Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

MSZP-kongresszus: felhatalmazás a koalíció megkötésére

Egyhangúlag adott felhatalmazást a szabad demokratákkal kötendő újabb kormánykoalícióra az MSZP szombati kongresszusa, amelyen Gyurcsány Ferenc bátor kormányzással végrehajtott országreformot ígért.
A kijelölt miniszterelnök azzal érvelt a közös kormányzás mellett, hogy a koalíciós tárgyalások programvitájának a végén elmondható: mindaz, ami a Magyar Szocialista Pártnak fontos, érvényesíthető a koalícióban. Hozzátette: az MSZP 190 mandátumot szerzett az Országgyűlésben, ahol 194 igen kell a döntéshez.
A kongresszuson a 607 mandátummal rendelkező kongresszusi küldött közül a jelen lévő 427 – miután meghallgatta Hiller István pártelnököt és a kormányalakításra felkért Gyurcsány Ferencet – igent mondott a szabad demokratákkal való újabb kormányzásra.
Beszédében Gyurcsány Ferenc országreformot ígért, bátor kormányzással, ami szerinte az állam reformja mellett új társadalmi kultúrát jelent. – Az új társadalmi kultúra egyrészt abból áll, hogy a magyar baloldalnak nem az ellenzéket kell viszonyítási pontnak tekintenie, hanem a világot, ugyanakkor az ellenzék politikájára figyelnie kell – mondta a szocialista politikus. Az újragondolt felelősség abból indul ki, hogy mindenki érti, önmaga és családja boldogulásáért az első számú felelősséget ő viseli, és utána van felelőssége a hazáért.
Gyurcsány Ferenc szerint az államreform az államszervezet és az igazgatás, valamint a közszolgáltatások reformjából áll. Leszögezte: az államnak védenie kellene polgárait, segítenie őket, hogy győzzenek a versenyben. Kisebb létszámmal működő Országgyűlésre, önkormányzatra van szükség, kisebb tiszteletdíjjal, szabályozott költségelszámolással, átlátható pártfinanszírozással. A kormányfő szerint az igazgatás átalakításához meg kell állapodni az ellenzékkel. Elmondta, hogy a következő hónapokban nagy lendülettel állnak neki a reformoknak, a feszültség a következő másfél évben lesz a legnagyobb. Hozzátette: az idén növekedni fognak a reáljövedelmek, de nem annyival, mint megszoktuk. Azon dolgoznak, hogy a következő másfél évben Magyarország „az egyensúlyi állapot közelébe” érjen, hogy a költségvetés 2008-ra megfeleljen a nemzetközi normáknak – jelentette ki.
Közölte, hogy a kormányba politikusokat fog hívni, nem barátokat, nem személyi szövetségeseket.
A kormányfő előtt felszólaló Hiller István pártelnök egy új reformkor szükségességét hangsúlyozva kért koalíciókötésre felhatalmazást. A reformkor szellemét idézve a szónoki emelvény mögött Kölcsey Ferenc mondatából a „Haza és haladás” volt felírva. Hiller István szerint az MSZP számára a haza a patriotizmust, az országért való tenni akarást jelenti, a haladás azt, hogy előre akarják vinni az országot, az és szócska pedig azt, hogy mind a két fogalom fontos, nincs közöttük hierarchikus viszony.
A változás és a reformok szükségességét hangsúlyozták a kongresszus Gyurcsány Ferenc beszéde után szót kapott felszólalói is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom