Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Martonyi: a magyar diplomácia folytatja a globális nyitást

Magyarország pozitív, etikus és takarékos kampányt folytatott és annak ellenére is folytatja fogja a globális nyitás külpolitikáját, hogy nem választották be az ENSZ Biztonsági Tanácsába - jelentette ki a külügyminiszter.
Martonyi János a nap folyamán találkozott Ban ki Mun ENSZ-főtitkárral, akivel közösen részt vett az emberi jogi ügyekben ENSZ-szervekkel együttműködő személyek elleni fenyegetésről és megtorlásról szóló rendezvényen. "Nem vagyok csalódott, én korábban is realista voltam.

Mindenekelőtt azonban azt hiszem, hogy gratulálni kell azoknak, akik még versenyben vannak - jelentette ki a külügyminiszter, miután a Közgyűlésben a harmadik szavazási forduló sem tudta még eldönteni, hogy Szlovénia vagy Azerbajdzsán lehet-e januártól a Biztonsági Tanács nem állandó tagja. "Úgy tűnik, hogy ez egy nagyon szoros verseny lesz és nem tudjuk megmondani, hogy meddig tarthat még" - fűzte hozzá.

A magyar diplomácia vezetője köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek a szavazatukkal támogatták Magyarországot és azoknak a kollégáinak és munkatársainak, akik erejüket, energiájukat, idejüket nem kímélve dolgoztak azon, hogy a magyar diplomácia globális nyitása sikerüljön, amelynek a biztonsági tanácsi kampány egy része volt. "Mindig tudtuk azt, hogy - több okból is - hátránnyal indulunk. Egyrészt, jóval később kezdtük a kampányt, másrészt azt is érzékeltük, hogy nincsenek olyan eszközeink, mint esetleg más jelölteknek.

Egy biztos: pozitív, etikus és nagyon-nagyon takarékos kampányt folytattunk. Egyetlen egy fillért nem kértünk és nem kaptunk a költségvetéstől erre a célra, mindent a saját erőforrásainkból oldottunk meg" - jelentette ki a külügyminiszter, méltatva a magyar diplomaták többletteljesítményét és azt, hogy a kampányon keresztül Magyarország nagyon sok állammal felvette a kapcsolatot. "Mindig azt mondtam, hogy a felkészülés ebben az esetben talán fontosabb, mint a végeredmény, a kampány fontosabb, mint az, hogy végül bekerülünk-e a biztonsági tanácsba.

A lényeg az, hogy nagyon sok országba eljutottunk, nagyon sok országgal kapcsolatot teremtettünk, megismertettük őket Magyarországgal, a kultúránkkal, a történelmünkkel, a tapasztalatainkkal, a hozzájárulásunkkal a globális problémák megoldásához" - mondta Martonyi János. "Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy tovább fogjuk folytatni azt, amit globális nyitásként hirdettünk meg. Még nagyobb erőfeszítéssel, még jobban fordulunk a világ felé. Nemcsak Ázsia felé, hanem Afrika és Dél-Amerika felé is.

Nyitni akarunk a világra" - hangsúlyozta a külügyminiszter. "Ha a Biztonsági Tanácsba beválasztottak volna bennünket, akkor még egy többlet felelősségünk lett volna, de e nélkül is ugyanezt fogjuk tenni és sokkal érzékenyebbek leszünk a világ gondjai és kihívásai iránt, mint korábban" - fűzte hozzá. Martonyi János hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is kész lesz megpályázni a BT-tagságot, mert továbbra sem akar lemondani arról, hogy a világszervezet legfontosabb döntéshozatali szerveiben jelen legyünk.

A külügyminiszter rámutatott, hogy néhány napon belül Bogyai Katalint fogják megválasztani az UNESCO közgyűlésének elnökévé. Hangsúlyozta, hogy és Magyarország egy sor nagyon fontos ENSZ-intézményben jelen van és a nemzetközi életben változatlan intenzitással részt fog venni.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. október 22. 12:19
  „Meg kell hagyni, diplomatikus kimagyarázkodás, a szakma törvényei szerint.

  Elvégre ahogyan egy úri nő soha nem mondhat kategórikusan igent -
  egy diplomata ilyen alapon nemet sem mondhat-
  hiszen akkor már nem is diplomata.

  Maradtunk a "futottak még..." kategóriában.
  Hiába, nem vagyunk a Monarchia nyagyságrendjével bíró nagyhatalom.
  Ráadásul fogyunk.”
 • 2. deszkás 2011. október 22. 10:06
  „Martonyi úr! Az lett volna a siker ha ön rá tudja venni Orbán urat :ne halogassa az USA diplomatájának fogadását. Nem kell a világot megölelni.”
 • 1. Szocifidesz 2011. október 22. 09:57
  „Magyarországnál kevesebb voksot egyetlen BT-tagságra pályázó ország sem kapott.
  No comment”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcsaparti Tokajban

Harmadik alkalommal rendezik meg Tokajban a Harcsapartit, szombaton a bográcsokban 300 kilogramm… Tovább olvasom