított a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje.
„ Mi egy szolidáris államot szeretnénk létrehozni Magyarországon. A magyar szolidaritás korszakát szeretnénk megnyitni” – mondta Orbán Viktor.
Kuncze Gábor szerint az SZDSZ-t azért kell támogatni, mert a szabad demokratákon kívül senki nem képviseli hitelesen a liberálisokat.
Gyurcsány Ferenc kijelentette: „Nincs ok kormányváltásra, de van ok további változások sorozatára, továbblépésre.”
Dávid Ibolya kifejtette: „A választás tétje, hogy lesz-e hiteles, erős, konzervatív párt Magyarországon.”
(Az alcímek mellett a témát javasló párt, kormányfőjelölt nevét közöljük.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fantáziamenüktől a nagyi sütijéig

Főzni és a főztünket megenni igenis jó dolog. S mivel születésünktől kezdve egészen halálunkig… Tovább olvasom