Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

MSZP: politikai karanténba kell zárni a szélsőjobbot

A jobbikos Baráth Zsolt keddi, a tiszaeszlári pert felidéző felszólalása után az MSZP szerint politikai karanténba kell zárni a szélsőjobboldalt.
Az MSZP szerint politikai karanténba kell zárni a szélsőjobboldalt. A szocialisták a jobbikos Baráth Zsolt keddi, a tiszaeszlári pert felidéző felszólalása után ismét állandó etikai bizottság felállítását kezdeményezik a parlamentben. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján náci pribéknek nevezte a jobbikos politikust.

Baráth Zsolt kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni. Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva azt közölte: a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik őt megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pénteken sajtótájékoztatón sunyi és gyáva zsidózásnak minősítette a jobbikos felszólalást. Szerinte az a politikai elit tesztje, amely világossá teszi, mely pártok képesek világos határvonalat húzni a gyűlöletkeltőkkel szemben. Mint mondta, az MSZP ezt megteszi, de tudnia kell, számíthat-e ebben a Fideszre, amelyet arra szólított fel, tisztázza a Jobbikhoz való viszonyát.

A szocialista politikus elmondta: a szocialista frakció kedden ismét szavazást kér a parlamentben annak az országgyűlési határozati javaslatnak a tárgysorozatba vételéről, amely állandó etikai bizottság hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálásukra. Hozzátette: az alkotmányügyi bizottságban a kormányoldal nem támogatta a kezdeményezést, de remélik, hogy változtatnak álláspontjukon.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja a XIII. kerületben tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Újlipótváros a szolidaritás egyik szigete, ezért az ott élők nevében is elhatárolódik a jobbikos képviselő szavaitól, és megjegyezte, céljuk, hogy a szélsőjobboldal politikai karanténba kerüljön. Ehhez azonban - folytatta - a Fidesz és a KDNP segítsége is szükséges.

Mint mondta, helyesli Horváth János, a parlament fideszes korelnökének elhatárolódó szavait, és véleménye szerint Fónagy János is bátran helyt állt a parlamentben. Hiányolta azonban a vezető kormánypárti politikusok megszólalását. Véleménye szerint ugyanis nemcsak a fejlesztési államtitkárnak, hanem a kormány tagjainak, így Orbán Viktor miniszterelnöknek is meg kellett volna szólalnia.

Szanyi Tibor náci pribéknek nevezte Baráth Zsoltot, hangsúlyozva, hogy az ügy nemcsak róla szól, hanem azokról a jobbikos képviselőkről is, akik megtapsolták a felszólalását.

"Nagypéntek van. (...) Azt mondom a Jobbiknak, hogy amikor ők belépnek bármelyik katolikus templomba, rögtön ott néz velük szembe két zsidó: Szűz Mária és Jézus Krisztus. Kérjék az ő bocsánatukat, mert mi itt a Földön nem fogunk nekik megbocsátani" - zárta szavait.

Olvasóink írták

 • 4. Koszta 2012. április 06. 19:32
  „"az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján náci pribéknek nevezte a jobbikos politikust"
  Na ez igazán példamutató...
  A "nácizás" nem ugyanaz a kategória mint a "zsidózás"???
  Mellesleg ha valaki majd meg akar emlékezni az Olaszliszkán meglincselt tanárról az szintén "náci" lesz?
  ....
  A Holocaust a ló egyik oldala... a másik meg ahol most vagyunk... A "tabugyárban"... miszerint még csak feltételezni se lehet semmit se, megemlíteni meg aztán abszolút nem a zsidósággal kapcsolatban...
  ....
  Az érzéketlenség se meg a hiperszenzitivitás se egészséges... Középen lenne az igazság meg az egyensúly...
  ....
  A cigányság közt is vannak tisztességes emberek meg a zsidók közt is rosszak... És akkor mi van... Minden náció ilyen... A magyar is... Van krémje is meg férgese is...
  ....
  Ha az egyik esetében elmondható ez, akkor a másiknál se kellene máshogyan működni ugyanannak...”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 06. 18:58
  „Az msz(m)p-t Én nem zárnám se ki , se be ! Viruljanak mint Károlyiék kedves virága az őszirózsa , és hulljanak szirmaikra, legkésőbb 133 nap múlva ! Hajrá Szanyi ! eljött a te időd ! de mások is szakíthatnak egy-egy szirmot !”
 • 2. igazságkereső 2012. április 06. 13:45
  „Az MSZP-t meg törölni a politikai palettáról, mert legalább akkora kárt okoztak a társadalomnak 2002-2010 között, mint amekkora politikai veszteség keletkezik a szélsőjobb létezéséből!”
 • 1. Apátfalvi** 2012. április 06. 12:36
  „Most kivételesen bizonyos értelemben egyetértek az mszp-vel, legalábbis a bezárás tekintetében, azonban én nem karanténba, hanem koncentrációs táborba zárnám a hazánkat eláruló nácik fattyait és ideológiai utódait. Persze a szélsőjobb definiálásában eltér a véleményünk, ugyanis a Jobbik véleményem szerint teljes egészében véve egyáltalán nem tekinthető szélsőjobboldali pártnak, ha egyetértünk vele, ha nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karddal támadt - esetgyűjtemény

Összgyűjtöttünk néhány cikket, melyben a támadó kardot ragadott, és vágott. Elképesztő esetek. Tovább olvasom