Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

LMP: a kormány hozza nyilvánosságra a bakui tárgyalások jegyzőkönyveit

Az LMP kérni fogja a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a bakui tárgyalásoknak a jegyzőkönyveit, amelyek Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ilham Alijev azeri elnök között zajlottak – jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.
A frakcióvezető hozzátette, ugyanezzel a kéréssel fordulnak az azeri elnöki hivatalhoz is.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az azeri gyilkos kiadatásának ügye rávilágított a magyar kormányzati körökben eluralkodott "erkölcsi nihilre". Szavai szerint a kabinet "lényégében az azeri köztársaság pénzügyi támogatásában bízva kiárusított egy Magyarországon jogerősen elítélt gyilkost, (...) ráadásul az erkölcstelenséget olyan amatőr módon hajtották végre, aminek eredményeképpen az is kérdéses, hogy amiben eredetileg bíztak, az végrehajtható lesz-e".

A frakcióvezető, aki szerint az ügy nagyon rosszat tett Magyarország nemzetközi megítélésének, annak a véleményének is hangot adott, hogy ami az elmúlt napokban történt, az a "cinizmusnak és az ostobaságnak olyan vegyüléke, amely világosan bebizonyította, hogy Orbán Viktor alkalmatlan a magyar köztársaság képviseletére és vezetésére".

Jávor Benedek azt firtatta, hogy a magyar szakszolgálatok milyen szerepet játszottak az ügyben. Vagy felmérték, hogy Ramil Sahib Safarov várhatóan kegyelmet kap, de a kormány semmibe vette az információikat, vagy bebizonyították alkalmatlanságukat - mondta.

Az LMP nevében felszólította a kormányt, hogy a nemzetközi átszállítási egyezményre hivatkozva követelje Ramil Sahib Safarov visszaszállítását vagy kérjen garanciát arra, hogy a férfi letölti a Magyarországon kiszabott büntetését.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy amikor Azerbajdzsán aláírta a bécsi egyezményt, akkor egy olyan fenntartással élt, amelyik szerint a kiadó ország előzetes hozzájárulásához kötik, ha kegyelemben akarnak részesíteni egy külföldről hazaszállított azeri állampolgárt. Meglátása szerint ez azt jelenti, hogy Azerbajdzsán vagy megszegte ezt a szerződést és akkor ennek alapján lehet kérni az elítélt visszahozatalát vagy pedig "a magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnök megadta az előzetes hozzájárulást a kegyelemhez".

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal. Vasárnap Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hivatalába kérette és diplomáciai jegyzéket nyújtott át Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, tájékoztatva őt, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 03. 17:56
    „LoMPos fiúk, lányok el-ne veszítsétek a sárga orvosi igazolást, mert ki tudja mire lesz még jó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondatná Esztergom polgármesterét a Fidesz

Hamis állításokkal akarta új adósságrendezési eljárás indítására kérni a képviselő-testületet Tétényi Éva a Fidesz esztergomi frakciója szerint. Tovább olvasom