Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek képviselői és az egészségügyi miniszter pénteki, budapesti egyeztetésén, a dokumentum szerint egyebek mellett bázisfinanszírozást vezetnek be október elsejével.
Székely Tamás miniszter a többórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón közölte: a megállapodás akkor lép hatályba, ha a delegáló szervezetek jóváhagyják a dokumentumban foglaltakat.

"A megállapodás arról szól: a kormány nem zárkózik el attól, hogy többletfinanszírozást biztosítson az egészségügy részére" - mondta az egészségügyi tárca vezetője.

Mint kifejtette, a szervezetek jövő keddig javaslatot tesznek az általuk fenntarthatónak vélt struktúrára és az általuk finanszírozhatónak gondolt teljesítményekre. A tervek szerint október elsejével bevezetik a bázisfinanszírozást. A fix finanszírozás egy meghatározott minimális teljesítményhez van kötve - mondta Székely Tamás, hozzátéve: a minimális teljesítményt a bázisidőszak és a delegáló szervezetek javaslata alapján határozzák majd meg.

A miniszter kijelentette, hogy ha delegáló szervezetek elfogadják a tervezetet, akkor jövő kedden véglegesítik a megállapodást és azt október elsejével életbe léptetnék.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a delegáló szervezetek részéről jóvá fogják hagyni a tervezetet és biztosítva lesz az elkövetkezendő három hónapban a kórházak finanszírozása. Varga Ferenc közölte: ha aláírják a megállapodást, akkor nem tartják meg az október 7-ére tervezett kórházi megmozdulásokat. Arra kérdésre, hogy tartották-e magukat a kórházak a 25 milliárdos követeléshez, azt válaszolta: "nem az összegszerűség volt a megállapodás lényege, hanem az, hogy egy megfelelő struktúrához megfelelő finanszírozás igazodjon".

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért vezetője kiemelte, hogy még nincs megállapodás, azt a szervezeteknek jóvá kell még hagyniuk. Mint megjegyezte, a szervezetek képviselői arra kaptak felhatalmazást, hogy 25 milliárd forintos összegről tárgyaljanak.

Székely Tamás kérdésre válaszolva közölte, hogy arról még nincs döntés, mennyi pluszpénzt tudnak adni. Kitért arra: a szakmai szervezetek képviselőinek kapniuk kellene valamiféle mozgásteret a delegáló szervezetektől, hogy eltérhessenek ettől a bizonyos összegtől.

A miniszter az otthonszülés kapcsán elmondta, hogy a szabályozással elkészültek, azonban egy dologban nem tudnak megegyezni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű szervezettel: abban, hogy mit értenek otthonszülés alatt. A tárca álláspontja szerint otthonszülés az, ha valaki az életvitelszerű tartózkodás helyén hoz világra gyermeket.

A pénteki egyeztetésen részt vett még a Medicina 2000, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és az Egyetemi Klinikák Szövetségének képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényjavaslat az egyéni vállalkozásokról és az egyéni cégről

Várhatóan a jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik… Tovább olvasom