Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Miss Mazsorett

és a többiek

Az óvodásoktól a felnőttekig több lánykát, hölgyet meghódított az elmúlt hat évben Téten a mazsorett. A Csillagfény egyesület eredményeit számos versenyen elismerték már.
– A kilencvenes évek elején jött divatba Magyarországon a mazsorett. Nekünk hat éve jutott eszünkbe, hogy foglalkozhatnánk vele, amikor a téti diákoknak mozgásos kikapcsolódási lehetőséget kínáló szakkört akartunk szervezni. A néptánccsoport nem jött össze, mert fiúk nem nagyon jelentkeztek. A mazsorett mellett szólt az is, hogy a városban neves fúvószenekar működik. Amikor indulókat játszanak, a lányok látványosabbá tehetik műsorukat, mi pedig örülünk, hogy élő zenére léphetünk fel – mondta el a kezdetekről Czifrik Sarolta, a mazsorettcsoport vezetője. Az akkori alapító tagok ma már 18 évesek, többnyire Győrben tanulnak, de visszajárnak a foglalkozásokra. Az elmúlt években a tagok száma is gyarapodott, külön produkcióik vannak az alsósoknak, a felsősöknek, még az óvodásoknak is.
A csoportvezető az iskola egyik pedagógusa, aki együtt tanulta az alaplépéseket a táncosokkal. Sőt, az alapforgatásokat is, amiket a mazsorettbotokkal végeznek. A nyúli együttestől kért segítséget és szakembert is hívott foglalkozásaikra. A koreográfiákat közösen alakítják ki a tagok. Az első év azért volt nehéz, mert szponzorokat kellett szerezni a speciális eszközök beszerzéséhez. Mára viszont kiderült, hogy nemcsak kellemes, változatos, hanem hasznos elfoglaltságot is jelent a szakkör a diáklányoknak. Mozgásukat, tartásukat szebbé változtatja, ütemérzéküket, koncentrációjukat, kézügyességüket javítja. Már show-elemeket is becsempésznek előadásaikba, így rengeteg helyre hívják őket fellépni. Nemrégiben az anyukák is kedvet kaptak előadásaik alapján, lányaik példáját követve egy házi ünnepség keretében countrytáncot roptak.
A téti mazsorettek több díjat szereztek. Tavaly az országos versenyen 6 első, 7 második és 6 harmadik helyezést értek el egyéni, páros és csoportos műsorszámaikkal. A területi bajnokságokról 29 aranyéremmel tértek haza. Lampertné Vida Zsuzsanna, lánya, a 14 éves Tamara, aki másodikos kora óta tagja a csoportnak, még a Miss Mazsorett címet is elnyerte. Édesanyja támogatja abban, hogy rendszeresen részt vehessen a látványos produkciók megtanulásában, előadásában. Főként annak örül, hogy egy igazán összetartó közösségbe tartozik, fegyelmet, nőies mozgást sajátít el és versenyhelyzetekben gyakorolja az összpontosítást. Így az elmúlt években egyre magabiztosabb lett.

Kultúrház: pénzre várva

A mazsorettcsoport, az idén harmincéves fúvószenekar és tucatnyi másik civil szervezete miatt is nagy szüksége lenne Tétnek egy új művelődési házra, amely a városban és a környező 19 településen élők – mintegy húszezer ember – igényeit szolgálná ki. Azonban a település önkormányzata évek óta hiába pályázik támogatásra, a mintegy 500 millió forintos beruházást, a tervek kivitelezését mindeddig nem tudta megkezdeni.
– Régi vágyunk megvalósításával nem jutunk ötről hatra, pedig még Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is ezért szólítottam meg a Baross úton, mikor ősszel Győrben járt. P sem tudott biztatni, a címzett támogatásokra egyre kevesebb pénz jut – mondta el Szabó Ferenc polgármester. A város újra pályázik ennek a célnak a megvalósítására, mert a kultúrotthon régi épülete már nem alkalmas a csoportok befogadására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom