Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Médiatörvény: Brüsszel elküldte az aggályait tartalmazó levelet

Elküldte az Európai Bizottság péntek este a magyar hatóságoknak azt a levelet, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait fejti ki, választ kérve azokra - tudta meg az MTI Neelie Kroes biztos szóvivőjétől.

Jonathan Todd azt is elmondta, hogy a levél azokat a fenntartásokat fogalmazza meg, amelyeket a digitális kérdések és a média ügyeiben illetékes Kroes a hét elején már elmondott az Európai Parlament bizottságai előtt.

A levelet Kroes írta alá, címzettje pedig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

"A bizottság szolgálatainak súlyos kételyei vannak a magyar szabályozás unióssal való megfelelőségét illetően" - áll a levélben.

A szóvivő három aggályt emelt ki külön is a szövegből. Ezek egyike a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének a műsorszórás területéről a lekérhető (on-demand) audiovizuális médiaszolgáltatásokra való kiterjesztésével kapcsolatos. A bizottság leszögezte, hogy a kiegyensúlyozottság kötelező a televíziós műsorszolgáltatók számára, ugyanakkor a magyar szabály az egyéni esetekben túl nagy értelmezési lehetőséget biztosít, továbbá kellően pontos korlátozó kritériumok hiányában aránytalan akadályt támaszthat az on-demand szolgáltatókkal szemben.

A probléma az uniós alapjogi charta 11. cikkelyét is érintheti, amely a véleménynyilvánítási és információhoz jutási szabadság jogát mondja ki - derül ki a szövegből.

A másik fenntartás az eredetországnak az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvben foglalt elvét érinti, amely szerint a médiavállalkozásnak elvben csak az eredet szerinti országban érvényes szabályokhoz kell igazodnia, és ettől csak precízen megfogalmazott feltételek mellett engedi az eltérést. A magyar törvény viszont a bizottság meglátása szerint a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra e feltételeken túl is vonatkozik. A levél e pontnál megemlítette, hogy a bizottságnak kételyei vannak a bírságok kiszabásának arányosságával kapcsolatban is.

A harmadik vitatott felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érinti. A holland biztos aggodalma szerint ugyanis ezek kiterjesztése olyan médiára, mint az internet, a blogok, gazdasági elemzések, "nem igazolható korlátozásként" tekinthető olyan szolgáltatókra, akik Magyarországon kívánnak letelepedni vagy más tagországból Magyarországon kívánnak szolgáltatni.

A levél nem tér ki a médiahatóság függetlenségére - mondta Todd. Ezzel kapcsolatos rendelkezés ugyanis az uniós irányelvben sem található, mert annak idején az erre tett bizottsági javaslatot az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács elvetette.

Az Európai Bizottság két héten belül választ vár a levélre a magyar féltől, és amennyiben nem lesz elégedett a válaszban foglaltakkal, hivatalos eljárást indíthat az ügyben - jelezte a szóvivő. Hozzátette: a válasznak azt kell tartalmaznia, hogy hogyan lehetséges orvosolni a kételyeket.
A levél azt is megemlíti, hogy a bizottság még tovább vizsgálja azt, hogy az uniós irányelv átültetése a magyar jogba megfelelő-e, és későbbi időpontban további kérdéseket intézhet a magyar félhez.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Lutetia 2011. január 23. 16:56
  „Az "Egymillióan a sajtószabadságért" elnevezésű Facebook-csoport január 27-én (csütörtökön) 16 órától tüntetést szervez a Dugonics téren! Gyertek el minél többen!
  www.facebook.com/event.php?eid=128702903863926&index=1”
 • 34. történész 2011. január 22. 20:13
  „" A magyarok nehézségeinek, súlyos problémáinak oka az , hogy tizenhét évvel a rendszerváltás után olyan új arisztokrácia jött létre, amely kiváltságokat követel magának , a nemzet többségének kárára. " Orbán Viktor, 2007. április 4 . Jól eltalált gondolat volt ez....

  ???”
 • 33. történész 2011. január 22. 19:52
  „Hab a tortán

  Egyre több állami cég intézteti PR- és reklám ügyeit a Mahirnál. Az utóbbi hetekben három több százmillió forintos megrendelés esett be a cégcsoporthoz.

  A napokban került nyilvánosságra, hogy Mahir Magyar Hirdető Zrt. nyerte meg a Magyar Turizmus Zrt. jövő szezonra hirdetett bruttó 246,5 millió forintos tenderét. A Közbeszerzési Értesítőben közzétett pályázatból kiderül, a cég feladata, hogy 23 helyen megépítse az MT Zrt. bemutatkozó standját. A turisztikai rendezvényeket több külföldi nagyvárosban rendezik január 1-je és szeptember 30-a között.

  A hirdetménnyel induló tárgyalásos eljáráson a Simicska Lajos által vezetett Mahir Zrt.-n kívül más cég nem indult.

  Achilleus ezek engem nem igen érdekelnek,csak ezek alapján mondom mint választópolgár,hogy ez sem jobb.”
 • 32. történész 2011. január 22. 19:43
  „erről mi a véleményed ??Utólag hagyták jóvá a Centrum-partnert  A fideszes vezetésű IX. kerület a Fidesz által hozott új kétharmados rendelkezéseket akkurátusan betartva önkormányzati tulajdonú vállalkozásra bízta a helyi parkolási bizniszt. A Ferencvárosi Parkolási Kft. viszont azonnal kiszervezte a munkák nagy részét, az üzleti partner pedig egy offshore tulajdonú cég lett. Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy átláthatóbb pénzmozgások érdekében törvényben tiltsa meg az önkormányzatoknak, hogy a parkolási üzletágra magáncégeket szerződtessenek.

  Egy hetük sem volt az érdeklődő cégeknek, hogy jelentkezzenek a IX. kerület közterületi parkolók üzemeltetésére kiírt, 10 évre szóló, több mint 4 milliárdos megbízási pályázatára. A november 5. és 9. között lezajlott tender mégis sikerrel zárult. A ferencvárosi képviselő-testület utólag, november 10-én hagyta jóvá a közbeszerzést, amelyen addigra már megvolt a döntés: a Ferencvárosi Parkolási Kft. január 1-jétől két partnercéggel vághat neki, hogy átvegye a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. feladatköreit.  Az önkormányzati cég az E-Kontrol és a Loux Kft.-t találta a legjobbnak, hogy a kerület 5250 autós férőhelyét ellenőrizze és a 175 darab automatát üzemeltetesse. A nyertes ajánlattevő feladatát képezi az önkormányzat által biztosított parkolóautomaták üzemeltetése, karbantartása. A pályázati kiírás szerint a két magáncég feladata lesz, hogy ellenőrizze a parkolókat, közreműködjön a pótdíjazási és a kerékbilincselési tevékenységben, valamint hogy biztosítsa a bankkártyával történő fizetés lehetőségét valamennyi automatánál, és vezesse be a távfelügyeleti rendszert.

  A 4,5 milliós jegyezett tőkéjű E-Kontrol Kft. egy Seychelle-szigetekre bejegyezett cég érdekeltségbe tartozik, az 500 ezres Loux Kft.-t pedig alig egy éve alapították. Az E-Kontrol nem új szereplője a parkolási piacnak, korábban a Centrum Parkolóval konzorciumban dolgozott több budapesti kerületben, és legutóbb is együtt nyerték meg a VII. kerület által kiírt pályázatot, amit a Fidesz többször támadott.

  A Fidesz a kormányváltás utáni egyik első intézkedésével tiltotta meg, hogy a Centrum Parkoló Kft.-hez hasonló magáncégek a továbbiakban szerződhessenek az önkormányzatokkal. A kétharmados önkormányzati törvény nyáron elfogadott módosítása szerint a parkolás lebonyolítását csak az önkormányzat vagy kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság láthatja el. A törvény szerint a hatályba lépés után a magáncégek csak a már megkötött szerződésük lejártáig folytathatják tevékenységüket. Ezzel az volt a Fidesz célja, hogy a parkolásból származó összes pénz az önkormányzatokhoz folyjon be.”
 • 31. történész 2011. január 22. 19:40
  „achilleus

  A biztonságos munkaszervezés miatt elengedhetetlenül szükséges volt, hogy pályázat nélkül nevezzék ki kommunikációs vezetőnek Pálffy István kereszténydemokrata képviselő nejét a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben. A gazdasági ügyintéző hiánya nem fenyegeti a biztonságos munkaszervezést.

  Pályázat nélkül kapott megbízást a nemzetierőforrás-minisztériumtól a minisztérium egyik háttérintézmyénye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szóvivőségére Pálffy István kereszténydemokrata parlamenti képviselő, egykori tévés neje, írja a Blikk. A minisztérium indoklása szerint a kommunikációs állást "haladéktalanul" be kellett tölteni, mert "a biztonságos munkaszervezéshez ez elengedhetetlenül szükséges volt".

  A posztra nem írtak ki nyilvános pályázatot, így kérdés, hogy Pálffyné egyáltalán hogyan értesült a pozicióról. A minisztérium tájékoztatása szerint Pálffyné "információs rendszerünkön" keresztül jelentkezett az állásra.

  A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény a pályázat mellőzését egészen kivételes esetekben engedi csak meg. Igaz, ezek egyike, ha a kiíró a "biztonságos munkavégzéssel és szervezéssel" indokolja az azonnali kinevezést.

  Én is idézek és hozzáteszem mélységesen elítélem azt,hogy így jutott munkához...ha ezt komcsik csinálták már megy értük a rendőrség?

  magán véleményed ??”
 • 30. történész 2011. január 22. 19:01
  „achilleus

  Én nem akarok vitát..véleményed legyen a témával kapcsolatosan gondolom ,ne a párt határozatok. Nos az idézeteiddel az a bajom,hogy már éltem az ötvenes években is,ott is az egypárt sajtó írása volt az igaz ,és azt sem hittem akkor el, ma pont az van és ezért birizgál itt bennünket az idézeteid..nincs olyan párt amelyik leír valami negatívat is magáról...Soha nem írták volna le,hogy X.Y....kinek és mennyit fizetett azért a sajtó elolvasásért. Mi itt a magunk véleményét mondjuk el,nem tag gyüllést játszunk a párt titkár dogmáival. Minden további nélkül lehet igazad is ha a saját szavaidat hallom, annak amit idézel már kb 10 éve nem hiszek.
  Nem idézni kéne,hogy a hivatalos pártod miként ált ki a sikkasztó pénztárnokotok mellett azt tudjuk,hanem arra az emberi véleményedre lennénk kíváncsiak van e véleményed és mi, hogy többet síbolt mint suszli jani és mégsem ül a padon...vagy a halott által aláírt szerződések...ha azt mondod nem igaz azt is elfogadom, de ne a párthatározatokat meg a kiadott kötelező válaszokat nyomd itt a topicba.”
 • 29. történész 2011. január 22. 18:39
  „Talán ez az oka mindennek:

  A turáni-átok ősi magyar legenda, sokféle változata terjedt el, de mindegyikben közös az átok, a táltosok megátkozták a magyarságot. Legyen sorsuk széthúzás és belviszály, soha, semmiben ne egyezzenek, belső féreg rágja a nemzetet, lassú pusztulás végezzen vele. A magyarok közti széthúzás, ellenségeskedés 1000 éven át tartson. Más források szerint addig, amíg Hunnia (Magyarország) a római egyházat követi. Nézzük, hogy alakult ki az átok!
  Manapság pogánynak mondják az ősmagyarokat, és ezt a pogányságot úgy képzelik el, mint a kereszténység ellentétét, holott nyelvészeti bizonyítékok igazolják, hogy ,,pogány" kori szókincsünkkel nevezzük meg a kereszténység világát, hogy a magyar nyelv honfoglalás előtti szavaival az egész Bibliát le lehet fordítani. Ez pedig azt mutatja, hogy korábbi hitünk nem állhatott messze a kereszténységtől. A lélek, Isten, hagymáz (ördög), bölcs, boszorkány, stb. mind-mind ősmagyar szavak. A vízzel való meghintés régebben is tisztított, ahogyan a kereszteléskor is a víz tisztító jelképként szerepel. A Mennyei Úr régen is minden létező dolog teremtője volt, és az engesztelő áldozat is létezett.”
 • 28. KamuNeni 2011. január 22. 18:05
  „Es azt meg nem is vizsgaltak hogy a tarolokra kiszabot jogvedo dij egyaltalan eljut azokhoz akiket illet. illetve minden egyes eloadohoz a vilagon. Mert ugye akarki zeneszamat rajuk lehet masolni tehat az ausztral az amerikai a kinai az omeny vagy akarhol ahol zene van oda el kellene nekik kuldeni.

  Persze ezt nem csinaljak hanem sajat zsebre teszik!!!”
 • 27. achilleus 2011. január 22. 17:50
  „Bocs, mégcsak nem is 1,8, hanem "csak" 1,2 az fb elnök bruttója.”
 • 26. achilleus 2011. január 22. 17:48
  „20. hozzászólás történész 2011.01.22. 15:13
  "hogy is van az,hogy a multbóll maradó elnök fizetésénél -amit csökkenteni akartok.- a felügyelőb... el. fizuja magasabb..ezek tények.."

  http://www.168ora.hu/buxa/az-ekb-figyelmeztette-magyarorszagot-az-mnb-ugyben-66648.html
  Még a 168 óra is azt írja, hogy a fb-tagok fizetése a Monetáris Tanács EGYES tagjainak fizetésénél leHET magasabb, a 2 millió bruttó pedig még mindig magasabb, mint az 1,8, ami Simor és Járai elnököket illeti, de itt van részletesen: "Egy másik módosítás megváltoztatja az MNB felügyelő bizottsági tagjainak díjazását: felügyelő bizottság elnökének tiszteletdíja havi bruttó 1,2 millió forintra, a többi tagé 800 ezer forintra emelkedik. Ez felülírja azt a nyár végén elfogadott módosítást, ami a jegybank elnökének fizetését 2 millió forintban maximálta, az alelnökök, a monetáris tanács és az fb tagjainak díjazását pedig ennek bizonyos százalékában állapította meg. Az EKB álláspontja szerint aggályokat vet fel kizárólag az fb tagok fizetésének emelése. Ezzel az MNB olyan helyzetbe kerül, hogy a felügyelő bizottság tagjainak megemelt tiszteletdíja magasabb lesz a monetáris tanács egyes tagjainak nemrégiben csökkentett fizetésénél."

  ---- én nem mondom, hogy ezek tények, hanem hogy ezt írja a 168 óra, az EKB (Európai Központi Bank) figyelmeztetésére hivatkozva (akkortájt ez volt a "téma"), és még azt sem mondom, hogy bármivel egyetértenék, vagy nem értenék egyet, de mintha nem az lenne a helyzet, mint amit oly vehemensen állítasz.”
 • 25. achilleus 2011. január 22. 17:19
  „20. hozzászólás történész 2011.01.22. 15:13
  Nem kötelező elolvasni a hozzászólásaimat. Mellesleg első két hozzászólásom szorosan kapcsolódott a fenti cikkhez, 7., 8. az én saját, a témához kapcsolódó gondolataimmal. Te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egyetlen hozzászólásod sem kapcsolódik, sem a médiatörvényhez, sem a sajtószabadsághoz, sem Brüsszelhez , hanem inkább személyemmel foglalkoznak. Majd jön az ősi trükk, a "vádold meg" kezdetű, és számon kéred a "saját gondolataimat". Most van körülbelül 25 hozzászólás, talán nem elképzelhetetlenül nehéz feladat visszanézni az eddigieket, hogy szembesülj saját "figyelmetlenségeddel".”
 • 24. deszkás 2011. január 22. 16:42
  „Helyesen:23”
 • 23. deszkás 2011. január 22. 16:39
  „Fogadjuk el és kussoljunk? Fenntartom a jogot hogy nem! Anyázást 13hsztől kérem.”
 • 22. queenmargareth 2011. január 22. 15:49
  „:)oké, nem vitázom, mert nem éri meg nekem, szép napot mindenkinek.”
 • 21. sling 2011. január 22. 15:23
  „ezek ám a súlyos vádak....
  hazaárulásért kellene az összes brüsszelbe rohanó árulkodó politikust feljelenteni.”
 • 20. történész 2011. január 22. 15:13
  „achilleus

  örömmel venném ha egyszer saját emberi, párt független szavaidat hallanám, az állandó kioktatás, párt ideológiai tézisek helyett. Tudod mikor Jani bá mondta, hogy ezt is gondolta ,azt is gondolta a repülés közben, de azt nem ,hogy ez oszt mind a nyakába is folyik..a nép nagy része már ott tart,hogy folyik a nyakába, minden haverotok milliomos, minden új diplomás rokonotok milliós állást kapnak, stb.. ..nagyon sok fideszes normális ember is elcsodálkozik,hogy nem teljesen így gondolta. Akkor amikor írtuk,hogy nem baj a felelősségre vonás, stb nem baj, jó dolog..de amikor a Fidesz aktivisták ugyan azt csinálják..ma is pl: a rokoni jó állások, 10 millió az unokatestvérnek,10% jutalék kérés , stb akkor marhák vagyunk mert ez nem igaz,és azonnal írod,hogy nézzétek meg a szocikat,ahelyett,hogy azt mondtad volna :Itt az idő az új korrupcióval leszámolni.. de hogy egy szoci tavaly Titó kémje volt, meg bevallotta, hogy öt éve meghalt nő rokonát futtatta akkor írtad a címeket mit olvassunk..
  A társadalom azt látta,hogy talán Orbán helyre teszi a dolgokat, nem lesz rokoni státusz, nem utaznak a családtagok pápához, vb meccsekre stb.. mi meg a nép szívunk..akkor bizony felmerül bennünk, milyen ember az aki mint a megakadt gramofon állandóan egy valamit ismétel. A népet nem zavarja,hogy meg kell szorítani, a népet nem igen zavarja,hogy adózni kell, de az igen hogy akit kikezdenek annak személyét csak a pártállása szabja meg. Mai napig nem válaszoltál arra a felvetésemre,hogy hogy is van az,hogy a multbóll maradó elnök fizetésénél -amit csökkenteni akartok.- a felügyelőb... el. fizuja magasabb..ezek tények..”
 • 19. achilleus 2011. január 22. 14:58
  „18. hozzászólás történész 2011.01.22. 14:49
  Hát kedves történész, ehhez a hozzászólásodhoz nekem már hozzáfűzni valóm sincs. Akinek ebből nem esik le, hogy milyen ember is vagy te, (értelmileg-érzelmileg), annak - sajnos - írhatnék bármit a védelmem érdekében, úgyis fölösleges lenne.”
 • 18. történész 2011. január 22. 14:49
  „queenmargareth

  Szerintem feleslegesen írsz neki, ő vagy egy nagyon jól megfizetett fidesz káder vagy egy fizetett provokátor. Sajnos eddig emberi vonást nem tudtunk benne felfedezni. Jelenleg az uralkodó egy párt a múltból átvette ezt a stílusú vezér apcsik pártitkári szólamokat és az ésszerű emberi hangú meggyőzés helyett provokatív módon lesi ki mit mond.”
 • 17. achilleus 2011. január 22. 13:11
  „15. hozzászólás queenmargareth 2011.01.22. 12:27
  "Miért nem újságíró, tudósító, hivatalos politikai elemző?"

  Nekem ez a hobbim, mondhatni számomra ez egyfajta kikapcsolódás. Gondolom az nem baj, ha tárgyszerű tévedéseket helyreteszek (ha valaki az én ilyen jellegű /tárgybéli/ tévedéseimet kijavítja, meg szoktam köszönni, függetlenül attól, hogy az illető milyen nézeteket vall, legfőképpen pedig, utána igyekszem nem újra előjönni a téves adattal.) Más dolog a vélemény, én szeretem a véleményemet ütköztetni, ezért is vagyok itt (és csak itt!), másutt nem kommentelek, egyébként tényleg van bennem egy kis misszionárius hajlam, de kiben ne lenne, mint ahogyan a valamiféle közösséghez (akár véleményközösséghez) való tartozás, szintén bele van ivódva az ember személyiségébe.
  ---- Az 1999-es napfogyatkozást én is láttam, számomra is életre szóló élmény volt, a Tisza mellől, a rakpartról, nem messze az árvízi emlékműtől állva, néztem végig.”
 • 16. queenmargareth 2011. január 22. 12:29
  „Kedves Achilleus, nekem ne másolgasson és idézgessen másoktól, mondja el ön a véleményét.
  Mert eddig csak azt láttam, hogy másokat kijavít és megpróbál maga képmására alakítani.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Tiszavirág hidat Szolnokon

Átadták a Tiszavirág gyalogos- és kerékpároshidat pénteken Szolnokon; a városközpontot a… Tovább olvasom