Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: az államfő kezdeményezze a Ptk. alkotmánybírósági normakontrollját!

Az MSZP elnöke nyílt levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) a polgári törvénykönyv (Ptk.) élettársakra vonatkozó szabályai miatt.
Mesterházy Attila az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az Ab tavaly decemberi határozatában megállapította, a családok védelméről szóló törvény a család fogalmát túl szűkre szabja, valamint kifogásolta a bejegyzett élettársak öröklésével kapcsolatos szabályokat is, ezért a rendelkezéseket megsemmisítette.

Az ellenzéki pártvezető közölte, az Országgyűlésben hétfőn elfogadott új Ptk. szerint az élettársi kapcsolat nem járhat olyan családjogi joghatásokkal, mint a házasság, sőt, a családjogi könyv helyett az élettársak kapcsolata a kötelmi könyv része, míg a bejegyzett élettársi kapcsolatról az új kódex egyáltalán nem rendelkezik. Emellett - folytatta - az alaptörvény negyedik módosításáról szóló, már tárgysorozatba vett törvényjavaslat alkotmányos szabályozási szintre emelné, hogy családnak csak a házasságon és a szülő-gyermek viszonyon alapuló kapcsolat minősül, így élettársak akkor sem alkotnak családot egymással, ha közös gyermekük születik, mert családi kapcsolatuk külön-külön a gyermekükkel lesz.

Mesterházy Attila szerint ez a megoldás az Ab által levezetett értelmezésben tartalmilag ellentétes az alaptörvénnyel, így az új Ptk. is az alkotmányba ütközik.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, ennek kapcsán a köztársasági elnököt nem vezérelheti az a szempont, hogy az Országgyűlésnek esetleg szándékában áll egy későbbi időpontban az alaptörvény-ellenességet orvosolni, vagyis Áder János nem veheti figyelembe, hogy már a parlament előtt van az alaptörvény negyedik módosításáról szóló előterjesztés, mivel az elfogadott új Ptk. szabályainak alkotmányosságát a törvény aláírása előtt kell megítélnie.

"A fentiek alapján tehát tisztelettel kérem Elnök urat, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve szíveskedjék a Polgári Törvénykönyvről szóló, az Országgyűlés 2013. február 11-i ülésnapján elfogadott törvény Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát indítványozni az Alkotmánybíróságnál" - zárta nyílt levelét Mesterházy Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztáni bevándorlókat fogtak el az M1-es autópályán

Fejenként 250 eurót fizettek volna a szállítónak, ha sikerül átvinnie őket Ausztriába. Az őket… Tovább olvasom