Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Minden ötödik gyerek szegény

Naponta drámai hírek szólnak a gyermek- és a mélyszegénység alakulásáról, ilyen módon pedig ijesztQ, hogy minden negyedik-ötödik gyermek szegény. A folyamat megállítása, de legalábbis mérséklése az alapítványok, civil szervezetek munkáján is múlhat.
– Hazánkban 700 és 900 ezer közöttire becsülhetQ a segélyezési küszöb, azaz a 25.800 Ft alatt élQ gyermekek száma – ismertette Darvas Ágnes szociológus a minap egy, a témáról szóló felmérésben. A szegénység kockázata a kis- és a többgyermekes családokban, illetve az egyszülQs családokban élQ gyermekek esetében a legmagasabb.

80 helyett 30 milliárd

A cigány gyerekek körében magasabb a szegénységi ráta, mint a nem cigányok körében. A szociológia hazai nagyágyúi, Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes, a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program kidolgozói szerint a változtatáshoz 80 milliárd forintra lenne szükség, a jelenlegi gazdasági helyzetben viszont a kormányzat 30 milliárd forintot ígért erre a célra. Kérdés, mire lesz elég ez az összeg. Lapunkban olyan civil szervezetek, egyesületek törekvéseit villantjuk fel, akik szqkebb környezetükben legalább enyhíteni próbálnak a napi gondokon.

Jótékony Kópék

A gyQri Eötvös-iskola égisze alatt mqködQ Kópék gyermekalapítvány célkitqzései között a hátrányos helyzetq gyermekek támogatását éppúgy megtaláljuk, mint az év diákjának megválasztását, illetve jutalmazását. Múlt évben alkotópályázatot hirdettek és kirándulást szerveztek olyan tanulóknak, akik talán még soha nem hagyták el a városnévjelzQ táblát. Kovácsicsné Peredi Mária, a Kópék helyettes elnöke hangsúlyozta: náluk minden program és vásárlás a gyerekek helyzetének jobbítását célozza, s erre égetQ szükség van.

A közösség ereje

A Família Nagycsaládosok Egyesülete lehetQségei szerint úgy szervezi a munkáját, programjait, hogy lehetQleg az azonos problémákkal küszködQ családok érdekei érvényesülhessenek és a közösség a tagoknak építQ élményt jelentsen.
– Ilyenek a sportrendezvények, az uszoda- és a korcsolyaprogram, amikor támogatóink segítségével egy-egy nap ingyen használhatják a családok a GYÁÉV-uszodát, illetve a mqjégpályát – részletezte Szabó György, a Família elnöke. – Tagjaink vetélkedQn vehetnek részt a rendQrség által szervezett ügyességi közlekedési napon, a rajzos és versmondó programokhoz pedig hozzátartozik a gyermekek jutalmazása. Hasonlóan fontos az információ és a hivatalokkal való jó kapcsolattartás, ugyanakkor a rászoruló családoknak, a gyermekeknek élelmiszert, használt ruhát és háztartási cikkeket gyqjtünk és adományozunk önkéntesek és adakozók segítségével.
A nagycsaládosok legalább ilyen fontosnak tartják a család, a házasság értékeinek megbecsüléséért végzett felvilágosító munkát. Úgy vélik, ha a társadalom legkisebb egységében, a családban boldogság van, akkor a társadalom is jobban „mqködik”.

Pakk és tábor

A tíz éve életre hívott SegítQház Alapítvány alapvetQ célkitqzései között kiemelkedQ helyet foglal el a peremhelyzetben élQk segítése. Az elsQsorban megyei mqködési területtel rendelkezQ alapítvány évrQl évre sikeres akcióival hívja fel a figyelmet magára. A karitatív tevékenységek közül a gyqjtQ- és újraelosztó tevékenység érdemel említést. A nagyobb társadalmi és vallási ünnepeket megelQzQen adományok gyqjtésével, az így elkészített szeretetcsomagok névre szóló eljuttatásával a civil szervezet elsQsorban tartós élelmiszerrel, ruhanemqvel és gyermekjáté-

kokkal, használati eszközökkel segíti a gyermekes családokat, évente megrendezett táborukba pedig szegény gyermekek kapnak meghívást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom