Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lehet új oktatási épület

Hiába írták alá már az előszerződést is a volt Pattantyús-középiskola épületének megvásárlására, a minisztérium az utolsó pillanatban kihátrált – az 500 millió forintos vételárat nem tudja kifizetni a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri karának. A tanítóképző helyzete mégsem reménytelen.
„ Hamarosan aláírják a szerződést a volt Pattantyús-középiskola épületének megvásárlásáról: a győri tanítóképző – pontosabban az Oktatási Minisztérium – félmilliárd forintért veszi meg az ingatlant, amely oktatási épület lesz, de ide költözik a tanulmányi osztály is. Az előszerződést már megkötötték, néhány héten belül a végleges aláírás és a pecsét is a papírra kerül” – írtuk szeptember 19-i számunkban. Valóban úgy tűnt, hogy már csak formaságok vannak hátra, de azóta nagyot fordult a világ. Úgy tudjuk, az Oktatási Minisztérium (OM) a napokban jelezte, nemcsak a győri karnak, hanem a Veszprémi Egyetemet kivéve valamennyi intézménynek ígért vásárlást vissza kell hogy mondja. Ha tehát a tanítóképző bővíteni kívánja oktatási épületeinek számát, akkor más megoldást kell találnia. Végül is sikerült.
Cseh Sándor főigazgató a Kisalföldnek megerősítette: valóban változott a konstrukció, a vásárlás nem a minisztériumon keresztül bonyolódik, de a beruházás nem áll le. Az eredeti terv szerint az OM 2007-ig megvásárolta volna a belvárosi patinás épületet, amelyet később a főiskola használhat oktatási központként. A vásárlás persze csak a dolgok fele lett volna, a felújítás még egyszer ennyibe kerül, tehát a teljes fejlesztés egymilliárd forint. A mostani helyzet részint jobb is, mint a korábbi, ugyanis ezt a két fázist (a vásárlást és a felújítást) egyszerre vállalja a majdani befektető.
S ezzel eljutottunk a legfontosabb különbségig: a minisztérium helyére egy befektető lép, de a teljes beruházásban részt vállal a tanítóképző is. A megállapodás lényege, hogy a befektető vállalja az egymilliárd forintos fejlesztést, amelyet aztán húsz éven keresztül törleszt számára az állam és a főiskola.
A tanítóképzőnek ez havonta 5–6 millió forintos kiadást jelent, az állam ennél nyilván jóval többet vállal a törlesztésben. Húsz év után az (oktatási) épület az államra száll. A végeredményt tekintve tehát ugyanoda jutunk, de a biztos aláírás helyett most újabb közbeszerzési pályáztatás vár az érintettekre. A befektetőt ugyanis csak így lehet kiválasztani, személyéről éppen ezért semmit sem tudni. A győri közgyűlés (hiszen a megállapodás harmadik résztvevője maga a város) várhatóan a novemberi ülésén foglalkozik a témával, ha minden a tervek szerint alakul, akkor az adásvétel jövő márciusig lebonyolítható, s az építkezés is elkezdődhet 2006 nyarán. Legalábbis a mostani helyzet szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verték és megalázták

Fél év múlva szabadul a Kalocsai Fegyház és Börtönből a 42 éves Ágnes. A három gyermekes asszonyt… Tovább olvasom